elbette en iyi şekil paketin üzerinde yazan şekildir.
adam malını senden benden iyi bilir.
genellikle demleme süresi 10 dk verilir de şahsım buruk tat hastası olduğumdan bunu 15 dakikaya falan çıkarırım.
tabi ki bu durumda tanin zehirinin etkisi artıyor zararlı ama zararı sadece ufak tefek etkilerle sınırlı. tabi bi kaç bardak için diyorum.
buruk tadı yoksa bir çayı asla içmem.
türkiye'de ki çay demleme asker usulüdür. erzurum'un işgali sırasında rus karavanasına ek semaverler vardı, kömürlü. su alttan ısınır, üstte ki döküm demlikte çay demlenir subay-er bu çayı içerdi.
anadolu'nun çay ile tanışması bu olaydır. dünyanın en kötü çayı erzurum'da yapılır üstüne sert kesme şeker ağızda eritilerek içilir ,rezalet.
çay demleme porselen demlikte olur. çayı demliğe koyarsınız ,suyu kaynatır kaynadıktan sonra 1 dakika bekletir,yavaş yavaş demliğe döker, demliği de havlu ile soğumasın diye kapatırsınız.(yün demlik kazakları var)
10-15 dakika içinde servis yapılır. yine porselen çay fincanı ile içilir, istenirse sıcak süt konulur üstüne. (çay -su ve süt beraber demlenmez. )
bizde ki toz çay ile bu demleme olmaz, illa yaprak çay olacak.
çaya bardakta ,fincanda su katılmaz.
kaliteli ingiliz çaylarının paketlerinde tarif bulunur, kaç dakika demleyeceğiniz yazar.
bizde ki usul demliğin altında ki su kaynadıkça çay acılaşır-tatsızlaşır ,zaten bizde ki toz çay, çay değil değildir..
bu konuda ismek'te ücretsiz kurs var.
Halka açık, ücretsiz belediyenin. Beleş lan beleş.
Program sonunda sertifika da alıyorsunuz.
imamoğlu'nun değil merhum kadir topbaş beyefendinin istanbullulara hizmetidir.
Allah rahmet eylesin. https://enstitu.ibb.istan...detay.aspx?BransCode=4856
size 500 yıllık bir tarif veriyorum copy-paste'i hazırlayın.su kaynadıktan hemen sonra demliği önce çok az bir soğuk su ile çalkalyıp çayın tozunu toprağını akıtın daha sonrasında demliğe yeteri kadar sıcak su koyup ocakta yanmayan bir tarafa bırakın.evet formül üst demliğin asla ve asla alt bölümdeki sıcak su ile buluşmamasıdır.alt bölüm istediği kadar kaynayabilir ama üst demlik sıcak suyu koyduktan sonra ayrı bir bölümde bırakılmalıdır.bu sayede ocakta sürekli kaynayan alt demlik üstteki çayı yakmamış olur.bir sonraki başlıkta bacardi den 15 farklı tad da kokteyl hazırlamanın püf noktalarını anlatıcam esen kalın.
Bir Kahveci olarak anlatıyorum: kaynamış suyu Çelik demliğe dökün üç su bardağı için iki tatlı kaşığı çay dökün. En önemli nokta kuru çayı suyu koyduktan sonra koymanızdır.
iyi çay için ilk şart iyi sudur.
ömrümce içtiğim en iyi çayı yaylada içmiştim.
iyi çayın olmazsa olmaz şartlarından biri süzgeç kullanmamaktır
hoholsuz çay çay sayılmaz.
En iyi çay demleme şekli kaynamış suyun içine çayı bırakıp yukardan aşağıya salına salına inen çay taneciklerinin demlenmesini sağlamaktır. 15 dakika sonra çayınız içmeye hazır. Deneyin farkı göreceksiniz.
Çayı kaynayan suyun üzerine sonradan atarak ve 10 15 dakika hiç üstünü acmayarak.
Çayı yıkamak, çaydan önce suyu koymak çayın kisa sürede demini almasını sagliyor halbuki kendisi oturup demini alinca tadı tam yerinde oluyor.
1- çay en iyi şekilde nasıl demlenir. (ki yazar bunu kastediyor)
2- elimizde dünyanın en iyi çayı var ve bu çayı demlememiz gerekiyor nasıl demlemeliyiz ( ki yazar bunu kastetmiyor)
iyi su kullanmak, suyu iyi kaynatmak. su kaynayıncaya kadar demliği çay suyunun üzerinde bekletmek. kaynamış sudan az demliğe döküp süzdükten sonra demliği kaynayan su ile doldurmak. demliğin kapağını iyice kapatmak daha iyi bir çay demleme için http://www.notdefteri.net...im-icin-neler-ifade-eder/
kimi önce suyu kaynatır üzerine çayı döker, kimi önce cayı koyup sonra suyu üzerine koyar.
yaptığım milyarlarca araştırmalar göstermiştir ki, suyu alt demlikte kaynatırken çayı üst demliğe koyun. alttaki su kaynayınca üst demliğe çayın üzerine yavaşça dök. 15 dk bekle.
şimdi ezizim, muhtelif yöntemler, muhtelif keyifler vardır.
evvel ahir, çayın kaliteli olacak. lipton diyene burdan bi dalarım, marmaraydan daha fazla mesafe katederim. kaybolun, gözüm görmesin.
efendime söyliyim, çay dediğin dünyada her yerde yetişir gibi görünse de hal-i hazırda tek organik çay türkiye'de karadeniz çayıdır.
onun da en iyisi hiiiiç şüphe yok ki çay-kur çayıdır. onun da en iyisi sarı olan klasik pakettir.
döverim bak!
efendi, çayın iyi olacak, suyun da iyi olacak. hela suyundan çay demlersen olmaz. adam gibi yumuşak bir sudan demleyeceksin çayı. suyun kireçliyse, bolca kireç tutmuş bir demliğin olacak. suyun yumuşaksa sorun yok.
açık havada imkanın varsa en kralı odun ateşinde semaver çayıdır. porselen çayı da iyidir.
çayın tazeyse ve tam deminde (ne açık ne çok demli) içiyorsan sorun yok.
suyu kaynat, fokurdarken değil, kaynatıp bir dakika su durulduktan sonra demle. ha üstten atmışsın ha üstüne su çekmişsin farketmez. mesele çayın suya karışması, aromasını bırakmasıdır. o bir dem meselesidir. dem almadan çayı bozma.
çayı adam gibi iç. sigara içmiyorsan çayı zay etme. git meyve suyu tüket.
her şeyden önemlisi, tazeliyim mi diyeceğin bir dostun yoksa çay da demleme. (ben kendi kendimle konuştuğumdan mütevellit yalnızken de demliyorum)
demliğe çayı koyun yıkayın, su kaynayana kadar o kendine gelecektir alttan kaynayan suyun sıcaklığıyla. su iyice kaynayınca demleyin. çaydanlığa su alın. kısık ateşte çaydanlıktaki su kaynarken demlikteki demin çökmesi yavaş yavaş olur. ve çok da güzel olur. çayınız hazırdır. yanında kek - kurabiye ile servis yapabilirsiniz. *
afiyet olsun.
yanlış olan kaynamış suyu çaya döktüğümüz zaman biz çayı demlediğimizi zannederiz..aslolan bu yöntemin adı haşlamadır..gerçek çay demleme ise kaynamış suyun üzerine çayı dökerek onun kendisinden demlenmesini bekleyerek çayın yavaş yavaş dibe çökmesini beklemektir.saygılarımla.