Çanakkale Şehitler Abidesi' nin boyu 41.7 m. dir. Ancak bunun bir hikayesi vardır.
Bir gün Atatürk'ün yakın arkadaşı olan gazeteci Ruşen Eşref Bey, Atatürk'e "Paşam Gelibolu Yarımadasına bir şehitler abidesi yapalım. Sizce boyu ne kadar olsun der" Atatürk ise "Siz oraya 40 metre boyunda bir anıt bile dikseniz şehitlerimizi hakkını ödeyemeyiz" der. Bunun üzerine Çanakkale Şehitler Abidesi'nin Atatürk öyle betimlediği için 40 metrelik bir anıt olarak dikilmesine karar verilir.
Daha sonra yine de hakkını ödeyemezsiniz dediği için de üstüne Atatürk'ün boyu olan 1,70 de eklenmiştir. Çanakkale Şehitler Abidesinin boyu 41,7m. olur.
(Atatürk'ün boyu konusunda farklı görüşler vardır. 1.68 ile 1.74 arasında görüşler vardır. Anıt yapılırken Atatürk'ün boyu 1.70 kabul edilmiştir.)
gelibolu yarımadasının denize çok yakın yerinde büyük zorluklarla tamamlanan anıttır.1915 yılında 1. dünya savaşının çanakkale cephesinde kahramanca ölen askerlerimizin anısına dikilmiştir.
tadilatı için yalvar yakar sponsor aranan müteahhit aranan abide..şehitlere ne kadar kıymet verdiğimiz ortada layla yapılacak olsa bi yere herkes yarışa girerdi..yada plaza filan..unutun bakalım geçmişi geleceği nasıl göreceksiniz..
kocaman bir anıttır. kenarında durup ege denizine baktığınızda orada bekleyen düşman gemilerini ve o günkü korkunç durumu aklınıza getirir. denizden yağan toplara rağmen savunmayı geri çekmeyen şehitlerimize bir kere daha dua edesiniz gelir.
çıkar ondan, ne yaptı ? 40 yaptı değil mi ? bu söylenenler espri değildir. olayın aslı; atatürk "buraya en az kırk metre boyunda anıt yapılmalı" der. ve sonra kırk metre ye atatürk ün de boyu olan, 1 metre 70 santim eklenerek abide inşa edilir.
geliboludaki ingiliz ve fransız anıtlarından çok sonraları nihal atsız ın da ısrarlı yazıları sonucu yapılan anıttır. bir türk şehitlik abidesi değildir ama. duygusuz uzanan dört ayaklı bir taş yapıttır. ucubedir bir bakıma. türk şehitleri için değil çanakkale de ölen tüm insanlar için yapılmıştır. dört ayağı dört kıtayı temsil ediyormuş, pehhh. oysa ingiliz ve fransız sadece kendi askerleri için yapmış ve milli kimliklerini anıtlarına yansıtmışlardır. dikkati çekerim anıtlar türkiye de, çanakkale de, gelibolu da.
görünce yarı resmi şoke olmuştum. anıtta türk mimarisi olmadığı gibi anıtın tam altına girdiğinizde tavana yapıştırılmış bir türk bayrağı resmi vardı sadece. üzüldüm ama derdimi kime anlayatım. vay be diyemedim. bu ve benzeri ihmaller sonucu gittiğim çanakkale den şehitlerimizden özür dileyerek ayrılmıştım. hayallerimdeki gelibolu daha anlamlıydı. insanlar oraya resim çektirmeye ve piknik yapmaya gidiyor zağar. sağlık olsun hadi bakalım.