komutanlar ile askerler arasında köprü vazifesi gören rütbedir,komutanların verdiği mıntıka,temizlik,eğitim gibi işlerin yapılmasını sağlar fakat çavuş kısa dönemse kıdemli uzun dönem er askere emir veremez ve iş yaptıramaz aralarındaki ilişki astsubay ve asteğmen ilişkisi gibidir.
çavuşun kendisini gece nöbete götüren nöb.onbaşıya emri.
+ cvş: emrediyorum nöbete gitmiyoruz
+ onb: nasıl gelmiyon uygun adıma geçiririm
+ çvş: sana emrediyorum bi kerede dinle emrini
askerlik görevimi yaptığım, uzun dönem askerlerin allah'tan çavuş olmuşsun, eğer ki sen as teğmen falan olarak gelseydin buraya kıdemli başçavuşlara iyi basardın dedikleri, rütbemdir.
pırpırlarımı saklarım hala hatıra olarak.
Girdim nizamiyeden içeri,
Biri dedi "çekil lan geri."
Ben o zaman anladım askerliği.
Düşme arkadaş düşme çavuş eline.
Askeri doldururlar bir koğuşa,
Allah vere bir konuşa,
Hemen ismini verirler çavuşa.
Düşme arkadaş düşme çavuş eline. gibi şiirlere konu olmuş kişidir.
çavuş eğitim bölüklerinde eğitim alan veya kısa dönem askerlere ayaküstü bir törenle rütbe takılan; normal bir erin onbaşı'dan sonraki rütbelisi.
kimi kıtalarda devriye dahi atmazken kimi kıtalarda çapraza çıkarlar, sorumlulukları yine bölükten bölüğe değişir.. devreciliğin olduğu bir bölükte işe yaramaz ancak başa beladır efendim, ayrıca çavuşluk rütbelerimin sökülmesiyle sanırım tabur tarihine geçmişimdir sebebini sormayınız.
rütbe olarak bakıldığında onbaşıdan yüksek olsa da, ismin kulağa gelişi açısından bakıldığında onbaşı daha bir karizmatik durur. türkçe'mizde olduğu gibi ingilizce'de de durum böyledir. hemen inceleyelim:
onbaşı: sanki yüzbaşı'nın bir kademe aşağısı gibi.
corporal: sanki colonel'ın bir kademe aşağısı gibi.
çavuş: ne sikimin başı.
sergeant: what my fuck's head.
acemide cavus olunca sizi ozel brifing odalarinda toplayip, emrinize tanklar, askerler verilip "hadi asker sana guveniyoruz git yunanistan'ı al gel diyecekler" hissi hakimdir.