rakı,beyaz peynir,kavun ve çeşitli mezelerle oluşturulan,arkadaşlarla birlikte yapılınca tadından yenmeyen sofra.
-Tabii bu yiyecek ve içecekler,üzüm kasası ters çevrilip üzerine bir parça gazete kağıdı serilip üzerine serildikten sonra ayakta olarak tüketilince tam anlamıyla çilingir sofrası kurulmuş olur.
şu fani dünyada erkek olmaya sevindiren ender şeylerden biri. küçük çaplı bir organizasyonsa 3 kişi ideal sayıdır. 4 kişi gider. 5 kişi kasar. önce itina ile tepsi hazırlanır, rakı soğutulur, şalgam bardaklara dökülür, çiğ köfte, kornişon, kavun, beyaz peynir gibi elemanlar kesinlikle unutulmaz, acılı ezme favoridir, cacık çoğu zaman artar ama şekil için gereklidir. ilk kadehler tokuşturulur, saatlerce memleket kurtarılır, güzeldir çilingir, çok güzeldir...
Osmanlı Devleti zamanında üst düzey yöneticilerin yanlarına alacak oldukları yardımcılarına beraber yenilip içilmesi için sofra hazırlatılırmış.Sofrada yiyecek ve yanıda içecek olarak rakı bulunurmuş.işe girecek olan yardımcının çenesi içtikçe açılır ve şakımaya konuşmaya başlar.çilingir sofrası olarak bilinen rakı sofrası ozamandan beri süregelmektedir.
sazlı sözlü içki sofrası. ortamın etkisiyle muhabbetin gırla gitmesi, herkesin içinden geleni anlatması sebebiyle çilingir yani kilit açıcı benzetmesi yapılmıştır.