çikolata

entry503 galeri125
    101.
  1. zırıl zırıl ağlarken bile yenebilen, ımmm şey... mutluluk.
    0 ...
  2. 102.
  3. 103.
  4. Amerika dediğimiz yeni dünyanın hayatımıza kattığı en vazgeçilmez şeydir. Tarihçesine gelince :

    MÖ. 600 yılında Mayalılar Güney Amerika kıtasının kuzey bölgelerine göç ettiler. Buraya gelişlerinden sonra Yucatan
    diye bilinen bölgede en eski kakao plantasyonlarını yerine getirdiler. Mayalıların, daha bu tarihten birkaç yüzyıl
    öncesine uzanan bir dönemden beri kakao bitkisine aşinalıkları iddia edilir. mayalılar kakaoyu değerli bir ticaret
    eşyası olarak görmüş, hem hesaplamada ve hem de ödeme aracı olarak kullanmışlardır.
    Mayalılar ve Aztekler kakao ağacından topladıkları taneciklerle "xocolatl" (zokolat) adını verdikleri bir içecek yaptılar.
    Aztek Hint destanı kakao tohumlarının Cennetten geldiğini ve yiyenlerin güçlü ve akıllı olacağını yazar. "Çikolata"
    kelimesi mayaların "zokolat" kelimesinden ve kakao kelimesi Azteklerin "cacahuatl" sözcüğünden türemiştir. Meksika - Hintçe karışımı bir kelime olan "Çikolata" sözcüğü "çoko" (köpük) ve "atl" (su) kelimelerinden oluşur, çünkü hatırlayacağınız üzere, çikolata ilk başta bir içecek idi.
    Kristof Kolomb Yeni Dünyaya yaptığı dördüncü seyahatten Kral Ferdinand'a kakao tanecikleri de getirmiş ancak bunlar getirdiği diğer kıymetli eşyalar arasında pek dikkate alınmamıştı.
    Tarihte ilk çikolata olgusu 1519 yılında ispanyol gezgin Hernando Cortez'in Meksika imparatoru Mostezuma'nın makamına ziyaretle başlar. Amerikalı tarih yazarı William Hickling'in 1838 de yazdığı "Meksika'nın Fetih Tarihi" adlı eserinde, Montezuma'nın çokolatl dışında hiçbir içecek içmediği bahsi geçer yani çikolatalı bir içecek olan Çokolatl, vanilya ve türlü baharatla lezzetlendirilmiş ve bal kıvamına yakın tarzda köpüklendirilmiş, ağızda eriyen bir yapıya kavuşturulmuş bir yiyecek olarak tanımlanır. Montezuma'nın hareme girmeden önce kadeh kadeh cokolatl içmesi de bu içeceğin bir afrodizyak olduğu yönünde inanışların hasıl olmasına yol açar.
    ilk çikolata imalathanesi Londra'da 1657 yılında bir Fransız tarafından açıldı. ilk satışlar yarım kilosu 10 ila 15 şilin arasında değişiyordu. Çikolata seçkin halk tabakasının içeceği olarak nam yaptı. On altıncı yüzyıl ispanyol tarihçi Oviedo, "Çikolatı ancak en üst düzey, zengin kimseler içebilirdi, çünkü tıpkı para içmek gibi bir şey di. Kakao tüm ülkelerde para kurunun üstüne çıktı; 10 kakao tanesine bir tavşan ve 100 kakao tanesine iyi bir köle satın almak mümkündü.
    Çikolata bununla da kalmayıp günümüzde birçok tanınmış hekim tarafından ilaç olarak kullanılmaktadır. Christopher Ludwig Hoffman'ın Potus Chocolate adlı eserinde çikolatanın Cardinal Richelieu'nun marazları dahil olmak üzere, birçok hastalık için iyi geldiği söylenmektedir.
    Sanayi devrimlinden sonra çikolatanın seri üretimi başladı ve böylece tüm halk kitleleri arasında kullanımı yaygınlaştı.
    Çikolata Amerika Birleşik Devletlerine 1765 yılında girdi. Bu yıl, John Hanan West Indies'den getirdiği kakaoları Dorchester, Massachusetts'da Dr. James Baker'ın yardımıyla rafine etmeye başladı. Ülkenin ilk çikolata fabrikası işte burada kuruldu.
    Ancak, ta Gloucester Massachusetts balıkçıları tropik Amerika'ya gönderilecek yük için ödemelerin kakao ile yapılmasını onaylayana dek, çikolata Amerikalı kolonisiler arasında kabul görmemişti.
    Çikolatanın daha çok erkekler tarafından yüzyıllardır tüketilen bir içecek olması yüzünden on yedinci yüzyılda bunun çocuklara da iyi geleceği düşünülmeye başlandı. Çikolataya süt, şarap, bira, tatlandırıcı ve baharat gibi katkı maddeleri kullanılabiliyordu. Böylece, çikolata içmek gözde bir moda haline geliverdi.
    Çikolata, tatlıcı dükkanlarında kek ve rulolar halinde ilkin 1674 yılında yiyecek gıda maddesi olarak halk tüketimine sunulmaya başlandı.
    Nestle (Çikolata ve Kakaonun Tarihçesi, sayfa 3) 1800 yılından günümüze kadar olagelen dünya çapında tüketimi içeren çikolata evriminin aşağıdaki dört faktörden meydana geldiğini söyler:

