hacettepe üniversitesinde başarısız olmuş ameliyattır. önce nakli yapmışlar sonra geri almışlar. adamın psikolojisini düşünebiliyor musunuz ? ki zaten dün itibariyle vefat etti mekanı cennet olsun.
kalbinin pompaladığı kanın dolaştığı yol miktarının artması ile basınç kaybı azalması oluşmuştur gibi sözler safetmişti doktor arkadaşım. kalbin bir gücü olduğunu ve fazla yüklenmemek gerektiğini unutmamak gerekir diyerekten, keşke tek kol naklinden belirli bir zaman sonra diğerlerine gidilseydi gibi sözler sarfetti. haklı gibi geldi bana da. *
anasının babasının hayatını kurtaran kanser ilaçlarının deneme aşamasıyda iken ne kadar ağır hasarlara neden olduğunu bilmeyen insanların verip veriştirdiği, başarısız nakildir.
usta bilim bu, ilk denemede olmaz her zaman. hasta riskleri biliyorsa, geri kalan herkese düşen bok yemektir.
başarısız olmuştur, evet. ama neden, nasıl başarısız olduğunu saptamak için de bir ton veri bırakmıştır bize. bu başarısızlığa neden olan noktaları anlayabilirsek gün geldiğinde uzuv kaybetmek diş kaybetmekten farksız olacaktır.
edit: işin acı kısmı, o kadar avrupada amerikada o kadar teknoloji ve birikim varken, onlar yapamazken biz nasıl yaparız düşüncesidir. aga bilim bu. çinde bir adam dener olmaz. o verilerden ders çıkaran avrupalı dener olmaz, gider hindistandaki bilim adamı noktayı koyar. bu kadar mallığın alemi yok.
aynı yüz nakli gibi bir garibanın üzerinde denenmiştir.
zengin her taze boka konar, bu gibi yaşamsal şeyler hariç.
olan gene garibana.
allah rahmet eylesin.
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak istemiyorum fakat doktorları yakinen tanıyan biri olarak söyleyebilirim ki, meslekte 10 seneyi aşmış hele hele uzman olan hekimlerin karşısında insan olarak pek bir değerimiz yok. onlar için sadece birer hastayız. ölmüşüz kalmışız çok umurlarında değil. bunun için tabii ki onları da suçlamamak lazım. adam 10 senede neler neler görüyor, kimler ölüyor gözünün önünde. hayat onları bizi yaptığından daha zor ve keskin kalıplara sokuyor.
kalbin takılan organları besleyememesinden dolayı önce organlar geri alındı, sonrasında ise hastanın vücudu dayanamadı ve öldü. allah rahmet eylesin.
umarım bir bilimsel deneye kurban gitmemiştir. gitse bile en azından bunu ona söylemişlerdir umarım ve o da yeni hastalara umut olacak bilgiler bırakarak özgürce dolaşıyordur istediği yerde...
akdeniz üniversitesine gönderme yaparak "hastamız istemedikçe medya önüne çıkmayacak." dediler. ne yazık ki manşet oldu hemde kötü bir şekilde allah rahmet eylesin. bir hırs uğruna kurban gittiyse ne üzücü bir durum. nakil öncesi yapılan açıklamalar insana bu durumu düşündürüyor. diğer doktorlara inceden dokundurmalar falan. yazık oldu.
acaba doktorlar sgk'ya bu naklin faturasını gönderecekler mi? bir hırs uğruna yaptıkları bu ameliyat için bir bedel ödemeyip üstüne bir de sgk'ya fatura çıkartacaklar mı? zaman gösterecek...
54 tane süper bilgili doktorumuz tarafından gerçekleştirilen ve sonucu ölümle biten operasyon.
tekrar yazayım: 54 tane doktor:
1 doktor 2 doktor 3 doktor 4 doktor 5 doktor 6 doktor 7 doktor 8 doktor 9 doktor 10 doktor 11 doktor 12 doktor 13 doktor 14 doktor 15 doktor 16 doktor 17 doktor 18 doktor 19 doktor 20 doktor 21 doktor 22 doktor 23 doktor 24 doktor 25 doktor 26 doktor 27 doktor 28 doktor 29 doktor 30 doktor 31 doktor 32 doktor 33 doktor 34 doktor 35 doktor 36 doktor 37 doktor 38 doktor 39 doktor 40 doktor 41 doktor 42 doktor 43 doktor 44 doktor 45 doktor 46 doktor 47 doktor 48 doktor 49 doktor 50 doktor 51 doktor 52 doktor 53 doktor 54 doktor
herhalde bir milyon kere yazılmıştır ama tekrar etmek gerekli sanırım
türkiye'de her durumda olduğu gibi ön hazırlık yapılmadan girişilmiş nakildir.
