Türkler için diyince sanki jest olsun diye yapılmış gibi geliyor ''senin için çin seddi yaptım canım ya'' filan. Bizim yüzümüzden desek daha doğru olur.
Çin seddi çinde kurulan qin devletinin kurucusu qin shi huang tarafından kuzeydeki göçebe kabilelerin(Moğollar, türkler,tonguzlar) saldırılarından korunmak için m.ö 221 ve m.s 608 yılları arasında yapılmıştır.
bunun zıddını konuşan adam bilerek konuşuyorsa kendisi işin aslını ortaya koyar. ee sen anlat bakalım ne için yapılmış çin seddi? tırt. başlık açayım da adım görünsün hesabı.
Aksini iddia etmek, beyne hakaret etmektir. Acaba beyni var mı ki! Set yapmayı şaheser olarak nitelendirmek zaten ayrı bir sanat bilmezliktir. O konuya hiç girmiycem.
Çin denilen ülke bugünkü kadar geniş bir coğrafyayı kapsamıyordu. Sarı ırmağın güneyinde çinliler barına bilmiştir. Ordos falan o zamanlar göçebelerin yaylağıdır. Chin hanedanı zamanında set yapımı tamamlanmıştır. O zamanlarda hunların başında başbuğ Teoman(tou-man olarak geçer, aslının duman olduğunu b.ögel söyler.) vardır. Tanhu Teoman zamanında chin hanedan yıllıkları göçebeleri üçe ayırmıştır. Yüeçiler tunguzlar ve hunlar. Yüeçiler hun darbelerinden sonra batıya kaydıkları ve hindistan tarafına gittikleri ve Toharistan lıların ataları oldukları söylenir. Tunguzlar ise protomoğol bir ulustur. Hun darbesinden sonra bir daha birleşememişlerdir. wuhuan daglarina siğınanlarina wuhuanlar, sienbi dağlarına sığınanlara sienbiler denildi.
Hunlar dışındaki bu iki ulus çinliler için sıradan göçebeler ve çobanlar idiler. Hunlardan ise daha ayrı ve detaylı bir bahsetmişlerdir. Akınları diğerleri gibi sıradan yağma değildir, kütle savaşı yapmazlar, taktiksel ve stratejik manevraları ile çin için korku duyulan bir o kadarda saygı duyulan bir ulustu. Teoman han bu yüzden Türk tarihi için bir mihenk taşıdır. Dağınık hun boylarını birleştirmiş ve Acun hakimiyeti idealini Hunlara işlemiştir. Hatta hun yurdundan çine akın yaparken gobi çölünü aşmaları gerekiyordu. Gobinin ardındaki çin sınırına yakın dağ geçidinde kendi adı verilen "Teoman kalesini" kurdurmuştur. Çin kaynakları yerini ve şeklini detaylıca anlatmıştir. Bu ileri görüşlü tanhu zamanında çinliler bu akınlardan yılmıştır. Chin hanedanı imparatoru şihuangdi kuzey sınırına köylü çiftçileri zorla iskan etmiş ve yeni 64 tane sınır kasabası kurdurtmuştur. Mete han dönemini ise anlatmaya gerek bile duymuyorum. Çini her yönden hakimiyeti altına almıştır.
Daha detaylı bilgi almak isteyen zahmet edip kaynakları okusun.
Edit: "set" sözcüğü önü alınamayan azgın sellere karşı insanların kendini korumak için yaptıkları engellere denir. O, hiçbir zaman seli durduramayan engellere...
Böyle sanmaktaki problem nedir anlayamadığım düşünce. Türklerden korunmak için yapılmamış olabilme ihtimali de var tabii. Tarihçiler de bu konuda ayrılıyor ancak mantıklı olan ve araştırılarak, referans gösterilerek söylenmiş her görüşe saygı duymak gerekli. Sözlükte anti-sağcıların yarasına basanlar var sanırım.