canım baya sıkkın ...
dalgın dalgın yürümektesin ...
kafanda binlerce tilki ...
ordan al buraya ver burdan al şuraya ver ...
yok tutmuyor ...
yok hayatın tadı yok ...
derken ...
iç cebine bi şey koyduğunu hatırlıyorsun ...
paketini açıp keyifsiz keyifsiz atıyorsun azına ...
yaaa o da ne arkadaş ne güzel şeymiş bu ...
köşede bi bakal görüyorsun ...
girip içeri baya bi alıyorsun ...
hatta abartıp dış ceplerini bile dolduruyorsun ...
bu şey ...
tüm kimyanı değiştiriyor ...
ne güzel birşey bu yahuuu ...
demin ki keyifsiz halin yok olmuş ve ceplerinde dolu ...
işte böyle birşey bu çikolata ...
Çikolatanın hem iyi, hem de kötü yanları vardır. Kötü yanları bilindiği üzere kilo ve yüksek kolesterol riski yaratmasıdır. iyi yanları ise kötülerden oldukça fazladır. Çok sevdiğimiz çikolata kanseri önler, beyni uyarır, kalbe iyi gelir, öksürüğü önler ve afrodizyak etkisi yaratır.( Afrodizyak tam olarak kanıtlanamamıştır.) Çikolata sayesinde beyin aktivitelerinde ve kalp atışlarında artışlar gözlemlenmiştir. Ayrıca çikolata çok iyi bir antioksidandır. Çikolatanın en çok bilinen yönü ise, yendiğinde mutluluk hormonu salgılattığıdır. Yendiğinde saatlerce süren bir mutluluk sağlamaz. Kısa sürelidir. 1-2 dakikalık mutluluk yaşatabilir. Çikolatayı çok seven ve isteyen biri yediğinde, beyin sevinç ve zevk uyandıran hislerin oluşturulması gerektiğini anlar. Üzüntü duyan yada depresyonda biri çikolata yediğinde, beyin üzüntüyü ve stresi azaltması gerektiğini anlar. Çikolata yemek işteki verimliliği de arttırır. Gariptir ki bazı insanlarda (5 insandan 1'inde görülen bir durum) kolesterol'u düşürdüğü de saptanmıştır. *
anlık bir sıkıntı geldiyse yenip vücuttaki mutluluk hormonları hareketlendirilir. moral düzeltir. kadınların depresyondayken bol tüketmesi gayet normaldir o yüzden. normal olmayan, erkeklerin kendini kasıp o eyleme girişmemesi. sıkmayın abicim kendinizi, bol bol yiyin, oh.
kesinlikle ülkemizde hiçbir firmanın gerçeğini ve kalitelisini üretmeyi beceremediği bir nimet. en kalitelileri için ritter sport, after eight, godiva, lindt önerilebilir.
içindeki madde sayesinde zaman zaman krize girdiğim, gecenin bir vakti olsada üşenmeden alıp yediğim klori deposudur. Ağızda erimesi insanın içinin erimesi gibi birşeydir. yendikten sonra insanda bir pişmanlık duygusu oluşturur.
çikolata, ispanyolların orta amerika yı ele geçirmesinden sonra bulundu. kakako taneleri 1520 ye doğru istilacı ispanyolların komutanı cortes tarafından avrupaya getirildi. ispanyol keşişleri, bunları ezip şekere karıştırmayı akıl ettiler ve onların yarattığı bu yeni ürün çabucak avrupa ya yayıldı. çikolata, çok pahalı olduğu için, önceleri yalnızca varlıklı toplumsal sınıflarca tüketildi. ilk çikolata tableti fabrikası, 1819 da isviçre vevey de kuruldu.(günümüzde hala dünya ççapında ünlü kuruluşlardan biridir).
kakao tanelerinde yaklaşık yüzde 40 oranında yağlı maddeler(kakao yağı) yüzde 20 nişasta, yüzde 14 protein ve madensel tuzlar bulunur: çikolata, çocuklar ve yaşlılar için enerji verici bir yiyecektir.
kakao taneleri kırma değirmeninde kırılıp kabuğundan ayıklandıktan sonra kavrulur, böylece acılığı ve asitliği giderilir; sonra ööğütülerek cıvık bir hamur haline getirilir. daha sonra içine şeker, kokulu maddeler(vanilya gibi) ve tablet çikolata yapılacaksa kakao yağı katılır.
kakao suda erimediğinden, onu çözünür kılmak ve içecek olarak kullanmak için, sodyum ya da potasyum karbonat katmak gerekir. değişik çikolatalar yapmak için gerekli süt, fındık ya da bal bu evrede karıştırılır. içli çikolatalar içinde krema, meyve ya da likör bulunan lüks çikolatalardır; bunların büyük bir bölümü çikolatanın içine yayılmıştır; yapım işleriyse artık bütünüyle otomatikleşmiştir(kalıplama, doldurma ve ambalajlama). çikolata sanayisi, isviçre, fransa ve italya da ileri tekniklerden yararlanmaktadır. ama tüketim alanı genişleyen çoğu işte olduğu gibi, bu alanda da içinde çok az kakao ve büyük ölçüde kestane unu bulunan hileli çikolatalar yapılmaktadır.
zamanında latin amerika'dan getirilerek yapılan acı bir yiyecek türüdür. ilk başlarda çok acı olması ve sıvı olması hasebiyle sadece toplumun burjava kısmı bu çikolatayı tadabiliyordu, fakat daha sonra çikolata iyice topluma açıldı ve tüm herkes tarafından çok fazlaca tüketilmeye başladı.
son 100 yıldır en fazla tüketilen yiyecekler arasında olma ihtimali vardır.
mutluluk verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.