Sevmek çaydır sevilmek şeker, bizim gibi garipler çayı şekersiz içer
Öncelikle çay ve benzeri sıcak içeceklerin tamamından şeker rezaletini kaldırmak sağlık açısından devrim niteliğinde bir adım olacak ey yazarlar. bikaç gün zorlanacaksınız belki, ama sonrasında yıllardır ne çay ne kahve, sadece şerbet içtiğinizi anlayacaksınız. bir bardak çayın içindeki yarım şeker bile midenizi bulandıracak. taze demlenmiş çayın ilk bardağındaki lezzet, yediğiniz en güzel yemekte bile olmayacak. şekersiz sek nescafenin insanı tam olarak 15 saniyede zınk diye ayağa diktiğini farkedeceksiniz. bundan aldığınız keyif size gün boyu yetecek. saf kafein damarlarınızda dolaşırken enerjiniz dillere destan olacak.
Çevrenizdeki insanlar arasında da bir karizmanız olacak. misal sürekli gittiğiniz kafede, artık garson size çay getirirken ya hiç kaşık koymayacak, ya da getirdikten sonra içindeki o gereksiz şeker-kaşık kalabalığını toparlayıp götürecek. etrafınızdakiler bu "her zamankinden" karizmasına hayran kalacaklar.
bunun dışında günlük tükettiğiniz çay-kahve miktarına bağlı olarak, hiç bir ekstra şey yapmadan direk bikaç kilo vereceksiniz. göbüşünüzün bir miktar küçüldüğünü göreceksiniz. bu aktiviteyi biraz da sporla desteklereniz tadından yenmez ayrıca, benden söylemesi.
tüm bunların yanında en başta söylediğim söz, hayat felsefeniz olacak.
bu eyleme geçerken ilk bir kaç ay her çay içişinizde belli bir sıkıntı çekersiniz. daha sonra gün içinde içilen çaylarda eksikliğini hissetmemeye başlarsınız bir tek kahvaltılarda tatlı bir şeyler aranır bunu da reçelle (özellikle ayva reçeli ben bayılırım da ondan) falan giderirsiniz. sonra artık kahvaltıda da ihtiyaç duyulmaz. bu süreçler atlatıldıktan sonra çay artık çay olmuştur. çayın kalesine çıkılmış her bir dehlizine inilmiş olunur. afiyet olsun.
genellikle fazla kiloları olan ve şeker hastalarının yaptığı eylemdir. şeker hastaları çay içine kabuk halinde tarçın, karanfil ve ya ikisini de atarak şekerli içerler.(şekerin etkisini azalttığı bilinir.)
180 boyunda 128 kiloluk arkadaşımın sürekli yaptığıdır. tamam anladık çayı şekersiz içersin de; ne diye sonrasında waffle yersin !
"çay şekersiz içilince tadına varılır" gibi bir subjektif yargı çıkmasına sebep olan eylemdir. daha doğrusu eylemsizliktir. ancak unutulmamalıdır ki bir kimsenin çaydan aldığı tadı ancak o kişi bilebileceğinden ve bu durum herkese göre değişebileceğinden esasında anlamsız bir tartışmadır. ne yani çayı şekerli içenler-ben dahil- çayın tadını alamıyorlar mı?
Çayın kalitesi ile ters orantılı durum. iyi kalite bir çaya şeker atarsanız çayın tadını alamazsınız, kötü kalite bir çaya şeker atmazsanız bir daha çay içemeyebilirsiniz. Ülkemizde her an herkes tarafından tüketilen çayın tam anlamıyla uygun şekillerde demlendiğinden şüpheliyim. Doğru demleme yöntemleri ile içildiğinde şeker atmak abes olacaktır. Fakat zift karası çaya da şeker atmassanız mideyi bozabilirsiniz. Çay, ıhlamur vb. çiçekli bitkiler kaynamış suya bırakılarak suya renk vermesi yolu ile demlenirler. Bu ve bunun gibi bitkiler kaynatılmazlar. Aksi taktirde zararlı hale gelebilirler. Günde 3-4 bardaktan daha fazla çay içenler için ise şeker kullanmak ileride olası şeker rahatsızlıklarına yol açabilecektir.
çayın tadına varmaya yarayan fiil. 3 yıldır yaptığım şey. artık kazara bile şekerli içemiyorum midem bulanıyor. üstelik verdiği karizmaya da diyecek laf bulamıyorum.
her çayı içmez bir kere alıştımı . kafede isterse 5 lira vermiş olsun bir kenara iter * bu nasıl çay sorusunu cevap beklemeksizin sorar karşısındakilere. yaptığı artistlik gibi gözükse de bir haykırıştır işletmecilere ağzımızın tadıyla bir çay içemeyecek miyiz yahu ?