    1- 1828 yılında Kakao tozunun piyasa çıkması;
    2- çikolata üzerindeki vergilerin azaltılması;
    3- tarladan fabrikaya kadar nakil olanaklarındaki gelişme;
    4- çikolatanın yiyecek olarak alışkanlık haline getirilmesi ve üretim metotlarındaki gelişmeler.

    Alıcı ve satıcıları ticaret için bir araya getirmek amacıyla New York kakao borsası Dünya Ticaret Merkezinde 1 Ekim 1925 de işlem yapmaya başladı.
    1980 yılında isviçre Suchard-Tobler firmasında çalışan bir çırağın gizli çikolata formüllerini Rusya, Çin, Suudi Arabistan ve diğer ülkelere satmak için giriştiği başarısız eylem Dünya basınında yankılar uyandırdı.
    1990'lı yıllarda çikolata ürün olarak popülaritesini ispatlarken aynı zamanda büyük ticaret hacmine sahip bir iş alanı olduğunu gösterdi. Dünyada yıllık kakao tüketimi yaklaşık 600,000 ton iken, nüfus başına çikolata tüketimi gittikçe artmaktadır. Çikolata sektörü Amerika Birleşik Devletlerinde mülti-milyar dolarlık rakamlara ulaşan bir sanayi dalıdır. Norman Kolpas (1978, p. 106) konuyu şöyle ifade eder: "Latin Amerika kabilelerinde dini, ticari ve sosyal yaşam itibariyle-- ilkel bir içecek olan çikolatanın Avrupa sosyetesi tarafından benimsenip geliştirildiğine, ve akabinde mükemmel bir yiyecek maddesine dönüşümüne müşahede ettik. Hatta egzotik şeklinde tanımlanabilecek bir ağaç meyvesinin birbirine sıkıştırılmış çekirdeklerinden başlayıp karmaşık işlemlerden geçerek çeşitli kakao ve çikolata ürünlerine dönüştürülmesini de izledik. Çikolatanın tarihi, tarımsal, ticari ve pişirmeye yönelik taraflarının yanısıra, sağlık ve güzellik için sağladığı olumlu etkilere hatta edebiyat ve sanat için nasıl ilham kaynağı yerine geçtiğini gördük."

    (bkz: http://www.lidercikolata.com/cklttt1.htm)
    0 ...
  5. 104.
  6. herkes tarafından sevilen ve bol çeşidi olan mutluluk veren tatlı yiyecek..
    1 ...
  7. 105.
  8. tuhaf bir aşk masalı. ruhu sarıp sarmalayan, baştan çıkartıcı, hep daha fazlasını isteten, bir saniye önce tatmin edip bir saniye sonra yine arzulanan. tüm bunlardan sonra neden ona "tanrıların yiyeceği" denildiği anlaşılır.
    2 ...
  9. 106.
  10. 107.
  11. 3 saniyelik de olsa verdiği mutluluğa değer.
    (bkz: kinder bueno)
    (bkz: orgazm)
    1 ...
  12. 108.
  13. --spoiler--
    farklı olmak kolay değildir
    --spoiler--

