demliğin altı üstünden daha sıcaktır diye birşey yoktur, zira kaynayan suyun her tarafında sıcaklık aynıdır O_oçay soğumasın diye çalkalanır mantığa yakın ama zaten incecik çay bardağı icine dökülen kendi ısısıyla soğutamaz. içinde toz kalmasın diyedir bence. ayrıca bardak çatlamasın diye, metal kaşık konur çay doldurulmadan *
bir inanışa göre çay bardağının bir anda sıcak çayla karşılaşıp çatlamaması için yapılan eylemdir , sıcaktan ziyade ılık suyla yapılır. bu tekniği genelde çay ocakları kullanır...
genellikle çay hemen soğumasın diye yapılır ki cidden işe yarar. bazen de bardağın temizliğinden çok emin olamazsanız şöyle bi mikrobu kırılsın diye de apabilirsiniz.
Duruma göre sebebi yapan kişide saklı eylem, esasen çatlamaması fizik kuralları çerçevesinde çok mantıklı değildir, özellikle evlerde kışın buz gibi mermerin üzerine koyduğunuz çay bardığını orada epey bekletirseniz mermer soğuna ulaşan takriben 10-20 derece olabilir bardağa 100 derece suyu koyduğunuzda olası sonuçtur.
Eğer kırılmamasını istiyorsanız ilk olarak bardağı havada doldurmanız mantıklı bir tercih olabilir.
Çay ocaklarında doğan bu tekniğin sırrı daha çok bardağın çabuk soğumamasını sağlamaya dönük harekettir, zira çay kaşıkları da genelde bardak içinde sıcak suda bekletilir ki buz gibi metal çay içine konulduğunda esnafa ya da masaya gidene kadar çayı buz gibi yaptıkdan sonra millet arkanızdan sövmesin diye uygulanan bir tekniktir.