bu yazı türüne adını veren; çivi hiçbir zaman duyu ve düşüncelerin ifade edilişinde kullanılmamıştır. primitif insan: hamur formatındaki bir toprak türünü; ellerine aldıkları bir çubuk yordamı ile, spesifik bir hazırlanma evresine tabii tutulan tabletlere yazmışlardır. daha sonra da, kalıcılığının artırılması için, fırınlara sürülmüştür. yazının tabletlere geçirilişinde ortaya çıkan şekiller, çivi ile ağaca kazınan harfleri anısmattığından bu ismi almıştır.
sümerlerde depo olarak kullanılan tapınaklarda ürünlerin cinsini belirlemek amacıyla rahipler tarafından çizilen işaretler sümer çivi yazısını ortaya çıkarmıştır.
Bilinen: Çivi ile kil tabletlere yazı yazılması sonucu bu adı almıştır.
Gerçek: Yazılan yazının şekli çiviye benzediği için bu adı almıştır.
Bilinen: Kelimelerle ifade edilir.
Gerçek: Çivi yazısı hece sistemine dayanan bir yazıdır. Sesli harflerin (vokaller) birer işaretle gösterilebilmelerine karşın, sessiz olanlar (konsonantlar) bu şekilde yazılamaz; bunlar mutlaka bir sesli ile birlikte belirtilmek zorundadırlar.
Yazı yazmada papirüsün kullanılmaya başlamasıyla da çivi yazısı tarihin tozlu sayfalarına gömülmüştür.
kagıt kalem klavye vs yazı çizi alet edavatı olmadığı,sadece bir çekiç bir çivi ve bir tahtanın oldugu ve yazı ile birşeyler ifade etmemiz gereken durumda mecburen yapılacak yazma çeşidi.