doğan çocuğa ailesinin tek değil, iki isim birden koyması ve belki ailelerin ya da ileride çocuğun çevresinin bi kısmının, çocuğa bir ismiyle diğerlerinin ikinci ismiyle hitap etmesi ve çocuğun ikilem arasında kalması gibi bi sorun yaratacak durumdur. belki çocuk ilerde ismini beğenmeyecek hatta belki ikisini birden beğenmeyecek. 18 yaşından sonra mahkemeyle değiştirebilir ama bunun için geçerli bir nedeni olması gerekir ve sadece sevmiyorum diye mahkeme değiştirmeyebilir. iki isim belki daha evla dır, çift isim sahiplerinden bazıları halinden çok memnundur ama ailenin çocuğun bir ismini koyma hakkının yanında bir de ikinci isime el atması bu durumu yaşayan biri olarak beni çok rahatsız etmektedir. bu isim konusunda yurt dışında uygulanan yöntem aslında daha iyi.. aile bi isim koyuyor çocuğa, sonra büyüyünce o ismi beğenmedi mi kendine bi isim buluyor ya da isminin kısaltmasını kullanıyor. kendi sevdiği ismi kendi ve çevresindeki insanlar kullanıyor..
farklı kültürlerden gelmiş ebeveynlere sahip olmanın sonucudur. baba tarafı dedenin ismini çocuğa layık görmektedir. anne tarafı ise daha güncel bir isim vermek istemektedir. tam tersi de olabilir. sebepler değişebilir.
uzun bir soy adın da varlığından söz edersek, çocuk ömrü boyunca tekerleme söylemek zorunda kalır. herkes sınav kağıdına ismini çoktan kodlayıp sınava başlarken, hala kutucuklar ile boğuşmak demektir. çevresindeki insanlar tarafından onların beğenisine göre çağrılmaktır. bir yerden sonra maymun olmaktır. iki ismi birbirine yapıştırarak hızlıca söyleyen kişilerin alayına maruz kalmaktır. ortamda sizinle aynı isimli birisi bulunduğunda, kullanmak istemediğiniz isim ile çağrılmaktır. çoğunlukla sıkıntı kaynağıdır.
göbek adı daha kullanışlıdır. kankalar, akraba, ev ahalisi göbek adınızla hitap ederken, formalite gereği adınız vardır.
benim adım korkunç zor söylendiği için ve kimsenin doğru düzgün söylemesine müsait olmadığı için ben kendimi göbek adımla tanıtırım.