akdeniz sahillerinde büyümüş biri olarak söyleyebilirim ki üzerine balık yoktur ne levrek ne kalkan hepsi tırı vırıdır. buğlamasını ızgarasını geçiniz bu balık tavada yapılır doymak için değil zevk için yenir çipura.
Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır
gibi çağrışımlar yapan bir balık. deniz akvaryumu'mda bir zamanlar 2 tane küçük çipura beslemiştim. sonra çıkarttım tabi. yüzlerce liralık mercanlarıma dadandılar.
halbuki negzel hayallerim vardı. organik. kendim yetiştirip yiyecektim o ikiliyi bi' 35likle.
bu balık her türlü yenir, ama lezzettine lezzet katmak istiyorsanız hadi gelin...
çipuraların kılçıklarını ayırıp fileto şekline getirin. iki tarafınıda tuzlayın, abartmayın.
soğanları küp şeklinde doğrayın sonra tereyağında soteleyin. arkasında sarımsakları ekleyin. zevkinize göre baharat ilave edin, ben tercihen pul biber ve köri kullanıyorum.
soğanlar kendilerini bırakmaya başlayınca domatesleri ekleyin ve kavurun. son olarak çipuraları ekleyip 15-20 dk pişirin.
not: kapıyı pencereyi iyice kapatın, oluşan mükemmel koku tüm komşuların kapının önüne yığılmasına sebep olabilir. *
dostlarla yenir. Yalnız yenmez. Donatılmış bir sofra, şen kahkahalar, sağlığa tokuşturulan kadehler olmazsa olmazıdır. Ya denizin kıyısında kuruludur o sofra, ya da pencereyi açınca içeriye deniz havası gelir. Izgarada pişirilenler dostların tabaklarına tek tek servis edilir. Zeytinyağı ile sarımsak ezmesi harmanlanıp, üzerinde gezdirilir. kafası ve beyni bana göre en lezzettli yeridir.
az kılçıklı olduğu için tercih edilen balıklar arasında. tazesi gerçekten çok lezzetlidir. kişi başına 1 tane yeterli olabiliyor. 350 gram civarında zaten. karnına yarıklar atılarak pişirilirse içi daha iyi pişer. hem limonu sıktığınızda akıp gitmez üzerinden.
ideal lezzet aırlığı 350 gramdır. Ağırlıklı olara urla- seferihisar bölgesindeki balık çiftliklerinde yetiştirilirler. genelde bir kilo çipuranın maliyeti 5-8 tl arasındadır yetiştiricisi için.
Çipura balığı (Sparus aurata) Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır.
Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler. Diğer bir deyişle balıkların hepsi erkek olarak doğar, 12 aydan sonra % 80'i dişi gonatlara sahip olur.
Çiftliklerde yatiştirilen balıklar tam kontrollü ortamada yaşamaları ve beslenmeleri nedeniyle daha sağlıklı olur. Tek kusuru hızlı büyümeden dolayı pigment oluşumunu tamamlayamaz, balıkların rengi doğadaki kadar parlak-altın sarısı yerine daha mat ve koyu olur.