Pazartesi günleri üstünde çengelli iğne taşıyan insana para gelirmiş. Yeni öğrendim. Birkaç pazartesi yakama taktım. Maaşıma ilave zam yapıldı. Çengelli iğne takarken beklediğim para daha yüksek miktarlıydı ama olsun. Büyüğe küçüğe bakmayın. Pazartesi günleri devam edeceğiz takmaya. Bunun için özel gösterişli çengelli iğneler aldım. Kombinle uysun diye.
Patent kayıtlarında Çengelli iğne 1849 yılında Walter Hunt adınadır. Ancak çengelli iğne aslında çok daha eski bir buluştur. Bu tarihten 2000 yıl öncesinde Romalıların yaylı bir çeşit çengelli iğne kullandıklarına dair kanıtlar var. Romalılar birçok buluşa isimlerini yazdırmışlar ancak çoğu unutulup gitmiştir, taa ki yeniçağda tekrar icat edilene dek. 1842 yılında Thomas Woodward tarafından Amerikada farklı yapıya sahip bir çengelli iğne için patent alınmıştı. Bu iğne, sıradan bir iğnenin uc kısmına takılan metal parça ile tutturuluyordu. Ancak bu hem güvenlik hemde kullanış sorunları doğuruyordu.
Bazı buluşlar tesadüf eseri, bazıları birşeylerden esinlenilerek bazıları ise yıllar süren uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Çengelli iğne ise Huntın teknik ressamlara olan borçlarını ödeyebilmek için geliştirdiği bir buluştur. Hunt oldukça zeki ve üretken bir mucittir.
Huntın borç yaptığı insanlar ortaya bir iddia atmışlar ve bir tel parçası ile işe yarar bir buluş yapması halinde borçlarını kapatacaklarını ve üzerine para vereceklerini taahhüt etmişler.
Huntta bunun üzerine 3 saatlik bir çalışma sonrasında çengelli iğneyi icat etmiş.
Hunt bu icadından sadece ödül olarak aldığı 400$ ile yetinmiştir.
Çünkü anlaşma yaptığı kişilere bu icadın patentini devretmek zorunda kalmıştır. Çengelli iğne 150 yılı aşkın bir süredir çok fazla bir değişikliğe uğramadan günümüzde hala kullanılmaktadır.
1849 yılında walter hunt isimli eleman tarafından icat edilmiştir ancak daha önceleri de kullanıldığını söyleyenler vardır. walter hunt teknik ressamlara olan borcunu ödemek için bu icadı yapmıştır. şöyle ki borçlu olduğu kişiler, walter hunt'ın bir tel parçasıyla işe yarar birşey yapması durumunda borçlarını sileceklerini ve üstüne para vericeklerini söylemişler. o da kısa bir süre içinde çengelli iğneyi yapmış.
sabah elim acırmı yoksa acımazmı diye düşünüp dururken batırıp piercing gibi taktığım sonra acıtmadığına inanamadığım nesne.eğer bastırırsanız acımıyor.
insanın rahatına rahat katar. şöyle ki;
-yorgan kılıfı büyük mü, çengelli iğne ile hemen sorun önlenir, kılıf yorgana göre ayarlanıverir.
-fermuarın mı bozuldu en olmadık yerde, varsa çengelli iğne hiç de sorun değil.
-küpe yaptılar küçük boylarından, bence hoş olmadı ama, küpe bile olabiliyor, faydalanmayı bilirsen.
-takı törenlerinin olmazsa olmazı, altın onsuz takılamaz geline damada, iyi ki icat olmuş.
-abartılı büyük, şekilsel olarak çengelli iğne olan, plastik versiyonları, bebesi olan evlerde, küçük canavarlar dolapları kurcuklamasın diye dolap kilidi niyetine yapıldı.
-bebenin yeleğine nazar boncuğunu, muskasını iliştirmemize yardımcı.
-bir de çekirdeğini çıkarmak için vişnenin, reçel yapmak için falan, kullanılabilecek en ergonomik nesnedir, yıkar yakanıza iliştirirsiniz, kaybolmaz hem.
ta yıllar öncesinden rahmetli anneannem ile geçen güzel bir anımın baş aktörüdür.
yıl: 1986
yer: ankara gençlik parkı
onlarca işportacının ortasında birileri bir şeyler söyleyip bir şeyler götürmektedir. ve her söyleyen buzdolabı, televizyon, çamaşır makinası alıp götürmektedir. acizane ben de anneannemin cüzdanına güvenerek soruyorum:
-anneanneciğim bizde deneyelim mi şansımızı?
önce gülüyor, sonra cevap veriyor:
-hayır.
-bak herkes kazanıyor.
bakıyor. ve gerçekten herkes kazanıyor. elime bi beşlik tutuşturuyor. kendisi iki metre öteden izliyor olanı biteni. bul parayı al karayı oynuyorum. ilk denemem de eşantiyon olarak bi çengelli iğne kazanıyorum. mahsun mahsun ayrılırken simsarların yanından anneannem geliyor ve ekliyor:
-bir daha dene şansını.
deniyoruz. deniyorum. yine aynı. gözleri pörtlek simsar hızlı el hareketleriyle fincanları değiştirip çengelli iğne olan fincanı açıyor. ve ekliyor:
-hacı anneye bir çengelli iğne daha.
bir değil beş değil. biz basıyoruz parayı alıyoruz çengelli iğne yi. nihayetinde anlıyor anneannem dönen kumpası. simsarın tezgahının üzerindeki tüm bozuklukları alırken son sözünü söylüyor:
-ver pörtlek göz paralarımı, al çengelli iğnelerini.
askerde gerekliliği anlaşılır. çarşafın kenarları yatağa bir çengelli iğne yardımıyla tutturulur. yatak çarşafı her daim kalıp gibi kalır. ceza almanız bu kolay yöntemle engellenmiş olur..