Çayır köpeği , sincapgiller familyasına ait Kuzey Amerika'nın otlaklarında doğal olarak bulunan bir kemirici hayvan cinsidir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/150116/+
sincapgiller familyasının yer sincapları oymağına ait kuzey amerika'nın otlaklarında doğal olarak bulunan bir kemirici hayvan cinsidir. iri gövdesi kuyruğuyla beraber yaklaşık olarak 30-40 cm boylarındadır. abd, kanada ve meksika'da yaşarlar.
çayır köpekleri, isimlerini yaşadıkları habitatdan ve köpek havlamasına benzer olan bağırışlarından alırlar. latince adları cynomys yunanca'da ''fare köpek'' anlamına gelir.
bu hayvanlar büyük koloniler halinde yaşarlar, koloniler yüzlerce dönüm araziye yayılabilirler. aileler genellikle 1 erkek ve onun hükmettiği 2 ila 4 dişiden oluşur. yavrular eşeysel olgunluğa 3 yaşları civarında ulaşır, üçüncü kışlarında baskın erkek koloninin diğer taraflarında ailesini kurmak üzere yavruyu aileden uzaklaştırır. baskın erkek ailesinin sınırlarını rakip çayır köpeklerinden korur, tartışmalar kavgayla çözümlenir.
çayır köpekleri avcıları olan porsuklara ve yılanlara karşı da oldukça sinirlidirler. sosyal hayvanlardır, birbirlerini oldukça sık ziyaret ederler ve koklaşarak selamlaşırlar.
çayır köpeklerinin yuvaları olan tünel sistemleri, yağmur suyunun yataktan akmasını ve erezyonu engeller, otlamayla sıkışmış olan bölgelerde toprağın kompozisyonunu değiştirebilir. tünellerin genellikle birkaç odası olur, dikey olarak 5 metreye, yatay olarak 30 metreye kadar uzayabilir. tünellerin bir tarafının tüksek, diğer tarafının alçak olan yapısı nedeniyle içeride sürekli temiz hava bulunur.
çayır köpekleri, oyukların çevresini izole etmek için otlarla çevrelerler, yuvaları için kazdıkları toprak yığınını deliğin çevresine yığarlar. Bu tümsekleri etrafı gözlemek için kullanırlar.
Çayır köpekleri avcılarına karşı da uyum sağlamışlardır. Dikromatik görme özelliklerini kullanarak, avcılarını uzaktan görürler ve yüksek sesle tehlike alarmı verirler. Bilim adamları bu ses sistemli iletişimin avcılara özel olduğunu ispatlamışlardır.
Çayır köpekleri ayrıca kolonilerin etraflarındaki bitkileri de temizlerler, bunun sebebinin avcılarına karşı daha iyi gözlem yapmak olduğu sanılmaktadır.
Çayır köpekleri, bazı böcekleri yeseler de, çoğunlukla otçul olarak beslenirler. Öncelikli besinleri otlar ve çiçekli bitkilerin sürgünleridir.
Çayır köpekleri her yıl 4 üzerinde yavru meydana getirirler, yavrular doğduklarında kör ve tüysüzdürler, yaklaşık 30 gün annelerinin yanında bakılırlar.