standardın üstü bir kadındır. çünkü o hakkı öyle kolay kolay vermiyolar. soyadının değişmesinin sana bir zarar verecek olması lazım. mesela akademisyensin, adın ayşe mutlu. 100 tane makale yazmışsın tanınıyosun falan. evlenip de adını ayşe köklü yapsan mesela zarara uğrayacağın açık. insanlar kim lan bu ayşe köklü amnskm derler. aynı şey sanatçılar, bilim insanları falan için de geçerli olabilir.
sadece baba için değil koca için de iyi bir durumdur; görenler evli olduğunu anlar.
hatta en sevdiğim öğretmenimin 4 ismi vardı; 2 ad, 2 soyad... türkiye'de 4 isimli birini görünce çok şaşırmıştım, sadece latin amerika'da olur zannediyordum. :)
hangisi isim hangisi soyadı tereddüt ettiğim genelde öğretmen, doktor ve devlet memuru bayanlardır.
şehnaz cevriye atik isminde bir öğretmene cevriye hanım dediğimizde suratındaki ifade çok kötüydü. sonradan öğrendim cevriye kocasının soyadıymış atik kendi soyadı sıkıntı yok çift soyadı kullanmak benim suçum mu.
yıllarca taşıdığı baba soyadından vazgeçememiştir. Artık sadece baba soyadının da kullanılabilidiği düşünülünce, hem eşine hem ailesine olan saygısını bu şekil de göstermiştir.
"Evlenmek isterim, çünkü bir erkeğin her
gece benimle birlikte uyumaya kanunen
mecbur olması fikri hoşuma gidiyor." Diyen
Carrie Snow dan farklıdır büyük ihtimalle tek yatmaktan korkmaz.
babaya saygıyla falan alakası yoktur. annen de saygısızın teki o zaman kendi soyadını kullanmıyorsa. iş hayatı meselesini de geç, bu millet salak mı? anlamayacak mı evlenince soyadın değişse bile aynı kişi olduğunu?
evli olduğunu belirtme yöntemidir. hadi iş kadınları neyse de ev hanımlarının kullanması sırf bakın ben evli mutlu çocukluyum demekten öteye gidemez. *
Madde 187.- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.