çanakkale savaşı'nda savaşan birliklerimiz daha sonra ırak ve filistin cephelerinde de savaştılar ama yenildiler. söz konusu iddia doğruysa, koca koca tümenler çanakkale savaşı'ndan sonra toptan ateist mi oldu ki sonuç böyle oldu?
çanakkale'de kazandık, zira coğrafya savunma yapmaya müsaitti ve birliklerimiz imparatorluğun ana ikmal merkezlerine yakındı.
iman demek inanç demek olduğundan,inandılar kazandılar.
asıl soru şudur ; neye inandılar.?
allah'a mı? silaha mı? neye.?
o insanlar yüreklerini koydular ortaya,içinde;
toprağın ne demek, namusun ne demek, imanın ne demek olduğunu düşüncesi olmadan.
düşünmelerine gerek yoktu, zira onlar biliyordu bunların olma(ma)sının ne demek olduğunu.
balkan savaşıyla, çanakkale savaşını bir tutmak elmaya armut demektir.
çanakkale son duraktı onlar için ordan ötesi yoktu.
unutmadan güç yürekten gelir. pirellimiydi lan bu.lassada olabilir.
öğrenci; çanakkale imanla kazanıldı.
celal hoca; balkan savaşları neden kaybedildi o zaman? nerdeydi iman gücü?
öğrenci; demekki o savaşta sizin gibi imansızlar çoğunluktaydı.*
çanakkale savaşının ciddiyetini anlamak gerekir ilk önce. çanakkale savaşı, türk'ün var olmayla yok olması arasındaki gidiş-gelişidir. anadolu coğrafyasındaki tüm milletler adına bir yıkım olacağı gibi islam adına da büyük bir darbe olacaktı savaşın kaybedilmesi. bu savaş zaten herkesçe kabul edildiği gibi oluş ve gelişim şekli açısından pekte mantıklı bir savaş değildir. dünyada benzeri olmayan bir savaştır. iman olmazsa bir insan neden 10 dakika sonra kesin öleceğini bile bile sırasını bekler? beklerken kuran okumayı bilenler kuran okurken bilmeyenler neden diğerlerinin söylediklerini tekrar ederek ölümü karşılamak istemektedir?
sonuç: bir yorumdur, ancak mantıklı değildir. daha çok okumak ve bilmek lazım.
iman :
1. inanç.
2. Güçlü inanç, inan.
çanakkale savaşı eğer bi imanla kazanıldıyca bu kazanmaya olan imandı. inançlar doğrultusunda vatanı vermek istemeyen köylü, asker, çoluk çocuk, kadın tek bir imanda buluştular bu da; kazanmaya olan imanıydı.
kendini batılı devletler karşısında aciz görmeleri artık son bulmuştu çünkü başlarındaki güç değişmiş, onlara güvendiğini söylemiş, savaşmaları gerektiğini vurgulamıştı.
halkın kendine olan güveni geri gelmiş ve savaşma kudretini kendilerinde bulmuşlardı.
balkan savaşı'nda iman neredeydi diyenler, halkın başındaki siyasi iktidarın, iktidarsızlığını sorgulamaları gerekir işte iman o dönemde padişahın elinde ezilmekteydi. özgür her iman mutlaka başarıyı getirir.
dini iman olmak zorunda değildir. görüldüğü üzere iman herşeye olabilir. benim imanım inancımdır. bu kazanma imanı, başarma imanı, özgürlük imanı olabilir. işte o yüzden her başarının ardında bir iman vardır. imansız hiçbir şey başarıılamaz. inanç başarmanın yarısıdır.
elbette doğru bir iddiadır. çanakkalede zafer ultra teknolojik silahlarımızla, üstün taktik ve stratejimizle ve kendilerini seleksyonun kurbanı yapmak istemeyen üstün bir orduyla kazanılmıştır. askerlerin hiç biri siperdeyken kur'an'a sarılmamış, vatan uğruna cihadı umursamamıştır.
yok, on kaplan gücüyle kazanıldı. ulan ikiyüz küsür kiloluk top mermisini de mi lojistik kaldırıp namluya sürdü? taktik deseniz anlarım, ki ona zaten laf yok. ama tek başına taktik de lojistik de yetmez. inanç olmadı mı hiç bir şey olmaz o ordudan. taktikten ve lojistikten* ziyade askerlerin inancı sayesinde kazanılmıştır o savaş. en büyük etken budur.
