Çin önemli bir devlettir. Ayrıca Şangay işbirliği örgütü ve brıcs'in kurucu üyeleri arasındadır. rusya'nın ukrayna'ya müdahalesinde de, rusya'yı desteklemek suretiyle belirleyici olmuştur. bugün rusya'nın ekonomik ambargolardan etkilenmemesi, hatta geçen sene %4.5 bir büyüme oranı yakalamasında çin'in etkisi önemli olmuştur. ama hindistan da, küçümsenecek bir devlet değildir. dünya'nın 5. büyük ekonomisidir ve 2023 yılında yazılım ihracatında 1. oldu. hindistan da şangay işbirliği örgütü ve brıcs üyesidir. hindistan da rusya'ya ambargoya uymamıştır. coğrafi olarak çok önemli ve stratejik bir bölgededir.ordusu ilk 10 içindedir. son yıllarda dışarıdan milyarca dolarlık sermaye çekmiştir.daha demokratik bir yapısı olması, iran ile aynı kökten gelmesi,batı dünyasıyla gelişen ticari ilişkileri, rusya ile ilişkilerini stratejik düzeye taşıması, japonya tarafından bir tehdit olarak algılanmaması, kültürünün saygınlığının yüksek olması gibi avantajları vardır.
velhasılıkelam,
komünist idealler,
ve halkın zihnine kazınan komünist inanç,
kapitalist reform sürecinin,
kuralsız kapitalizm döneminden kurtulamayan türkiye, pakistan, hindistan gibi vasat örneklerin aksine,
21.yy amerikası ve ingilteresinde olduğu gibi son derece kontrollü biçimde yürütülmesini sağladı!
bu, tüm dünyaya kitlelere mal olmuş rasyonel ahlak ve hukuk ilkeleri olmaksızın kapitalist hülyaların bir boka yaramayacağını da ispatlıyor!
Pakistan vasat bir devlet ama dünyanın 5. büyük ekonomisi,1970li yıllardan beri yazılım teknolojisine büyük önem veren, Şangay işbirliği örgütü içinde Rusya ve iran ile ilişkilerini derinleştiren,artık uluslararası sermayenin daha fazla hesaba kattığı,son yıllarda en hızlı ekonomik büyümeye sahip, kültürel saygınlığı daha yüksek olan Hindistan'a vasat demek hiçbir gerçeklikle bağdaşmaz. Çin nasıl süper güçse, Hindistan da artık hızla yükselen ve küresel ticaret ile siyasetin belirleyicileri arasında yer almaya başlayan hindistan da o kadar önemlidir.
Çin'in ipi çekildi. 2024 senesinde 168milyar usd yabancı yatırım çıkışı oldu. Bu 1990dan beri kaydedilen en büyük yabancı yatırım çıkışıdır. Bu durum senelerdir trilyonlarca dolar yabancı yatırım alan çin için dehşet birşey.
Peki bu yatırım şimdi nereye gidiyor? Başta hindistan olmak üzere Çoğunlukla güney asya ülkelerine.
Ekonomik problemlere ilave olarak, çin'in ciddi demografik sorunları da var ve doğum oranları toparlanmazsa bu sorunlar artarak devam edecek gibi görünüyor.
Mao olmasaydı çin bin parçaya bölünürdü. bu doğru. Zaten savaşan beylikler döneminde neredeyse 1000parçaydı, yine o günlere dönerdi.
Ama buna karşın bugün çin'in tutsak ettiği pek çok halk da özgürce huzur içinde yaşıyor olurdu.