duvarı boyamadan önce bile ufak bir yere sürülür ki nasıl olacağı hakkında bilgi edinilir,
ısıtılan suyu kullanmadan önce bütün eli kolu içine sokup değil de, en küçük parmak ucu ile kontrol edilir ki zarar görülmesin,
yıllarca belirli hacimde vücuda hizmet etmeye alışmış iç organlar, beyin, dolaşım sistemi her ne ise, bir anda neye uğradığını anlayamayacağını anlamak için tıp okumaya gerek var mıdır bilinmez.
tıp alanında ahkam kesmek istemezdim. ama, bu naklin yapılacağını ilk duyduğumda, başarılı olmayacağına dair bir düşünceye kapıldım. bunun temelinde, kollarını ve bacaklarını 14 yıl önce kaybetmiş bir gövdeye kan pompalamaya alışmış bir kalbin, aniden iki kol ve iki bacağa da kan pompalamakta büyük güçlük çekeceği düşüncesiydi. maalesef akla gelen başa gelmiştir.
evet hasta riskleri biliyordu, riski kabul ederek gitti nester altına ama el insaf! 4 uzvun birden aynı anda nakli yapılır mı? sırf reklam olmak ugruna, sırf dunyada ilk olmak, sırf akdeniz universitesine misilleme yapmak icin? alın size reklam. 4 uzvu birden nakletmeye calısırken hastanın kaybedilmesinde dunyada bir ilkiz. rekoru kıran kırdı ama hasta cıkar ugruna harcanmıs oldu.
ailesinin halini dusunmek bile istemiyorum. ogullarının kol ve bacaklarını kullanmasını beklerlerken cenazesi ile karsılastılar.
biz burada entry girip gulerken, orada damla damla gozyasları akacak. allah ailesine sabır versin...
edit: hastanın olum nedeni henuz resmiyet kazanmamıs, rimednac a tesekkurlerimi sunarım.
edit2: daha onceden planlanmıs bir operasyonmus. ben hala hastanın saglıgından cok reklam kaygısının oldugunu dusunuyorum ama yine de bilgilendirdigi icin rimednac a tesekur ederim...
başarısız bir nakil ameliyatı olmuştur, hasta vefat etmiştir..
hasta vefat ederken, canla başla mücadele ettiğine inandığım 200'e yakın doktorun kaç kere ölüp dirildiğini düşünmek bile istemiyorken, böyle bir olaya cesaretle kalkışan doktorları tıp ve bilim dünyasından tamamen sileceğimizi üzülerek düşünüyorum, biz türk halkı tarafından..
Bize çok bile başım çok ağrıyor dediğinizde ağrı kesici yazıyorum sana diyen doktorlar..
en azından bu tabuyu yıkmayı denedikleri için bile kocaman bir tebriği haketmişlerdir.
olayın bilimsel gelişme yolundaki pek çok başarısızlıktan biri olarak gösterilmesi cehalettir çünkü dünyada tıp alanında o kadar gelişmiş ülkeler bunu yapamaz mıydı sanıyorsunuz ? bir tek kurnaz türk doktorları mı ?
o organları yeni vücudun redetmemesi zaten imkansızdı bunu hemen herkes biliyordu. bile bile yapılan bu işlem bilim yolunda atılmış bi adım değildir tam bir kepazelik ve cehalettir.
