çok eski zamanlarda, daha kağıt icat edilmeden önce, taşların üzerine yazı yazıldığı zamanlarda kullanılan, çivi ile taşın üzerinde oluşturulan yazı türü.
kagıt kalem klavye vs yazı çizi alet edavatı olmadığı,sadece bir çekiç bir çivi ve bir tahtanın oldugu ve yazı ile birşeyler ifade etmemiz gereken durumda mecburen yapılacak yazma çeşidi.
taştan ziyade kil tabletlere yazılmış olan yazılardır. bilindiği kadarıyla ilk kullananlar sümerlerdir. sümer üniversitelerinde ders notları, hatta ödevler dahi tabletlere yazılmıştır.
büyük piramitin içindeki çivi yazılarını büyük bir kısmı hala esrar perdesini korur.
işbu yazılar, üzerine yazıldığı tabletlerin duvarlara monte edilmesiyle oluşmasına rağmen bazı tuhaflıklar vardır.
bu taşlar, dört tarafı kapalı bir odada kızılötesi kameralarla şans eseri bulunmuştur. çıkartmak için bazı taşları aralamışlardır. fakat daha sonra görülmüş ki, bu tabletleri çıkarmak için taşı komple yerinden çıkarmak gerekmektedir.
eninde sonunda taş, tabletlerle beraber çıkartılır. çivi yazısından anlayan adamlar yazıları okumaya başlarlar.
"ey bu yazıyı okuyan günahkar. yılanın başı emretmedimi ki, sen bunları okuyamazsın. okursan lanetle gömülürsün"
profosörler bu yazıyı okuyunca, tabletleri müzeye götürmek için yola koyulurlar. aradan 2 yıl geçer.
tabletlerdeki yazılar, oksijenle temas haline girince çözülüp parçalanmışlardır.
profosörler mi? 5 profosörün 4'ü kanser, 1'i kanser olma korkusu içinde psikolojik tedavi altında.
sümerlerde depo olarak kullanılan tapınaklarda ürünlerin cinsini belirlemek amacıyla rahipler tarafından çizilen işaretler sümer çivi yazısını ortaya çıkarmıştır.
bu yazı türüne adını veren; çivi hiçbir zaman duyu ve düşüncelerin ifade edilişinde kullanılmamıştır. primitif insan: hamur formatındaki bir toprak türünü; ellerine aldıkları bir çubuk yordamı ile, spesifik bir hazırlanma evresine tabii tutulan tabletlere yazmışlardır. daha sonra da, kalıcılığının artırılması için, fırınlara sürülmüştür. yazının tabletlere geçirilişinde ortaya çıkan şekiller, çivi ile ağaca kazınan harfleri anısmattığından bu ismi almıştır.
Bilinen: Çivi ile kil tabletlere yazı yazılması sonucu bu adı almıştır.
Gerçek: Yazılan yazının şekli çiviye benzediği için bu adı almıştır.
Bilinen: Kelimelerle ifade edilir.
Gerçek: Çivi yazısı hece sistemine dayanan bir yazıdır. Sesli harflerin (vokaller) birer işaretle gösterilebilmelerine karşın, sessiz olanlar (konsonantlar) bu şekilde yazılamaz; bunlar mutlaka bir sesli ile birlikte belirtilmek zorundadırlar.
Yazı yazmada papirüsün kullanılmaya başlamasıyla da çivi yazısı tarihin tozlu sayfalarına gömülmüştür.
kalem denen eşya-i muhteremin icadından önce, çivi veya benzer bir madde kullanılarak yazılan yazı biçimidir. o değil de nasıl zordur ki o, iyi yazanlar eminim şimdiki milletvekili kadar maaş alıyordur.