Hadi Türk halkı kahramanlık "efsanelerinden" hoşlanıyor diyelim * ,dünya tarihi açısından önemini de mi yok sayacağız ? Bu savaşın sonucunda ortaya çıkan koşullar Rusya'da 1917 Ekim devrimini de hızlandırmamış mıdır? Tabii küçümsemek isteyenler devam edebilir, tutmayalım.
yazıklar olsun denilir böyle bir söze. o kadar şehite, çekilen onca çileye rağmen bunları iddia edenlere yazıklar olsun derler. hani çirkince eleştiriler vs olur ya, işte bu en iğrenciydi. atatürk sevgisi olmayan insanlar, vatan ve millet sevgisi olmayan insanlar ülkenin bu zor günlerinde kendilerini göstermeye çalışıyorlar.
''pek birşey yok. mustafa kemal tanınmıştır.'' cümleye bak. ben bunu diyenin zeka sağlığından şüphe ederim. nasıl bir toplumuz herkes izlesin. kendi içimizde manevi değerlerimize hakaret edecek insanları besliyoruz. ''batı karşısında gol yemeden alınan beraberliğin bile önemli olması.'' demiş, lan milletini tanımayan tarihini bilmeyen ergen! biz kendi topraklarımızı koruduk. atatürk gibi hoşgörülü bir devlet adamının o zaman ki savaş stratejisini aç bir oku.
bu ülkenin içine sıçanlar insanların çoğu hocayım hacıyım diye gezer, sahte ilimleriyle çıkar peşinde koşarlar. kimsenin dıştan görünüşüne bakıp aldanmamak lazım. şimdi bakıyorum da, aynen bu dediğimin bir örneği var karşımda.
yüce türk milleti, çanakkalede dünyaya ders vermiştir. ulan haddini bilmez yazar! ingiltere, tarihinin en büyük 10 ayıbından birine ekledi bunu resmi olarak, biraz da diğer ülkelerden bak bu muhabbete. çanakkale den sonra bunun sorumlularına hesaını sordu ingiltere. durduk yere oldu değil mi bunlar. konu sadece ingiltere de değil. yunanistan'ın komutanlarına verdiği ölüm cezalarını hiç karıştırmıyorum. ama bu adam ve bunun zihniyetindeki yandaşları anlamayacaktır. bunları anlamak işinize gelmez değil mi? koçum sen şu çanakkale muhabbetini bir kenara bırak, asıl fikirlerini düşüncelerini anlat istersen... ama biz senin rengini anladık...
vatanı olan vatan sevgisinden anlar, milleti olan millet sevgisinden anlar. ne mutlu türküm diyene!
edit: dikkat edin yazarın başlık altında birden fazla entry si olacak. bu görüşü ısrarla savunması gerektiği anlamına gelecek bu yapacağı şey. kimin zoruyla? veya neden? kimse bunlar durduk yere yazılıyor sanmasın. birileri aktif bir şeyler yürütüyor... hayallerde yaşıyor bazıları.
normal şartlar altında bir çok cephede kaybedilip, tek cephede kazanılmış olan bir zafer bir önem arz etmez. fakat rusya da bolşevik ihtilalini olmasının büyük nedenlerinden olması bu savaşı önemli kılabilir. bizim için bir önemi ise bolşeviklerin kurtuluş mücadelesinde bize yardım etmesidir. yoksa bir önemi yoktur. ayrıca bir çok insanın ölmesiyle gurur duymamız ise bizim ne kadar barbar bir millet olduğumuzu kanıtlamaktadır.
tarihçi değil komikçi dedirten başlık.
cancağazım ingiliz british museum kayıtları 2007'de ortaya çıktı sen hala mısırlıoğlu ağzından konuşuyorsun.adamlar gün gün kayıt altında savaşı yazmışlar erinden generaline kadar.sayı 250 bin değil haklısın ama 200 binden de az değil.
sana tavsiyem;
-kampanya var kriz dolayısıyla hemen ingilizce kursuna yazıl.iyice öğren.
-tarihi ntv yarih,bardakçı tarih,cumhuriyet karşıtı takkeli tarihten değil direkt belgeden öğren.tarihçisin sen ya avam değilsin ki avam dili ile tarih anlatılır mı.
