Çernobil, (Ukraynaca: Belarus sınırına yakın, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev iline bağlı şehir.Asıl ismi Pripyat olan şehir 1986'da Çernobil reaktör kazası nedeni ile boşaltılmıştır.Çernobil faciası 26 Nisan 1986 tarihinde gerçekleşmiştir.Sadece 4 numaralı reaktör patlamıştır.Bu olay .Olay ısı denemesi sırasında olmuştur.Pripiyat şehrinde bir insan 4 gün kalırsa ölmüş olur.insan vücudu en fazla 400 röntgene(eski radyasyon ölçü birimi)dayanabilir.atmosferden her gün 1/2(yarım)röntgene maruz kalırız.1972'de Ukraynadaki (O dönem Sovyet Rusyanın bir parçasıydı) Kievin 140 km kuzeyinde kurulan Çernobil Nükleer Santralında ortaya çıkan kazaya, her biri 1.000 megavat (mW) gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde güvenlik sisteminin devre dışı bırakıldığı bir sırada deney yapılması yol açtı.
Deneyin yapılacağı 25 Nisan 1986da önce reaktörün gücü yarıya düşürüldü, ardından da acil soğutma sistemi ile deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için tehlike anında çalışmaya başlayan güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı.26 Nisan günü saat 01:00i biraz geçe teknisyenler deneyin son hazırlıklarını tamamlamak üzere ek su pompalarını çalıştırdılar. Bunun sonucunda gücünün yüzde 7'siyle çalışmakta olan reaktörde buhar basıncı düştü ve buhar ayırma tamburlarındaki su düzeyi güvenlik sınırının altına indi.Normal olarak bu durumda reaktörün güvenlik sistemine ulaşması gereken sinyaller de teknisyenler tarafından engellendi. Su düzeyini yükseltmek için buhar sistemine daha fazla su aktarıldı ve saat 01:23'de deneyin fiilen başlatılması için koşulların oluştuğuna karar verildi. Deneyin amacı, reaktörün çalışması ansızın durdurulduğunda, buhar tirbünlerinin daha ne kadar süre çalışmayı sürdüreceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini öğrenmekti. Geri kalan öteki acil güvenlik sinyali bağlantılarını da kestikten sonra türbinlere giden buhar akışı durduruldu. Bunun sonucunda dolaşım pompaları ve reaktörün soğutma sistemi yavaşladı. Yakıt kanallarında ani bir ısı yükselmesi görüldü ve yapım özellikleri nedeniyle reaktör tümüyle denetimden çıkmış oldu. Tehlikeyi farkeden teknisyenler reaktörün durdurulmasını sağlamak amacıyla bütün denetim çubuklarını derhal sisteme sokmaya karar verdiler. Ama aşırı derecede ısınmış bulunan reaktörlerde saat 01:24'te yani deneye başlanmasından bir dakika sonra iki patlama oldu. Bu patlamanın ayrıntıları tam olarak bilinememekle birlikte, denetim dışı bir çekirdek tepkimesinin gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır.Üç saniye içinde reaktörün gücü %7'den %50'ye fırladı. Yakıt parçacıklarının soğutma suyuyla karşılaşması, suyun bir anda buhara dönüşmesine yol açtı. Oluşan aşırı buhar basıncı reaktörün ve santral binasının tepesini uçurdu. Reaktördeki zirkonyum ve grafitin yüksek sıcaklıktaki buharla karşılaşması sonucu oluşan hidrojen yanarak bütün santralı ateşler içinde bıraktı.
vodkacı rus mühendisler tarafından bildiğin hıyar gibi havaya uçurulan tesisin bulunduğu ukrayna şehri. şöyle izah edeyim:
rus mühendis 1: dur bakalım şu güvenliği kapatalım nolucak.
rus mühendis 2: tamam, ama sonra da şunu kapatalım bakalım patlicaz mı.
rus mühendis 1: üstüne de soğutucu suyu da kessek?
rus mühendis 2: keselim, aşırı ısınır da patlar mı ki?
rus mühendis 1: salla, kestim suyu. dur biraz da uranyum basalım, acaba nereye kadar tepkime verir bu?
rus mühendis 2: bas bas, görürüz.
rus mühendis 1: o diil de, suyu versek mi acaba geri, çok ısındı lan reaktör?
rus mühendis 2: dur lan dur, ne zaman patlicak onu merak ediyorum.
rus mühendis 1: aaa patladı galiba.
çernobile rağmen japonyaya rağmen hala bize nükleer enerjiyi sempatik göstermeye çalışıyorlar.öyleki mutfak tüpüyle aynı ölçüde sakıncalı olduğunu ileri sürüyorlar.
oysaki karadenizde trakyada bir kanser taraması yapılsa ne kadar vahim sonuçlar olduğu görülürdü.bana gelince ufak çapta bir çernobil mağduruyum ben de.kulağımda çerbonil nedeniyle doğuştan gelişim bozukluğu vardı.çocukluğumdan lise yıllarıma kadar defalarca ameliyat bir adet de lokal anestezi oldum.sonuç ise tabiki allah yapısıyla kul yapısı aynı olmayacağından biraz da olsa fiyasko benim için.
o yüzden çernobil dendiğinde,nükleer santral dendiğinde tüylerim diken diken oluyor.hang ucuz enerji çocukluğunun ameliyat hatıralarıyla geçmesinden daha kıymetlidir ki?
hiç unutmam çernobil faciasından sonra okullarda fındık dağıtımı olmuştu, şimdi düşünüyorumda muhtemelen o yediğimiz fındıklar yurtdışına satamadığımız radyasyonlu fındıklardı ve ziyan olmasın diye bizlere yedirdiler, bunun araştırılması lazım.
