çay vücuttaki suyu attığından büyük bir yalandır. sen bir bardak su içiyorsun bir de çay içiyorsun, hoop o bi bardak su, çıkmıcaksa bile çayın etkisiyle hemen çıkıyo, daha sahur bitmeden ağzın dilin dışarda geziyosun sonra.
çay terletir. ter de vücudun soğumasını sağlar. terlemek su kaybıdır. su kaybı da oruç tutan insanlar için önemlidir. minimum olması kafidir. ondan sahurda içmeniz gereksizdir ama harareti alır doğrudur hala.
gercekten yalandir. hava olmus 35 40 derece hâlâ inatla fokur fokur cay icip hararet alir diyenler var. zaten sicak bi de ustune sicak cayi icince ben su kaynatiyorum sahsen. ne biliyim git bi karpuz kes, bi ayran yap olmadi su iç la .
bu durumla ilgili şöyle bir tespitim var, termodinamiksel olarak baktığımız zaman, iç ısımızdan daha sıcak bir madde içimize girdiğinde -yani çay içtiğimizde- vucudumuz dengeyi sağlamaya çalışıyor ve daha sıcaklaşıyor. yani ufak bi mantık ile çay hararet falan almaz sadece öyle olduğunu düşünmemizi sağlar.
buzdolabının çalışma ilkesini; buharlaşmayı bilmeyen yazarların karşı çıktığı bilimsel gerçektir.
su buharlaşabilmek için yüksek ısıya ihtiyaç duyar, buharlaşırken de ortamın ısısını alarak ortamdan uzaklaştırır. buz dolaplarının motorlarına doldurulan gaz da aynı ilke ile ile çalışan sistemi destekler. gaz ortamın sıcaklığını alarak fanın olduğu bölgeye gelir burada çıplak bakır boru ve fan sayesinde soğutulur; sıcaklığı ortamdan uzaklaştırır.
çay içerken insanın vücut ısısı yükselir ve insan terlemeye başlar,terle birlikte vücut ısısının bir kısmını uzaklaştırmış olur. özellikle naneli ve limonlu çay daha da serinleticidir.
tam bir yalandır. ben bu kadar büyük yalan görmedim. her çay içtiğimde terlerim. bu sıcak yaz günlerinde harareti almayı bırak daha fazla hararet yaptırıyor.
ilkin terletir ama kızgınlığınız geçtiğinde hissedersiniz işe yaradığı. kola, ice tea gibi şekerli içeceklerse sıcağı keser ama fazla tüketince daha çok sıcaklatırlar bir süre sonra. bende böyle en azından.