çin japon savaşı

entry28 galeri3
    3.
  1. özellikle çin ile japonya arasındaki iki büyük savaşı tarif eden bir ifade.

    bunlardan ilki 1894-1895 arasında olmuş ve batılılaşma ve emperyalistleşme çabaları içindeki japonya'nın galibiyetiyle sonuçlanmıştır. böylece japonya ayağını asya kıta topraklarına atmaya başlamış, ayrıca tayvan ' ı ele geçirmiştir. kore üzerindeki çin nüfuzunu kırarak ileride kore'ye hakim olma yolunu da açmıştır. çin'in durumunun kötülüğü de ortaya çıkmıştır.

    ikinci savaş 1937'de başlamış ve japonya'nın çin'in doğusunda geniş toprakları işgal etmesiyle ilerlemiştir. ancak daha sonra ikinci dünya savaşı 'nın başlamasıyla bu savaş da giderek dünya savaşının cephelerinden biri halini almıştır ve dolayısıyla çang kay şek idaresindeki çin, müttefik devletlerden biri haline gelmiştir, bu savaş da bu vesileyle 1945'e kadar devam etmiştir. savaşın en sonunda japonya'nın yenilgiye uğramasıyla japonya çin'de işgal ettiği topraklardan çıkmak zorunda kalmıştır.

    doğu asya hakimiyeti konusu, 19. yüzyıl sonlarından itibaren emperyalist bir devlet haline gelmeye başlayan japonya ile bölgenin güçlü devletleri çin ve rusya arasında önemli bir rekabet alanı haline gelmiştir. bu bağlamda yukarıda özetlenen iki büyük savaş da cereyan etmiştir. konu ile ilgili olarak aşağıdaki başlıklara da göz atılmasını öneririm:

    (bkz: japon rus savaşı)
    (bkz: boxer ayaklanması)
    (bkz: 1911)
    (bkz: mancukuo)
    (bkz: çang kay şek)
    (bkz: 1939 japon sovyet sınır savaşı)
    (bkz: unit 731)
    (bkz: japon savaş suçları)
    (bkz: kwantung ordusu)
    (bkz: meiji)
    (bkz: muazzam hüseyin)
    0 ...
  2. 2.
  3. muhtemeldir ki 'ulan karşımdaki çinli mi japon mu' tarzında karşamaları beraberinde getirebilecek olan savaş.
    3 ...
  4. 1.
  5. Çin'in iç istikrarsızlığından istifade eden Japonya'nın özellikle Kant Ordusu kurmay subaylarının yayılma siyasetinden kaynaklanmış ve Çin'de sömürgeci çıkarlarına sahip olan Batı Dünyası'nın hoşnutsuzluk ve kıskançlıklarından uzatılmıştır. Kuomintang lideri Çan Kay Şek, bir yandan Japonların ilerlemesini önlemeye çalışırken diğer yandan da komünistlerin kökünü kazımaya çalışmıştır.

    Bu savaşlarda Japon Ordusu'nun göz yaşartıcı gazı Chloroacetophenone (Kod adı: Midori=Yeşil), hapşırmacı gazı Diphenylcyanoarsine (Kod Adı: Aka=Kırmızı) kullanmıştı. Ayrıca hardal gazı (Kod Adı: Kii=Sarı)'nın kullanıldığına dair raporlar da mevcuttur.

    http://galeri.uludagsozluk.com/g/çin-japon-savaşı/
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük