yazılı olmayan ama çok etkili kurallar bütünleridir.
insan daha doğduğu andan itibaren kendisini, bilerek yada farkında olmadan geliştirebilen bir varlıktır. okul öncesi eğitim dahil olmak üzere eğitim maratonu'nun sonuna kadar her aşamada var olan bilgilere yenilerini ekleyen insanoğlu için öğrenme dönemi ilk nefesi ile başlar efendim. küçük yaşlarda ise genellikle izleme ve taklit etme yöntemini kullanılır. birey, aile ve arkadaş çevresinden kolaylıkla etkilenir.
bu nedenle iyi ve doğru bir davranış yapmak istiyorsak, gençlere "kendi yolunu kendin çiz", "şimdi beni unutmanızı ve sizden kendiniz olmanızı istiyorum"u zamanında demeliyiz.
Çevresel koşulların özellikle de fiziksel çevrenin insan davranışları ve deneyimleri üzerinde çeşitli ve önemli etkileri vardır.Çevresel koşulların insanı çevre karşısında edilgen bir piyon gibi gördüğünü düşünmek yanlış olur.Çevre ve insan ilişkisi karşılıklıdır. Kişi çevresel değişkenlerin üstesinden gelme yöntemleri geliştirmek gibi yollarla çevre üzerinde etkili olabilir. Kötü çevre koşulları insan psikolojisi kötü etkiler örnek verirsek gürültü: Gürültüye maruz kalan insanların uyku saatleri bozulur, iş verimleri düşer. Konuşulanların anlaşılamaması, işitme duyarlılığında geçici olarak azalma, yorgunluk, bezginlik gibi psikolojik problemler ortaya çıkmaktadır. Ani gürültüye maruz kalan insanın vücudunda ani bir kas gerilmesi oluşur ve böylesi bir refleksin önlenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla gürültülü bir ortamda bulunan canlıların rahat etmesi mümkün değildir. Ya da el şakalarını sevmeyen birine sürekli hop gıdı gıdı, enseye tokat vb. eşek şakaları yapmak gibi. Aynı zamanda fiziki dayanıklılığı da olumsuz etkilediğinden, gürültü ve sürekli uyarılma vücut direncini de azaltır.