''Badem gözlüm, beni unut.
Bu gemi bir kara tabut,
lumbarından giren ölür.
Üstümüzden geçti bulut. '' üstad Nazım bunu Hiroşima için yazmıştır.Çernobil için de uygundur sanırım.
bryansk bölgesinde kazanın etkileri hala yaşanıyor: bölgedeki 321 köy ve kasaba, yıllık radyasyon limitinin üzerinde miktarlara maruz kalıyor. bilim insanları, bölgenin 48 bin yıl boyunca radyasyondan tamamen arınamayacağını, insanların yerleşip hayatını sürdürebilmesi içinse 600 yılın geçmesi gerektiğini söylüyorlar. hemen ölmeyenler hastalandı, ömürleri kısaldı. toprağa gömülen reaktörden ve köylerden hala toprağa ve suya radyasyon salınıyor. 4 numaralı reaktör, kazadan haftalar sonra aceleyle betona gömüldü. işçiler, zamanla çürüyen demirlerin yıkılmasını önlemek için çalışıyor. radyasyon o kadar yüksek ki günde 15 dakikadan fazla çalışmaları yasak.
* 26 nisan 1986' da meydana gelen çernobil kazasında, tam 190 ton radyoaktif madde atmosfere salındı. kurtarma çalışmalarında 31 santral görevlisi ve itfaiyeci hayatını kaybetti.
* kaza olduğunda yetkililerin radyasyon miktarı hakkında yalan söylemesi, pek çok insanın uzun vadede hastalıklara yakalanmasına neden oldu.
* çernobilde yaşayan insanlar, hiroşima kurbanlarının 90 katı radyasyona maruz kaldı. bazı kaynaklara göre bu oran, 400 katı.
* hala çernobil faciasının gerçek boyutu hakkında görüş birliği yok. dünya sağlık örgütü 4 bin, greenpeace ise 200 bin insanın çernobil yüzünden hayatını kaybettiğini söylüyor.
* rusya' da araştırma yapan ve yüz binlerce kaynağı tarayan üç bilim insanı, radyasyonun etkilerinin asya' dan ayrupa' ya çok daha geniş bir alana yayıldığını ve çernobil kaynaklı ölümlerin şimdiye dek 900 binlere ulaştığını iddaa ediyor.
* malum, nükleer kazanın etkilerini tüp gaz ve uçak kazası riski, röntgen ışınlarının zararları, hatta bekarların ölüm oranlarıyla karşılaştıran yetkililerimiz var. oysa içsel ve dışsal radyasyon, birbirinden farklı kavramlar. x-ışınları, cep telefonu gibi dışsal radyasyona maruz kalanlar da zarar görebilir. ancak içsel radyasyon, teneffüs ve sindirim yoluyla insan bedenine girdiğinde dokulara yerleşiyor. ömür boyu kalıcı etkileri oluyor.
efendim ruslar geçen yıl çıkan orman yangınları neticesinde üçbuçuk atmışlardır, çernobilden etkilenen alandaki çayırların, ormanlık alanların yanması sonucu atmosfere karışacak zararlı maddeler rüyalarına girmiştir.
korkulan olmamıştır fakat çernobilin asla tehlike olmaktan çıkmadığını hatırlatmıştır.
özellikle hala o dönemde dökülen beton kümesi sayesinde korunduğumuz varsayılınca durumun vahameti ortaya çıkmaktadır.
rusya bu felaketten dolayı etkilenmiş olan her ülkeye tazminat ödemiştir, türkiye hariç. nedeni ise türkiyenin o dönemde ölçüm cihazlarının olmaması ve de bu felaketten etkilendiğini kanıtlayamamasıdır.
Ukraynada bulunan, 1986 ya kadar faal olan nükleer tesisdir. israil'in Irak topraklarında bulunan Rus nükleer tesisine saldırması sonucu Sovyetler nükleer tesislerinde acil durum tatbikatları yapmaya başlamış, çernobil nükleer felaketide bu şekilde meydana gelmiştir. nedenleri arasında
-Nükleer tesisin yapılma aşamasında projeyi yürütenler partiye yaranmak için kararlaştırılan bitiş tarihinden önce bitirmiş, sistemin kalbinde hayati eksiklikler meydana gelmiştir.
-Oğlu nükleer kazada ölen tatbikat baş sorumlusu subay olayı kendi meselesi haline getirmiş birçok yanlışa şahsı neden olmuştur.
Sonuç olarak içten içe çürüyen kominist sistem bu olay ile çatırdamaya başlamış, 1991 e kadar süren olayları alevlendirmiştir.
çernobil dünyanın en ürkütücü seyahat noktasıdır.. günümüzde terkedilmiş hayalet bir kasabaya benzemektedir. insanoğlunun nükleer felaketle nasıl kendini harcadığının küçük bir maketi gibidir.
27. yılı.. kanserler hızla artıyor.. ülkemde, çernobil'deki gibi rus teknolojisiyle yapılacak Mersin Akkuyu nükleer santraline karşı durma savaşı var..