Allah kimseye hiçbirşeyi bedavaya vermez. Kim daha iyi çalışırsa, daha doğru işler yapar ve daha akıllı davranırsa Allah onun yanında olur. Barışta ter dökmeyen savaşta kan döker. Bu tevekkül inancı ile de bağdaşır. Ayrıca Allah'ın şimdiye kadar sırf müslüman diye birini kayırdığı görülmemiştir.
doğrudur. çanakkale savaşı sadece iman gücüyle değil mustafa kemal atatürk'ün eşsiz zekası ile türk milletinin büyük azimi ve büyük imanı sayesinde kazanılmıştır.
ingilizler'e sataşarak kendisine sığınan iki alman gemisini ** rus şehirlerini topa tutmak için kullanmak suretiyle yüzbinlerce evladını bir hiç uğruna savaşa ve ölüme gönderen bir devlet açısından önemsiz bir değerlendirme. iman gücüyle kazansa ne, kazanmasa ne? mecbur olmadığın bir savaştan uzak durarak çanakkale'de o gencecik insanların hayatını kurtarsan daha makbule geçmez miydi?
ayrıca bu savaştan 3 yıl sonra düşman gemileri aynı boğazdan topsuz tüfeksiz geçtiğine göre, iman gücü de bir yere kadarmış bu arada, ya da o kadar imanlı değilmişiz. ya da o iman galiçya'da, arap çöllerinde, sarıkamış'ta kırılmamızı engellememiş.
iman gücü; canının derdine düşmeden, ölmek var dönmek yok inancıdır ve bu inancın verdiği kuvvetle savaşmaktır. ve atalarımız da bu güçle savaşmıştır çanakkale' de, o kutsal göreve iman ederek.
çanakkale savaşında çarpışan ve şehit olan askerlerimiz müslüman türk askerleriydi, bu ülkede yaşayan her müslümanın dinine bağlı olması ve imanının güçlü olması da doğaldır. fakat, savaş iman gücüyle değil, teknik bilgi, teçhizat ve organize mükemmel olursa kazanılır. kışın ortasında, güneyde filstinde savaşan birlikleri sarıkamış cephesine süren ve 80 bin imanı bütün askerimizin rus ordusu karşısında telef olmasına sebep olan baş kumandan enver paşa da imanı bütün bir paşaydı. savaş kazanmak için bilgi ve tecrübe önemlidir. binlerce askerimizin şehit olmasından sorumlu bu imanı bütün paşalar ne yazık ki yurt dışına kaçmışlar, ve savaşarak çanakkaleyi geçemeyen düşman donanması, elini kolunu sallayarak çanakkaleyi geçip dolmabahçe sarayının önüne gelerek toplarını dikince, imanı bütün şehitlerimizin kemikleri sızlamıştır.
savaşlar zeka, teknik ve buna inanmakla kazanılır bu açıdan doğru bir önermedir. tolga örnek adlı yönetmenin gelibolu diye bir belgeseli var, o belgeselde savaşı diğer taraftan anlatıyor tavsiye ederim izlenmesini. yani ingilizlerin yaptıkları hatalar silsilesini başlangıçtan itibaren vermiş. her neyse bu tabiki zaferin meşruluğunu yadsıyamaz. ya da buna benzer örnekler ya da yukarıda seda nickli yazarın somutlaştırdığı bir takım gerçekler. bu konuda naif düşüncelerimi iletiyorum, bir savaş uzmanı ya da bir asker değilim, fakat bu savaşla ilgili bilgileri internetten rahat erişilebilir. ortada bir iman gücü lafına imandan ne anladığınız çerçevesinden bakabilirsiniz ancak. bu ya da buna benzer bakış açıları da bu kavram erafında yoğunlaşır. bize anlatılan tarih bu perspektifi maalesef dini yönlerle harmanlıyor ve ortay bir sürü saçmasapan bakış açısı çıkıyor.
