cayi yikiyorum cayin kucuk tozlari oluyor onlari sevmiyorum.
kaynamis suyu dokuyorum.ben demli seviyorum yarim saat sonra icerim.
zaten cayci kullaniyorum.
poset caysa zaten toz problemi olmuyor direkt sizin tabirinizle(direkman) demliyorum.
Önce üst demliğe su koyup kaynatılır. Kaynadıktan sonra 5-10 saniye beklerken alt demlik doldurulup ocağa konur. Sonra küçük demlik üstüne yerleştirilip demi konur. Amaç dem ekledikten sonra suyu fazla hareket ettirmemek.
Çayımın güzel olduğunu söylerler genelde. En az 15-20 dk beklerim bu şekilde yapıp.
değişik teknikler varmış bilmiyordum.
ta yıllar önce önce müdavim olarak gidip sonra ortamına kendimi kaptırıp yardım mardım derken sonrasında ocakçılık yapmış birisi olarak:
demliğinin çay ayarını bilmek lazım.
demliğe çayı koyup sıcak suyu neredeyse kapağa bir iki parmak kalana kadar koyardık.
sonrasında o demliği küçük ocakta kısık ateşte bırakırdık. demlik kaynamaya yakın, demlik içindeki çay üstte toplanır, topaklanır... kaynamaya çok az kala yükselir ve kapağı bile oynatacak hale geldiğinde ocağı söndürürdük. (kaynarsa acır)
o haliyle yerine koyardık demliği.
o tepeye toplanmış çay... çok yavaş aşağı geri çökmeye başlar. insan zamanla onun süresini de aklına yazıyo alışkanlıktan... neyse...
arada kapağı açıp çayın çöküp çökmediğine bakardık.
çökmüşse hiç tereddütsüz evet demini almıştır. vaktidir.
hatta çöküp çökmediğinden tam emin olmak için, acemiysen demliği kaldırdığında çok hafifçe sallarsın... yüzeydeki de çöküyorsa o da olumlu, ideal olmasada.
bu mekan on yıllardır oradaydı koca bornovada herkes orada çay içmeye gelirdi çayı güzel diye.
bu kadar da net bir şey yazdım... aklınızda olsun.
ben önce suyu kaynamaya koyuyor, su hızla buhar çıkaracak bir şekilde kaynadıktan sonra çayı demliğe koyup, üzerini örtecek kadar suyla ıslatıyorum. biraz daha kaynamaya bıraktıktan sonra demliğe biraz daha su ekleyip azıcık daha kaynatıyorum.
başka teknik bilmem.
Ev hanımlarında gördüğüm hata şu oldu;
önce çayı atıyorlar sonra çayın her tarafına gezdiriyorlar kaynar suyu. Hiçbir bitki çayı bu şekilde demlenmez. Önce suyunu ekleyeceksin demliğe, sonra çay mı kuşburnu mu ne atıyorsan atacaksın. Diğer türlü yapınca tadı da bir değişik oluyor zaten.
önce su kaynatılır, ufak demliğe yeteri kadar eklenir, üstüne göz kararı çayı koyduktan sonra demliğin emzigini iyice kapatmalı ve çayın yavaş yavaş demlenerek aşağı doğru çökmesi beklenmeli.
yarı kaçak çay, yarı da tiryaki ya da neydi o kokulu siyah bir şey, ondan kattınız mı tadından yenmez.bırakın nazik, nazik usulca demlensin. acelesi yok çayın.
her sabah yaparım çayı saat tam 7,30 da.en iyisi alüminyum çaydanlıkta olur.öyle basit bir mevzu değildir çay demlemek çünkü çay içmek hafife alıncak şey değildir.çok iyi olduğunda keyf verir adama kötü olduğunda sinirleri zıplatır.
iyi çay demlendikten sonra en fazla 45 dk sonra tüketilendir.aksi durumda "iyi" olma özelliğini yitirmiştir.
Kireçsiz soğuk su ocağa konur,özellikle soğuk su çünki kısık ateşte yavaş yavaş kaynaması beklenir su tadını bulsun diye.Zırt diye Kettle da kaynatılan su ile çay yapılmaz.Çaykurun Altınbaş markasından 1 yemek kaşığı ve Lipton tomurcukdan(Tercihen) bir tatlı kaşığı çaydanlığa çay konur,bol su eklenir.Bir taşım kaynatılır.Altına yeniden soğuk su konur,çayın altı kısılarak demlenmesi beklenir.Çay çok konulursa acı olur o nedenle az çay çok su.işte tam kahvaltı çayı.
-demlenirken suyun demliğe bir noktadan konulması dolandıra dolandıra konulduğunda rengi çamur haline gelmektedir bardakta
-kısık ateşte ağır ağır demlenmelidir
-su kaynamaya başladığı anda demlenmemeli biraz daha kaynaması için beklenmeli daha sonra demlenmelidir.
-Filiz çay olmalıdır mümkünse
-eger becerilemeişse mutlaka sevimli şirin güzel kupalarda sunulmalıdır ki rezil olunmasındır.
soğuk suyla demlenen çay "cırcır" yapar. her kim soğuk suya demlenen çaydan içipte "cırcır" olmuyor ise sorun benim sav'ımda değil kendi bünyesindedir. saygılar.
porselen demilikte güzel oluyor...
üzerine iyi tahsis yapılması gereken tekniklerdir. Heleki çay tiryakileri çayın kaçak, taze, bayat olduğunu hemen anlarlar. bayat içi tozlu çaya orospu çayı tabirinide kullanırlar ama ben dile getirmek istemedim. tiryakilere göre müessesenin iyi olup olmadığı yemekten sonra gelen çayın tazeliğinden belli olur.
(bkz: çay basıncının düşmesi)
çay demlemenin en önemli tekniği çayın çöpünü demliğe attıktan sonra soğuk su eklemektir. ayrı bir taraftan demliğin içindeki su kaynayıncaya kadar ısıtılır ve çay demlemeye bırakılır.
çaya musluk suyu tercih edilir veya edilmez.
tercihen rize çayı kullanılarak lezzetin keyfi çıkarılır.