sazlı sözlü içki sofrası. ortamın etkisiyle muhabbetin gırla gitmesi, herkesin içinden geleni anlatması sebebiyle çilingir yani kilit açıcı benzetmesi yapılmıştır.
Osmanlı Devleti zamanında üst düzey yöneticilerin yanlarına alacak oldukları yardımcılarına beraber yenilip içilmesi için sofra hazırlatılırmış.Sofrada yiyecek ve yanıda içecek olarak rakı bulunurmuş.işe girecek olan yardımcının çenesi içtikçe açılır ve şakımaya konuşmaya başlar.çilingir sofrası olarak bilinen rakı sofrası ozamandan beri süregelmektedir.
şu fani dünyada erkek olmaya sevindiren ender şeylerden biri. küçük çaplı bir organizasyonsa 3 kişi ideal sayıdır. 4 kişi gider. 5 kişi kasar. önce itina ile tepsi hazırlanır, rakı soğutulur, şalgam bardaklara dökülür, çiğ köfte, kornişon, kavun, beyaz peynir gibi elemanlar kesinlikle unutulmaz, acılı ezme favoridir, cacık çoğu zaman artar ama şekil için gereklidir. ilk kadehler tokuşturulur, saatlerce memleket kurtarılır, güzeldir çilingir, çok güzeldir...
rakı,beyaz peynir,kavun ve çeşitli mezelerle oluşturulan,arkadaşlarla birlikte yapılınca tadından yenmeyen sofra.
-Tabii bu yiyecek ve içecekler,üzüm kasası ters çevrilip üzerine bir parça gazete kağıdı serilip üzerine serildikten sonra ayakta olarak tüketilince tam anlamıyla çilingir sofrası kurulmuş olur.
rakının baş tacı edildiği sofradır.
bir rivayete göre de çilingir sofrası denmesinin sebebi, herkesin biraz da alkolün tesiriyle içinde kilitli kalmış her şeyi ortaya döktüğü yer olmasından gelirmiş.
Ehli keyfin raki sofrasi. Çilingir Sofrasi deyimi Osmanli'ya kadar dayaniyor. Osmanli döneminde sarayda yemekleri tatmakla görevli çesnigir lerin yemekleri küçük tabaklara koymasi, bu sofralara çesnigir sofrasi denmesine neden olmus. Daha sonra raki masalari da böyle küçük tabaklarda hazirlanmis olan mezelerden olustugu için, çesnigir sofrasi deyimi raki sofrasi için de kullanilmis. Bu tabir daha sonra 'çilingir sofrasi'na dönüsmüs.
rakı masası muhabbetleri uzun sürdüğünden, erkeklerin eve geç gitmesi sonucu, hanımların beyleri eve almadığında, çilingir çağırmak zorunda kaldıklarından dolayı bu adı almıştır zaman içerisinde.
çilingir: anahtar * anlamına gelmektedir. alkolü alan insanlar alkolün ekisiyle -tabiri caizse- ne mal olduğu gözler önüne sermektedir. kişinin iç dünyasını açtığı için çilingir sofrası diye adlandırılmıştır.