    filmde geçen bu cümle herşeyi özetler niteliktedir. kuzey rüzgarlarıyla birlikte hareket eden, birbirinden güzel çikolata yapan ateist bir kadın ve onun gayrimeşru çocuğuyla birlikte gayet dindar bir kasabaya diyet döneminde taşınmasıyla başlayan karmaşa, halkla girdiği küçük çatışma ve çikolata sayesinde insanların tatlı bir şekilde gönlünü kazanması anlatılır... bu sırada kapıyı çalan bir ispanyol çingeneside işin süprizi! öğrenilecek pek çok nokta vardır filmde. ne olursa olsun kişiliğinden, doğrularından vazgeçmemek gibi...
    iyi seyirler efendim
    1 ...
  14. 109.
  15. bitteri tarafımdan sevilmeyen ama beyaz olanına aşık olduum besin
    1 ...
  16. 110.
  17. Çikolata... inkar edilemez bir karşı konulmazlık ve gizem... SOĞUK ÇITIR ÇITIR BiR ÇiKOLATA TIPKI MAGNUM GiBi...
    0 ...
  18. 111.
  19. naneli çikolata...nane şekerini de sevenlerin bayılacağı harika tat.
    0 ...
  20. 112.
  21. mutluluk kaçamağı, kilo alma kaçınılmazlığı.
    reklam gibi olmasın ama caramio ve nescafe birlikte müthiş bir aşk oluştururlar. evet.
    edit: mütiş yerine müthişi denedim.
    1 ...
  22. 113.
  23. Dünyanın en güzel yiyecek kokusu. Hayattır, mutluluktur. Ayrıcana da düz duvara tırmandırır.
    0 ...
  24. 114.
  25. antep fıstıklısı ve bütün fındıklısının şiddetle tavsiye edildiği, endorfin bazlı tatlı.
    2 ...
  26. 115.
  27. çikolata renkli şarkıcı michael jackson... (bkz: sezen cumhur onal)
    0 ...
  28. 116.
  29. depresyon sırasında , besin maddesi ...
    0 ...
  30. 117.
  31. moral bozukken yendiğinde sanki dünyayı kurtarabilir mişiz herşey daha iyi olabilirmiş gibi bir etki bırakan*aşırı lezzetli yiyecek.
    0 ...
  32. 118.
  33. "çok tatsızım tanr'ım,
    biraz tuz ver."

    diyen şaire isnad, ben de dillendireyim;

    "çok tatsızım tanrı'(m),
    biraz çikolata ver."
    1 ...
  34. 119.
  35. --spoiler--
    Çikolata kalorili olmasına rağmen, ruhsal durumunuzu düzenlemeye yardımcı sayısız faydalı besin içeriyor. Çikolataya tadını veren şeker, serotonin seviyenizi artırmaya yardım ederken, yağ içeriği moralinizi yükseltecek endorfin salgılıyor. Kafeinin harekete geçirici etkisi ve yüksek antioksidan seviyesiyle çikolata ruh durumunu olumlu etkiliyor. Günde sadece 1-2 parça bitter çikolata yemelisiniz. Bitter çikolata, sütlü çikolatadan daha fazla kalp dostudur.
    --spoiler--
    0 ...
  36. 120.
  37. ilk üretenine her gün bir parti şükran sunmak gereken güzellik.
    inanca göre hayır duası, cennet isteği, rahatlık, mutluluk dilenebilir. hepsi yapılmalıdır.

    gizli kahramanlardandır çünkü kendisi..
    gizli ama muhteşem bir kahraman!
    0 ...
  38. 121.
  39. üstüne kesinlikle tıpkı sigaralarda olduğu gibi zararlıdır,selülit yapar,kilo yapar gibi uyarıların yazılması gereken bağımlılık yapan besin çeşidi..
    0 ...
  40. 122.
  41. mutluluk, keyif ve bilimum güzel duyguları canlandıran moral yiyeceği. abur cubur sınıfına girer, insanı bir anda mutlu eder.
    0 ...
  42. 123.
  43. keyfiniz kaçmıssa bütün güzellikleri getirir size.yedikten sonra iki şık kalır

    Yedim kilo aldım sanki
    Bitane daha olsa yerdim
    0 ...
  44. 124.
  45. bitteri kalbe iyi gelen güzellik. mutluluk, kalp, sağlık, ihtiyaç falan ama... kilo, selülit... hayal kırıklığı. bağımlılık.. evet bence var böyle bir bağımlılık.
    0 ...
  46. 125.
  47. En mutsuz anında yedığın dakıkadan itibaren ayaklarından yukarıya dogru bir enerji,sebepsiz bir mutluluk veren hayatın en vazgecılmez abur cuburu.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük