abd ve çin oligarkları arasındaki çip savaşından etkilenmişe benziyor!
https://galeri.uludagsozluk.com/r/2343194/+
ASML ( ASML -%0,36 ) ve TSMC ( TSM %0,58 ), yarı iletken sektörünün birbirine bağımlı iki öncüsüdür. ASML, devre desenlerini silikon plakalara kazımak için kullanılan dünyanın en büyük litografi sistemleri üreticisidir. Aynı zamanda dünyanın en küçük çiplerini üretmek için gerekli olan üst düzey ekstrem ultraviyole (EUV) litografi sistemlerinin de tek üreticisidir.
ASML'nin en büyük tek müşterisi, dünyanın en büyük ve en gelişmiş sözleşmeli çip üreticisi olan TSMC'dir. TSMC, Apple , Nvidia ( NVDA -%0,33 ) , Qualcomm ve AMD gibi kablosuz çip üreticileri için çip üretmek amacıyla ASML'nin EUV ve daha eski derin ultraviyole (DUV) sistemlerini kullanıyor
aSML'nin merkezi Hollanda'dadır ve TSMC'nin merkezi Tayvan'dadır, ancak her iki şirket de ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşından etkilenmiştir. ASML'nin EUV sistemlerini Çin'e ihraç etmesi 2019'dan bu yana yasaklandı ve yeni bir ihracat kısıtlaması turu, üst düzey DUV sistemlerini gelecek yıl Çin'e göndermesini engelleyecek. TSMC, 2020 yılında Çinli teknoloji devi Huawei için çip üretimini durdurmak zorunda kaldı ve yeni ABD yaptırımları, şirketin Çin'deki fabrikalarını anlamlı bir şekilde yükseltmesini engelleyecek.
Pandemi sonrası piyasada bilgisayar satışlarının azalması, daha az tüketicinin 5G akıllı telefon satın alması ve makro olumsuzlukların birçok sektörü sekteye uğratması nedeniyle her iki şirket de geçen yıl yarı iletken pazarındaki yavaşlamayla mücadele etti . Ancak son 12 ayda ASML'nin hisseleri %30'un üzerinde, TSMC'nin hisseleri ise %40'ın üzerinde artış gösterdi. Yatırımcılar döngüsel bir toparlanma beklentisiyle her iki hisse senedini de alıyor gibi görünüyor, ancak hangisini satın almak daha iyi?
ASML 2024'te sabit satış artışı bekliyor
ASML'nin geliri, küresel litografi kıtlığının büyük dökümhaneleri daha fazla EUV ve DUV sistemi kurmaya yöneltmesi nedeniyle 2021'de %33 arttı. Ancak 2022'de yonga üreticilerinin soğutma pazarı için çok fazla yonga üretmesi nedeniyle geliri yalnızca %14 arttı. Çin'e yönelik makro dalgalanmalar ve ihracat kısıtlamaları bu baskıyı artırdı.