--spoiler--
Hacettepe Üniversitesi büyük bir başarıya imza atarak Türkiye'deki 2. yüz naklini gerçekleştirdi. Rektör Tuncer, 'operasyonun başarılı geçtiğini' söyledi. Ancak aynı kişiye nakledilecek olan bacaklar hastaneye karton kutu içinde getirilmeye çalışılınca, kutunun altının açılması sonucu, bacaklardan biri yere düşmesi operasyona gölge düşürdü
ilk yapılan denemede başarsız olundu diye organ naklinden vazgeçilmiş olsaydı şimdi kan nakli bile yapamazdık. insan hayatı her şeyden önemlidir ancak tıp fakültesi 1. sınıfta başlar kaybettiğinden ders alabilme eğitimi. bu nakil denemesi başarısız dahi olmuş olsa ilerisi için büyük bir adımdır.
sidik yarıştırmak uğruna insan hayatını hiçe sayılması değildir efendim. siz sanıyor musunuz ki bu riskten hasta haberdar edilmemiş olsun? siz sanıyor musunuz ki tüm ilimlerin bu güne gelişinde hiç can kaybı yaşanmamış olsun? türk filmi izler gibi yorumlanmaması gerek bu mevzunun.
türk hekimlerinin eline yüzüne bulaştırdığı nakildir. tamam türkiye'de tıp ilerledi de anca sök tak yapacak kadarmış demek ki. şimdi tek ümit yüz nakli yapılan adam, ona bir şey olmasa bari yoksa iyice rezil olacaklar.
onlarca damar sinir ve dokuyu bağlamanın zorluğunu bilmeyen guruhun sidik yarıştırma dediği operasyondur. nitekim başarısız olmuştur. bunu kariyer basamağı falan diye düşünenler ayıp ediyor her doktor gibi o hocamızın da amacı insan hayat standartını yükseltmekti ancak her ameliyatta olabilecek çeşitli komplikasyonlar bunu engelledi.
Dünya'da ilk kez Hacettepe'de denendiği yanlış bilgi olan, Dünya'da ilk defa Akdeniz Üniversitesi'nde denenmiş fakat bacaklardan birini vücut kabul etmeyince çift kol nakline dönüşmüş, Akdeniz Üniversitesi doktorlarının alnının akıyla çaba gösterdiği ve büyük oranda başarılı olduğu, lakin Hacettepe Üniversitesi'nin eline yüzüne bulaştırdığı bir tür sidik yarışı.
Böylesi argo hale getiren de Türkiye'nin en iyi tıp fakültesine sahip olduğu varsayılan Hacettepe Üniversitesi.
Keşke bu işi şova dönüştürmek yerine, Akdeniz Üniversitesi doktorlarından eğitim alsaydınız be! Söz konusu olan insan hayatı, sizin kariyerinizden bize ne!
şimdi gözlerinizi kapatın... 2 kolunuzun ve 2 bacağınızın olmadığını düşünün... doğuştan değil. bu zamana kadar kullandığınız onları kullanmanın nasıl birşey olduğunu bildiğiniz kollarınız ve bacaklarınız yok... bu şekilde hayatınızı idame ettirmeye çalıştığınızı düşünün. ettirebiliyorsanız tabi...
şimdi kaçınız "ancak milyarda bir ihtimal bu operasyon başarılı olur" şeklinde sizi uyarmalarına rağmen o ameliyata girmeyi kabul ederdiniz?
kendi adıma konuşayım benim vereceğim cevap "zilyonda bir de olsa umurumda değil , ben zaten yaşamıyorum ki" olurdu.
Normal bir ameliyat durumunda bir hastaya 4-5 ünite verilirken bu hastaya tam 500 ünite kan verildi. bu rakam ameliyatın ne kadar zor olduğu konusunda size bir fikir veriyor mu?
merak edenler için taşıma sırasında yaşanan zorluklar değil kalbi dayanamadığı için alındı, o kalp hastalıklı ve kendi bünyesine ait olmayan 4 uzvu çalıştırmak için 10 katı mesai yaptı çünkü anlayabileceğiniz tabirle.
evet duygusal açıdan baktığınızda zor bir durum. hepimizin bildiği birşey var ki parmak şıklatınca ilerlemiyor bilim. bu uğurda canlar kaybediliyor. bu noktadan sonra hepimizin tek temennisi olaydan dersler çıkarılmış olması,bunda karşılaşılan komplikasyonları baz alıp bir sonraki hastada ona göre hareket etmeleri... Allah korusun ama herhangi birimiz veya bir yakınımız, yarın rahmetli şevket çavdar ın yerinde olabilir. iş o noktaya geldiğinde "maalesef durumunuza çare yok, böyle yaşamaya mahkumsunuz" denmez hiçbirimize...
maalesef başarısızlıkla sonuçlananan ve şevket çavdarın bu akşam 19:30 da hayatını kaybettiği ameliyat. Allah rahmet eylesin. yakınlarına sabır versin.