-ve çok offf offf diyosun ki bu büyük bi sorun hemen bi hatun yap kendine hayata bağlan.al bi de slogan sana...
hatunla bağlan hayata...hayata bağlan hatunla...
materyalisme göre çok manasızdır ama insanlık tarihinin son romantik savaşlarındandır. insanlık 1994'e kadar bir daha bu denli hissiyatlı maddiyatın haricinde onur mücadelesi vermedi. ta ki; birinci çeçen savaşı'na kadar.
bir zamanlar insanlar geride malının mülkünün yağmalanacağını bilebile onurunu kaybetmemek için savaşa giderdi yiğenim. tarihçiysen avrupa feodal dönemine şöyle bir bak. o zaman anlarsın. kılıç soyluluğu nedir öğrenince anlarsın.
fazla da birşey söylemeyeceğim; böyle insanlar oldukça formda kalıyoruz, her geçen gün kendimizi yeniliyor değerlerimize daha da fazla sahip çıkıyoruz...
savaşanlar için değildir tabi. bi müzede canlandırmışlardı. 1 metrekarelik camekana kurşun kovanlarını yığmışlardı. yaklaşık 10 cm yükseklikte bi kovan yumağıydı. altına da çanakkale savaşında metrekareye düşen kurşun kovanı sayısıdır diye yazılmıştı.
dünyanın gördüğü en büyük orantısal deniz donanması.*
ve bu donanmanın o boğazdan geçirilmemesi ne kadar önemsizse, kuran-ı kerim de o kadar önemsizdir.
basitlikten yola çıkan -ben farklı düşünürüm- insanı gerginliği.
yanlıştır. sığ görüş, basit düşünmektir. çanakkale savaşında alınan zaferlerdir, kurtuluş savaşı sonucunda büyük taarruz sona ererken ingilizlerin mudanya ateşkes anlaşması ile savaşmadan istanbul'dan çıkması. savaşı göze alamaması.
yoksa zaferle alsalardı istanbul'u, çanakkale'de, hangi güç çıkarabilirdi onları?
-tarihte bir olayın sonucu diğer olayın nedenidir- bu cümle lise tarih derslerinin temelini teşkil eder. varsayımlara girmeden konuşmak gerekirse çanakkale'de olan savaş milli birlik ve beraberliği kuvvetlendiren(bu savaşı kazanmak için az biraz önemli), mustafa kemal atatürk'ün öne çıktığı bir savaştır. ayrıca bu savaş ruslara askeri yardımı geciktirmiş ve rusyadaki devrimin bir nedeni olmuştur.(rusya dediğin bir köy değil, kocaman bir devlet) bu kadar sonuç doğurmuş bir savaşa önemsiz demek ne kadar objektif olabilir?
bu savaşa önemsiz demek savaşın ortaya çıkardığı sonuçların kurtuluş savaşının, daha geniş çerçevede dünyanın kaderini etkilemediğini düşünmektir. buda tarih biliminin mantığı ile çelişir.
rusyada devrim olmasaydı kurtuluş savaşındaki bolşevik yardımını alamazdık, savaşın kaderi değişebilirdi. sırf bu bile ne kadar önemli olduğunu gösterir.
tamamıyla da olmasa ruslara silah götürmek isteyen itilaf devletlerinin devrimden sonra amaclarına zaten ulaşamayacak olmalarını düşünürsek haklı olabilecek bir fikir.
abdülhamid döneminde yetişmiş donanımlı, kaliteli eğitim almış bir nesil kaybedilmiştir bu savaşta. bu acı tablonun sonuçlarını 1950'lere kadar yaşadık. oysa kaybettiğimiz o değerler yetiştirecekti kendilerinden sonraki nesli. cılızların elinde değil; dinamik, güçlü, eğitimli kişilerin elinde yeniden yapılanacaktık.
bıraktım çanakkale savaşı'nın ruhunu bir kenara. önemlidir çanakkale. biz orda geleceğimizi belki de çok farklı şekillendirecek hazinemizi kaybettik.
"ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" denilirken bir tarafta, diğer tarafta "göz bebeklerim gitti" denilmişti oysa.