Çatının altındakilerden önemli bir bölümünün bayıldığı ama diğerlerinin nefret ettiği bir aday değil de çatının altındakilerden çok büyük bir bölümünün gönlüne yatabilecek bir cumhurbaşkanı adayı .
bahçeli den gül e çatı adayı teklifi ile gündeme gelen adaylık çeşitidir. kısacası benim seni alt etmeye gücüm yetmiyor, diğer partilerle de konuşup ortak bir aday çıkaracağız senin amk. demeye gelen ortak adaya verilen isimdir.
Mhp genel başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı ve dün de Bbp genel başkanı Mustafa Destici'yi ziyareti ile devam eden cumhurbaşkanlığı seçimi için çıkarılması planlanan aday
Türk halkının siyaseten bu kadar fazla kutuplaştığı bu dönemde mümkün olmayan adaydır. Ülkeyi babalarının malı gibi görenlerin adayı RTE'den başkası olmayacaktır. Nede olsa onların gözünde diğerleri bu ülkede azınlık. Evet sözlük kendi bayrağımızın altında bize azınlık gözüyle bakan çok adam var.
olsa dert, olmasa başka dert olan adaydır. hayırlısı olsun.
eğer bir çatı aday konulursa ortaya gerçekten güçlü birisinin olması lazım. herkes tarafından tanınmalı ve eğer tanınmıyorsa da bir an önce açıklanıp tanıtılması gerekli. sadece muhalefetten değil, aynı zamanda yetmez ama evetçilerin bir kısmından oy almalı. ki ben böyle bir aday beklemiyorum, iki haftaya bahçeli ile kılıçdaroğlu bir ağız dalaşına girer, aday falan yalan olur.
eğer ortaya konulan çatı aday yeterince başarılı olamazsa* diğer aday padişah olacaktır. çünkü ortak bir adayla bile seçim almayı becerememek karşı tarafın zaten tavanda olan özgüvenini ikiye üçe katlayacak.
eğer çatı aday başarılı olursa ne olur? işte o zaman bizi gerçekten ilginç günler bekliyor sevgili sözlükçüler. akp'nin yeni başbakanı* kim olursa olsun rte kadar otoriter olamayacak. aynı zamanda cumhurbaşkanı da muhalif olunca ortada diktatör falan kalmayacak. bir sonraki seçimde rte'siz akp patlayacak. yeni başbakan ise şu anki muhalefet liderlerinden biri olması durumunda sıçtığımızın diğer bir resmidir. bakacaz bekliyecez artık.
kesinlikle metin feyzioğlu olmamalı. mansur yavaş deyince de devlet bahçeli karşı çıkar. deniz baykal antalya büyükşehir belediyesi'ni bile alamaz. işler karışık.
eğer ki deniz baykal olursa gene hüsran olacaktır. şaka mısınız siz cidden deniz baykal'ın erdoğan'a karşı ne başarısı var daha iyi bir aday seçilmeli.
cumhurbaşkanı seçiminde muhalefetin uygulayacağı yöntem. (ekmelledin ihsanoğlu)
bu yöntemi madem uygulama beceriniz vardı, belediye seçimlerinde neden uygulamadınız ? büyük şehirlerde belediyeleri akp den çok kolaylıkla devralmak mümkünken teslim oldunuz ? neden şimdi ortak çatı adayı ? madem amacınız tayyip erdoğanı zayıflatmaktı öncelikle belediyeleri kaybetmesini sağlayarak buna başlayabilirdiniz ama ne çıkarınız olduğunu bilmemekle beraber bu yöntemi uygulamadınız, şimdi dalga geçer gibi cumhurbaşkanı adayı belirlediniz, mısır doğumlu 70 yaşında ılımlı islam kanadından, oldu olacak bonservisiyle israilden birini alaydınız!
darbı mesel karışıktır; tencere kapağı mı tencereyi bulmuştur; yoksa tencere yuvarlanmış kapağını mı bulmuştur?
çatı adayı tamda böyle bir yuvarlanışın öyküsü.
