şu an dünya da ingilizce den sonra en çok eğitimi görülen ikinci dil durumunda, 340 milyon insan şu an çince eğitimi görüyor yabancı dil olarak.
bunun sebebi de çin in dünya ekonomisine hakim olmaya başlamasıyla özellikle ticaret alanında çalışanların bu dile yönelmesi.
ticaret için önemli bir dil. çin dili ve edebiyatı okunmadan öğrenilebilir mi diye merak etmekteyim. yoksa hiç dalmasam mı o sulara. bir şeyler söyleyin bana sözlükçüler.
Fiillerde ve kelimelerde değişim yoktur
Çoğul ekleri çok azdır, çok basittir ve sabit olan yerlerde kolayca kullanılabilir
Fiillerde çekim yoktur
Cümle zamanlarında fiiller son ek almazlar
Tarih ve zaman ifadeleri ile aynı cümle geçmiş-gelecek zaman olarak elde edilir
Basit koşullu cümleler vardır
Cümlenin sırası bozulmadan soru cümlesi elde edilebilir
Basit edatlar bulunmaktadır
Feminen ve maskülen kelime ön ekleri yoktur ( Fransızca'daki le la ya da Almanca'daki
der die das ve ya Rusça'daki dişi, erkek ve nötr ön ekleri gibi.. )
Konuşarak ve yaşayarak gramer öğrenmeye elverişli bir dildir
En önemli olan ise ses tonlarıdır, aynı hece farklı ses tonlamaları ile çok farklı
anlamlara gelmektedir.
telafuzu çok peltek olan dil. zira gelen çin müşterilerin bildiği ingilizceden daha fazla çince biliyorum. onları biraz dinlerseniz telafuzunuzda oturmuş olur. ayrıca o kadar peltek ki bazı kelimeleri çıkartırken ağzımdan tükürükler kaçacak diye korkuyor ve içten içe gülüyorum.
türkiye'de çince denen aslında mandarin'dir. imparatorluk zamanında başlayan uğraşlar sonucunda günümüzde çin halkı'nın %87'si bu dili konuşabilmektedir. ancak mandarin dışında cantonese, wu, min, jin, xiang, hakka, gan, hui ve ping de aynı dil ailesindendir ve çin'de konuşulmaktadır.
bunlardan bazıları birbirlerini hiç anlamazken bazıları arasında çok az fark vardır.
halk arasında bir diğer yanlış bilinen şey de çin'in hep birleşik olduğu ve tek hanedan tarafından yönetildiğidir. oysa durum bundan çok farklıdır. örneğin çin'in son hükümdarı*mançular'dandır. yasak şehir'i yapanlar ise türkler'den olan yüen hanedanı'dır.
çinliler bazan kendi istekleriyle, bazan fetih ile türkler, moğollar ve mançular tarafından yönetilmişlerdir.
pinyin dedikleri yöntem ile latin alfabesini de içine almış dil. dünyanın en eski dillerinden biri olarak bilinir. her hecesinde onlarca anlam vardır. ayrıca ülke isimlerini de analiz ederken bu dilden yararlanmak tek çözümdür.