- çanakkale zaferi mi yenilgisi mi sorunsalını aklımdan çıkartamıyorum mister..
+ richard geri zekalı mısın evladım sen, yenildik işte..
- bilemiyorum masal da olabilir gibime geliyor anlatılanlar.. hem bu kadar iyi türkçe nasıl konuşuyoruz?
+ di mi dönelim yavaştan bence to english..
- yeaa..
çanakkalede 250 bin kişiyi durdurmasaydık, istanbuldan atılmaları için milyonları feda etmemiz gerekirdi. göstermelik çıkardığı bir kaç bin askerin gösteri işgalini önemsememek gerekir. bu yüzden çanakkale zaferidir olayımız.
1 kasımda ittihat ve Terakki kendini lağvetti. ve muhteşem 3'lü paşa yurtdışına kaçtı. 7 kasım 1918'de çanakkale geçildi. yani çanakkale cephede zafer diplomaside kayıptır. o değilde 465 yıllık başkent ilk defa yabancı askerle tanıştı.
şöyle ki, çanakkale ye saldıran ittifak kuvvetleri durdurulmuştur. boğazın güvenliği sağlanmıştır. ama savaş tek cephede sürmediği için sonrasında osmanlı devleti kaybetmiştir. zaten savaş denilen şey sadece cephede de olmuyor. ekonomik, diplomatik, siyasi faktörler büyük rol oynadığı için yıllardır sallanmakta olan osmanlı devleti bu ağır savaşa dayanamamıştır. peki orda şehit olanlar boşuna mı şehit oldu denilir bazen. alakası yoktur. oradaki dedelerimiz allah yolunda vatan uğruna insan üstü gayretle çarpışmış ve gavura geçit vermemiştir. tarih yazmış, milli bilincimizde önemli rol oynamıştırlar. düşmana verdirdikleri kayıplarsa cabasıdır.
şimdi bazı şabalaklar var. aslında bazı denecek kadar az değil birçok. bu şabalaklar kurtuluş savasının başlangıcının canakkale savasları ile başladığını sanacak kadar sapşabalaktırlar. öncelikle canakkale savasının kurtuluş savasının bir parçası olmadığı birinci dünya savasında bir cephe olduğunu idrak etsinler sonra tarsırız.
eğer bir zaferse dünya tarihinde görülmemiş bir haksızlığa uğramış bir zaferdir yok eğer bir yenilgi ise türklerin 60 yıllık tarihi baştan başa gözden geçirilmelidir.
osmanlı devletinin askeri gücünün büyük bir kısmı ile birinci dünya savaşında avrupa devletleri ile çanakkalede girmiş olduğu savaşta bir çok osmanlı askeri canını dişine takıp savaşmıştır ve askeri olarak bir zafer kazanıldığı söylenmektedir ancak çanakkale yine aynı devletler tarafından kısa bir süre sonra geçilmiş ve istanbul işgali gerçekleşmiştir.
acaba bu savaş askeri olarakta kaybedildi mi?
çanakkale derken bir zaferden çok osmanlı askerinin kahramanca savaşmasından mı bahsedilmektedir?
bu sorular enine boyuna düşünülmelidir.
eğer çanakkale bir zaferse ve buna rağmen istanbul işgal edildi ise yüzbinlerce şehit boşu boşunamı ölmüştür?
bunca şehiti vatan toprağı işgal edilmesin diye askere gönderen analar babalar bu topraklar işgal edildiğinde neden an itibarı ile istanbulda bulunan yönetimi al aşağı etmek için topyekün istanbula akın etmemiştir?
bu sorular çözülmeden türkiye cumhuriyeti anlaşılamaz ve anlatılamaz.
mistik masalları bir yana bırakıp aklın önderliğinde yeni bir düşünce sistemi adına...