2010 kısmi anayasa değişikliği için yapılan referandum; o günlerin hay huyunda gözden kaçan değil, önemsenmeyen; öne çıkarılmayan bir değişikliği ülke gündemine taşımıştır.
reisicumhur, cumhuriyetten beri uygulanmış olan; parlamento çatısı altında siyasi partilerin yani vekalet sahibinin oylarıyla değil; vekaleti veren "halkın" oylarıyla seçilecekti.
dört yıldır inanılmaz olaylar yaşadık; yükseldik-alçaldık; çalkalandık durduk. peş peşe gelen dalgaların altında nefes alma-hayata tutunma mücadelesi verdik-veriyoruz.
bu arada bu "yeni" model etrafında yer yer mizaha katkı veren; başkanlık mı, yar başkanlık mı; pilav üstü az fasulye kıvamında tartışmalar da eksik olmadı.
yıllar geçti; sular kaynamaya devam ederken, reisicumhur seçimi geldi çattı.
evet temel soru; kim aday olacak?
beklenen, parlamentoda temsil edilen siyasi görüşlerin ayrı ayrı aday göstermesiydi.
ak parti iktidara geldiği tarihten bu güne; girdiği umumi-mahalli seçimleri, taraf olduğu, sahiplendiği bütün referandumları; artan destekle açık ara alan bir siyasi güç.
bu manada, seçimin sonucu; yani reisicumhurun kim olacağı, hangi siyasi görüşten olacağı açık seçik ortada iken; muhalefet; ak partili olmasın diyebilmek, yani umut veren bir muhalefet tavrı gösterebilmek için; her kesin adayı kendine diyemezdi. ortaya atılan "çatı" formülü bu bakımdan rasyonel yegane yoldu ve mhp nin önerdiği formüle chp adayıyla destek vererek-uzlaşarak seçmen karşısına çıkmak için start çizgisinde yerini aldılar.
her halde bugünlerde ak parti malumu ilanda gecikmeyecektir.
şimdi temel soru; çatı adayı zat kim? nasıl bir temsiliyet ifade ediyor?
çatı adayının son görevi; islam konferansı genel sekreterliği. sanırım iki dönem bu makamı işgal etmiştir.
herkes "islam" sözcüğünün şehvetinde; meselenin aslını faslını incelemeden, anlamaya çalışmadan; lehte ve/ya aleyhte kelam sırasına girmiş görünüyor.
vay efendim; chp kimliğini sattı? bazıları vay be adam "islam", e o zaman, mütedeyyin tabandan rol kapar?
chpliler fiskos arasında, beyefendinin nasılda uygun aday oluğunu anlatmak için, belki de; bakar mısın, beyefendinin hanımının başı açık; hem sonra dememiş miydi, şarap belki içmem ama, şaraptan anlarım diye. bunlar uzar gider.
şimdi çatı adayının son göreve geliş yıllarını hatırlayalım önce; adayımız, ekmeleddin bey 2005 yılında islam örgütü teşkilatın genel sekreter ünvanını üstelik "seçim" yoluyla kazanmıştır.
2005 yılları, ülkenin çözüm iradesine giden yolun başlangıç yıllar; 1001 darbe suikast teşebbüsleri. ak partiyle cemaatin örtük koalisyon günleri, yılları.
son günlerde kimi cemmatten dönme kişilerin iddia ettiği gibi, eklemeddin cemaati, cemaat eklemeddini günahı kadar sevmezdi iddialarını bir yana bırakırsak; o koalisyon günlerinde böylesine önemli bir vazifeye taşınması düşünülen zat etrafında "örtük" koalisyonun onayının olmamış olması düşünülemez.
nitekim pensilvanya çatı adayını olumlu karşılamıştır.
başka kimler olumlu tavırda; izleyin; "o" malum medya; elemmeddin beyin ak partiyle arası soğuduğu yıllardan beri, kimi ortamlarda hazırlanan bir kişilik olacağını göreceksiniz.
peki, eklemeddin beyle ak partinin arasına neden-niçin nifak girdi? eklemeddin bey, suriye krizinde olsun, mısır krizinde olsun; mazlumun yanında yer almamış; eveleme geveleme içinde bu operasyonların haklılığını anlatmaya çalışmıştır.
uzatmayalım; tencere kapak tesadüfen ne yuvarlanır; ne de birbirlerini bulurlar.