kusura bakmayın ama cumhuriyet türkiye sinin tarihi yazılıyor ve bu anlamda çanakkale savaşı ortaya çıkardığı sonuçla kurtuluş savaşına bir ruh vermiştir. bu ruhu da sizin iman dolu fikirlerinizle zedeleyemem. çünkü zaferler bu kadar çabuk ve basitçe kazanılamaz.
efendim gayet doğru bir tespittir.iman gücüyle kazanılan bir şey yoktur.Osmanlı ordusu da hiç bir zaman imanın gereği budur diyerek askerlerini celallendirmemiştir malk,mülk sözü vermiştir.Neyse konumuz bu değildir.Dönemin ingiliz gazetelerine bakarsanız bizim devasa ölçekli inanılmaz kahramanlıklarla dolu çanakkale zaferimiz ingiliz basını için 2-3 sutündan öteye geçememiştir.özelliklede ilk safhalarında.daha sonraları orası bir çukur haline gelmeye başlamış giden dönmemiştir de millet amma uzattınız demiştir ingiliz parlementosu da halkın sesi çıkınca tırsıcak tarzda olduğu için geri çekinilmiştir.Orda yazılan destanın ne olup ne olmadığını ANZAC lar bir de bizimkiler bilir aslıyla yani.ingilizler için başarısız bir çıkartma eylemi ve kötü koordine edilen bir işgal planıdır orası.yani bir hata.Kel alaka Liman paşa nın anılarını da okursanız Mustafa Kemal den ne kadar az bahsedildiğine ve içeriğine şaşırırsınız.
Çanakkale bence iman ın türk topraklarını terk ettiği bir yerdi.
çanakkale zaferinin temel sebebi, ilk entrymde ifade ettiğim üzere iman gücü olmadığı gibi, rehavet falan da değildir. Hatta anzacların rehavete kapıldığı da yoktur, bu da bir başka "türklerden başka herkesi aşağıyalan tarih yazımı" örneği. Söz konusu olan boğaz akıntısı, türk topçu ve makinalı ateşi ile von Sander paşanın hazırlattığı sualtına döşenmiş dikenli teller sebebiyle çıkarma anında oluşan kaos, ve dahi arkadan gelmesi gereken mühimmat v.s.nin yokluğu sebebiyle, ve ayrıca çıkarma anında birliklerin pek çoğunun dağılıp gitmesi, ellerinde de doğru düzgün haritalar olmaması nedeniyle, bütün gece bir gecenin reorganizasyonla ve mühimmat v.s. beklemekle geçmesidir. Yoksa ingiliz kumandanlar da, ilk anda alınacak alanların, ve hatta hücum dinamiğinin korunmasının öneminin bilincindedirler. Adamlar batı cephesinden geliyorlar sonuçta. Ne kadar karikatürize ediyorsunuz adamları, ne kadar basit görüyorsunuz bu işleri be...
kısmen doğrudur. çünkü çanakkale zaferi alman imparatorluğunun verdiği silah ve mühimmat desteğiyle kazanılmıştır.
çanakkaledeki turgut reis tabyasında, türk askerinin boğazdan geçen düşman gemilerini vurması için almanlar tarafından monte edilen devasa topu görmek yeterlidir.
vatan sevgisi, iman gücü ve büyük anafartalardan dört koy ötede tuz gölünün berisine cikarma yapan anzac angutlarinin o geceyi ' zaten karaya ciktik önce dinlenelim eylenelim askerimize moral olsun' düsüncesidir( götlerinde patlamistir bu bir anlik rehavet). Mustafa kemal atatürk' ü unutaninda alnini karislarim! .
doğrudur. sadece iman gucu değil; iman gücünün yanı sıra vatan sevgisi, yürekli insanlar, süper yetenekli ve akıllı liderlerin ortak gücüyle kazanıldı.