tamamen zaman,mekan mefhumlarından sıyırtarak mevzuya dair bi çözümlemeye kalkıştığında göreceksin ki özgür dünya bi siktir lan diceğin kertede boş, tedavülden kalkmış alman markı kıymeti harbiyesinde yastık altı fikri ve zikri. Neden ötürü? Şundan(uzunca bi iki nota üst üste): evvela yaradılışla ilgili genel kaygıları geçtiğimiz varsayımıyla zaten varoluşa hazır bi vaziyette olunmalı, aksi halde düşünün ele alınışı mümkün kılınabiir mi? Önce alıcan o mes'eleyi, ge kucağıma deyi oturtacan yavaşça, huysuzlaştırmadan; bi güzel kıvamına getirip ele alınır vaziyette kılmalısın, yüzüne bakılır olmalı mevzu. Mevzu bişeye benzedi mi? Heh şööyleee. Şimdi, mevzuun aslında özgürlük, serbestlik, serbesti, liberasyon.. ve muadil nosyonların aslında ahir ömrümüzde hiç yer bulamaması olduğunu ortaya koduktan sonra, bu neden ileri gelmiş onu da bittabi yorum merhalesinden geçiricez. Evvela kozmos dediğinin zahiri-batini(fizik-metafizik) her öğenin birbiri ilen bağlantılı olduğuna kanaat getirmelisin ki neden beşer liberasyonun(demokrasinin) mümkün kılınamıyacığına izah getirebileyim. Bir objeye, bir sujeye bağlı-bağımlı olduğun vaziyette serbestiden söz edebilebilir mi. neye bağımlıyım lan ben dicen. Ablacım şööle elimizde senin mevcudiyetinin dahi bir sperm ve yumurtanın bağımlılığına ve dolayıdan ziyade bilakis direktoman canlı-cansız(gene fizik-metafizik) bir "şey"e bağlı olması başlıca hadiseye emsal; unsur. Diyorum ki en başta varlığının dahi senin dahlin, seçimin dışında gerçekleşmesi ilen hür birey mavalın (rıdvan nolur) "taç olur".
"Dünyaya geliş part 1" dan sonra, bir sosyal dünya da coming very soon. söz konusu dünya evvela ana-babacığın ekseninde dönerken, yaş kemale erdikçe senin izin verdiğin bir sınırda dönecek. Yalnız şu bilgiden dahi naçiz varlığının ne mene bir dilemmayla baş başa kaldığının farkındasın di mi? Senin iznin dahlinde, bağımlı bulunduğun bir dünyanın oluşuyor oluşu(ve kader ağlarını örüyor). Artık buna yaşmaklı teyzemin deyişiyle "yazı, kader" dersin, yahut hür birey davranışı dersin, ve ne olduğunu dahi anlamdan hürriyetini yaşamaya devam edersin.
Yaşadığın dünyayı tanıdıkça yakın çevreden alacağın fikirlerle oluşacak fikir yapısı, bakış açının da çevreden edinceklerine bağımlı olduna götürecekken, "e kitap okuyoruz, kendimizi geliştiriyoruz" dersen, kitaptan edindiğin bilgi, fikir nereye etki eder diye sormama lüzum yok. Bunu sevgili orhan pamuk "kara kitap"ta işlemişti, hakiki olma peşinde koşan bir şehzedemizden yola çıkarak. En sonunda hakiki olma çabaları uğruna ömrünce cilt cilt kitapları devirmiş olan şehzade, bunla sadece yalayıp yuttuğu kitaplardan edindiklerini içselleştirdiğine kanaat getirip hepsini yaktırır. Hülasa yaşayış biçimin, bakış açın da, her şeyden önce naçiz varlığının da belli öznelere bağlı olduğu halde boşuna birbirimizi kandırmayalım: hürriyet dediğin boş bir söz.