maliyeti, tuz parası ile karşılanan tarihi yapıdır.
tarihte en büyük tuz üreticisi ve ihracatcısı çin olmuştur.
Tuz, buzdolabının olmadığı zamanlarda gıdaların bozulmaması için koruyucu madde olarak kullanılmıştır.
Tuz fiyatları altın fiyatları ile başbaşa gitmiştir.
Çin, Çin seddinin tüm masraflarını tuz ihrac ederek karşılamıştır.
tarihin en gereksiz yapılarından biridir. insanoğlunun ne kadar müsrif olabileceğini gözler önüne sermiştir. "ona vereceğin parayla neler yapardın a dangalak" şeklinde tepkisi bile vardır.
çin'in tarih boyunca homojenlikten uzak kalmasının başlıca sebeplerinden birisidir. öyle mimari bir deha da değildir aslında. atlantik duvarının biraz daha estetiğidir. lakin kesinlikle iş görmüştür.
1987 de unesco dünya miraslari listesine eklenmiş. Yaklaşık uzunluğu için bendeki kaynak 2.450 km diyor ama başlıkta 7300 km gördüm. Acaba kaç km merak ediyorum.
inşaatı eski türkler tarafından zevkle izlenmiş yapıdır. ayrıca çinli hatunların tepesine çıkıp aşağıda serenat yapan türk erkeklerini izlemesine vesile olmuştur.
çin seddi çinde kurulan qin devletinin kurucusu qin shi huang tarafından kuzeydeki göçebe kabilelerin(moğollar, türkler,tonguzlar) saldırılarından korunmak için m.ö 221 ve m.s 608 yılları arasında yapılmıştır.
bence dünyadaki en devasa yapı. fakat anlamadığım nokta var. bu kadar uzun set çekiyorsun da seti aşmak için setin sadece 20 metrelik kısmını yıkmak yeterli. yani koca orduyu 20 metrelik boşluktan geçirtirsin olur biter. bu sefer de senin o bilmem kaç bin kilometrelik seddin heba olur. devasa bir yapı olarak kalır sadece. anlamadığım yüksek duvar örecek imkan var fakat onu yıkacak imkan mı yok?
8000 kilometrelik sed yapıyorsun ama seddin öbür tarafına karınca bile tıpış tıpış geçebiliyor. hayat böyle...
çin seddi çinde kurulan qin devletinin kurucusu qin shi huang tarafından kuzeydeki göçebe kabilelerin(moğol, türkler,tonguz) saldırılarından korunmak için m.ö 221 ve m.s 608 yılları arasında yapılmıştır.