Fransa'da ortaya çıkan bu çalgının şekli kadın vücudunu andırır.
Viyolonsel, keman, viyola ve kontrbas ile aynı ailedendir, keman ile viyolonselin şekilleri büyük oranda birbirini andırsa da boyutları çok farklıdır.
Dinlemesi insana büyük zevk veren bu müzik aleti tam anlamıyla büyüleyicidir.
son zamanlarda yerli ve yabancı dizilerde(heroes, house md 6. sezon ilk bölüm, naz elmas ve beren saat'in dizileri) yardımcı oyuncu olarak yer almakta olan enstrüman. ayrıca nü resimlerde erotik bir unsur olarak kullanıldığı da sık sık görülebilir.
üstadları, pablo casals, mstislav rostropovich, jacqueline du pre, yo-yo ma olan enfes enstrüman. elgar, bach ve dvorak bu çalgı için konçerto besteleyen az sayıdaki müzisyenden en önemlileridir.
Viyolonsel demesi daha keyifli bir çalgıdır. Göğüs kemiğinize dayayarak çaldığınızdan mıdır nedir, sesi tüm bedeninizde, ruhunuzda hissedersiniz. Her bir müzik türüne yakışır sesi doğru kullanıldığında. Her çalgı gibi küçük yaşta başlamak avantajlıdır, küçük boyları da bulunur. Ama aşkın yaşı olmadığı gibi çelloya başlamanın da yaşı yoktur. Zaten çalmaya başlayınca çelloya aşık olmak kaçınılmazdır.
Çalmadan ölmeyi düşünmediğim enstrumandır. 16.yy'da fransada çıkmıştır. Yaylı ailesinin 4 telli ve bas seslisidir. Uzaktan dinlenildiğinde kadın ağlamasına benzer bir sesi vardır. çelloyu çalan hele bir de kadın ise o ne güzel, ne estetik bir görüntüdür.