bela okunasıca bölümümdür * . an itibariyle lab'da sadece beherglas a su koyup oynuyoruz. herkese göre geleceğin mesleği imiş ama amcalarla muhabbet ederken 'bizim bahçeyi de yaparsın artık' şeklinde cümlelerle karşılaşıyoruz. kabaca vasfı ARITMA olan bir meslek. he kız açısından diğer mühendislik bölümlerine göre populasyon bolluğundna dolayı 'çevren geniştir senin' gibi laflar dolanır ortada.
yıllardır geleceğin meslekleri sıralamasında birinci olan ama herhangi bir gelişme göremediğimiz ve ne kadar öenmli oldugu konusunun tartışma konusu bile yapılmaması gerektiği meslek
* --spoiler--
Çevre mühendisliği, doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre koşullarının yaratılması ile ilgili mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarından farklı olarak, doğanın kaynaklarını tüketmeyi değil, doğaya sahip olduklarını geri vermeye çalışan bir mühendislik dalıdır.
Çevre mühendislerinin başlıca çalışma alanları; su ve atık su arıtma, hava kirliliği kontrolü, katı atık bertarafı, toprak kirliliği vb. dir. Bir "mühendislik" dalı olan Çevre Mühendisliğinin başlıca faaliyet sahası su, hava ve toprağa karışan atıkların bertarafı için teknolojik çözümler araştırmak ve uygulanacak tedbirleri belirlemektir. Daha çok sanayi tesislerinden kaynaklanan bu atıkların arıtılması için uygulanan arıtma projelerinde makina, inşaat, kimya ve biyoloji bilim dallarından da faydalanılmaktadır. Evsel ve sanayi atık su arıtma tesislerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, su şebekeleri, isale hatları, kanalizasyon tesislerinin tasarımı ve inşası çevre mühendislerinin en çok ilgilendiği konular olarak sıralanabilir.
Çevre Mühendisliği ayrıca içme suyu arıtımı, atık suların geri çevrimi ve yeniden kullanılması, çevresel etkilerin değerlendirilmesi raporu hazırlanması, hava ve toprak kirliliği, tesis içi proses kontrolu ve temiz üretim teknolojilerinin araştırılması gibi konularla da uğraşmaktadır.
--spoiler--
bundan 8 yıl önce de geleceğin mesleği diye kandırılıp tercihlerimize yaazdığımız iyi ki de kazanmamışız dediğimiz meslek. gazetelerin tercih rehberi köşelerinde hala ballandırlmaktadır.
küresel ısınma, felaket senaryoları gibi güncel olaylardan sonra çok daha önem kazanan ve insanların biz neden bilmiyorduk yahu diye kafasını taşlara vurdurtan meslektir.
(bkz: gelecek bugün geldi)
Çevre mühendisliği, çevrenin korunmasına, kirliliğin azaltılmasına vb. elverişli teknoloji sistemlerinin tasarlanmasını ve çevre süreçlerinin incelenmesini, ayrıca belirli binaların bu açıdan iç tasarımlarının gerçekleştirilmesini içerir.
yobaz insanlar tarafından kaldırım mühendisliği veya çevreci olarak nitelendirilen,asıl işin insanın kendisini geliştirmek olduğunu bilmeyen bünyeler tarafındanda işsizler olarak nitelendirilen kendi kapasitenizi ve bilgilerinizi farklı imkanlarla destekleyerek kendinize yurtiçi ve yurtdışında inanılmaz bir istihdam alanı sağlayabileceğiniz meslek.