çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler sosyal çekilmeye yol açabilen reddedilmeye aşırı duyarlılık gösterirler. asosyal değillerdir ve ahbaplık için büyük istek duyarlar, ancak utanırlar; eleştirisiz kabullenmenin oldukça güçlü garantilerine ihtiyaçları vardır. bu gibi insanlar aşağılık kompleksine sahiptir. sosyal fobi ile karışmamalıdır.
bende bulunan bir bozukluktur. insanı hayatın sosyalliğin dışına iter, kız arkadaşın olamaz, olsa bile konuşamazsın, sürekli çekinirsin. Bu hastalığa sahip kişiler genelde platonik aşık olurlar, konuşamazlar, açılamazlar kız uçar gider.
çocuklukta meydana gelen size önemsiz ve küçük görünen bazı travmalar buna neden olur. Çekingenler genelde heyecanlandığında tırnak yeme yada parmaklarını ağzına götürür. Enteresan ama gerçek. Psikolojik tedavi uygundur.
kendine yetersizlik duygulari,sosyal baskilanma ve elestirilmeye karsi asiri duyarlilikla belirli bir bozukluktur.
asiri utangac ve cekingen,begenilmeme dusuncesiyle insanlarin arasina karismaktan cekinen insanlardir.
bu davranis genellikle genc eriskin doneminde baslar ve degisik kosullar altinda ortaya cikar.
insanlar icinde huzursuz ve sikilgan olduklarindan yakin iliski gerektiren sosyal ve mesleki etkinliklerden kacinirlar ancak ailesi ve yakin cevresi icinde rahattirlar ve istendigine emin olmadigi surece insan icine girmemeye ozen gosterirler.bu huzursuzlugun nedenlerinden biri toplum icinde uygunsuz bir sey soyleme korkusudur ve genellikle konusmaz hatta toplulukta kendilerini unutturabilirler.bunun sonucu olarak ta kendine guveni azdir ve kendisini cirkin,cekiciligi olmayan ya da beceriksiz biri olarak gorur ve insanlarin da oyle dusundugu kanisindadir.
elestiriye cok duyarlidir,kucuk bir sozden cok kolay incinebilirler.rutin isleri disindakilere ellerini surmez,yanlis birsey yapma korkusuyla yeni aktivitelerden cekinirler.
bagimli kisilik bozuklugu ve sizoid kisilik bozuklugu ile birarada goruldugunde depresyon,sosyal fobi gelistirmeye daha yatkindirlar.
ancak diger kisilik bozukluklarinin aksine hasta durumundan sikayetci ve degismek icin caba sarfeder ve bu yuzden de psikoterapiden cok yarar gorur.
-sizoid kisilik bozuklugundan farkli olarak sosyal izolasyon vardir ancak hasta insan icine girmek ister fakat sikilganlik ve istenmeme korkusu yuzunden bunu gerceklestiremez.ayrica sizoid bozuklukta hasta elestirilere karsi kayitsizdir.
sosyal fobi ozellikle yaygin oldugunda cekingen kisilik bozuklugundan ayirt edilemeyebilir.sosyal fobi daha sinirli durumlarda ve baskalarinin gozu hastanin uzerindeyken ortaya cikar.cekingen kisilik daha genel olup baska insanlarla yakin iliskiye girmekten korkar.
bir ara ciddi anlamda kendimde bulunduğuna inanıp psikolog araştırmaya başladığım, insanın hayatını ciddi ölçüde etkileyen bozukluktur.
insanın sosyal ortamlara girmesini, yaşamından zevk almasını engeller. hep bir beğenilmeme korkusuyla yaşar kişi, sanki hep bir yerden birileri çıkacakmış da onu aşağılayacakmış hissine kapılır. bu sebeple hiçbir girişimde bulunmaz. sevildiğinden emin olmadığı hiçbir yerde söze atılmaya dahi cesaret edemez.
insanın hayatını zindana çevirebilir ciddi anlamda. aynı zamanda sosyal ortamlara girildikçe, çevreden iyi tepkiler alındıkça özgüvenin yerine gelmesiyle birlikte zamanla aşılabileceğine inandığım bozukluktur.