turk tarihinin en duygusal savaslarindan birisidir kurtulus savasi'yla birlikte. bir savastan ote bir varliginii koruma, serefini, gururuna ayakta tutma mucadelesidir birinci dunya savasi'nin bir cephesi olan canakkale muharebesi. rusya'ya yardim goturmek isteyen itilafcilar bir milletin onuru uzerinden gecip gitmek istemisler ama gecememisler. ama ironiye bakin ki sonradan ellerini kollarini sallayip gecmislerdir oralardan. sadece turk tarafinin iki yuz elli bin kayip verdigi soylenir ki biraz abarti payini da goz ardi etmemek gerekir.
18 19 yasinda cocuklarin mezarlarini gorunce hungur hungur agladigim savas. bu kadar duygulanacak baska bir sey oldugu zannedilmemektedir. ayrica ;
(bkz: bir hilal ugruna ya rab ne gunesler batiyor)
birilerine göre evliyaların bana göre ise Türk'ün üstün karakterinin tarihin en büyük lideri Mustafa Kemal atatürk önderliğinde kazanılan savaştır. Duaların tabii ki etkisi olmuştur;ama savaşı kazandıran emek ve güçtür.
Asagidaki dizelerden daha iyi kim anlatabilir ki çanakkale'yi...
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğüm bu tümsek, Anadolunda,
istiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmedin yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmedin düşmanı boğuldu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda, bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
NECMETTiN HALiL ONAN
Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.
osmanlı kuvvetlerinin başında liman von sanders paşanın bulunduğu savunma savaşıdır. liman von sanders sayesinde kayıplarımız ve çanakkale savaşının uzunluğu hayli artmıştır. bu savaşın türk kumandanları strateji olarak liman von sandersi kat ve kat aşmış ve tahminlerinde doğru çıkmışlarsa da liman von sanders kendi bildiğini uygulamış ve kumandanlarımızın parlak fikirleri ancak birkaç noktada devreye girebilmiştir. sonuç olarak saldıran tarafın çok fazla dezavantajlara sahip olacağı bir coğrafi yapıda bu kadar kayıp harp tarihi açısından başarısızlıktır ancak bu savaş amfibi harekatların ilki olmasından dolayı ancak okullarda okutuluyor olabilir.
bu savaşın en büyük kumandanları şüphesiz 18 mart kahramanı müstahkem mevki kumandanı cevat paşa ve kara savaşlarında da çok büyük faydalar gösteren albay halil sami ve komutan esat bülkat paşalardır. yarbay mustafa kemal paşa da ilk başlar ihtiyat kuvvetleri komutanıyken arıburnundaki kritik anlarda büyük yararlılıklar göstermiştir. anlıyoruz ki ihtiyatlar dahi büyük çarpışmalara girmek zorunda kalmış. işte bu da liman von sanders in garip kararlarından birisinin sonucudur. düşman kıyıda değil içeride karşılanmak istenmiş ancak aşırtma top atışları ağır kayıplar vermemizi ve ihtiyatların yolda erimesine sebep olmuştur.
kimlerin torunu olduğumuzu ve bize emanet edilen vatanın nasıl korunması gerektiğini eksiksiz anlatan savaştır.
(bkz: seyit onbaşı)
(bkz: nusret mayın gemisi)
hakkında her dipnotun bile okunması gereken bir savaş. 2. tümeni oluşturan öğrencilerden, unutulmaması gereken bir insanlık dersi.. saltanat sülalesi saraydan çık-a-mazken, türkiye'nin dört bir yanından koşup gelen çocukların verdiği, "bir imparatorluğun onur mücadelesi". hala, her yağmur yağdığında, topraktan çıkan mermi çekirdekleri, binlerce insanın varlığına ve binlerce göz yaşartan kahramanlık öyküsüne şahitlik ediyor.
trt bir belgesel hazırlıyor şimdi, savaş sonrası saltanat ailesine ne olduğunu görebileceğiz. hayatta kalan saltanat ailesi fertleriyle görüşülmüş, saltanat ailesinin dramını yansıtmaya çalışacaklar. bende bilmek isterim savaş sonrası onlara nolmuş. ama savaş sırasında "galatasaray lisesi" öğrencileri gövdelerini imparatorluğun onuru için siper ederken ne yaptıklarını da bilmek isterim.. ben çanakkale savaşında 2. tümene ne olduğunu ekranlarda görmek isterim. ben şimdinin çocuklarının hepsinin "istanbul spor"'un renginin neden sarı- siyah olduğunu bilmesini isterim, savaş sonrası "tıbbiye"ye ne olduğunu da bilmek isterim. ben öğrenci ailelerinin, dramla asla karıştırılmaması gereken, şerefli hatıralarınında belgeseli olsun isterim.
ikinci tümeni öğrencilerden oluşan bir savaş çanakkale savaşı, aynı tümende yaklaşık 10.000 öğrenci şehit oluyor. 14-15 yaşlarındaki "galatasaray lisesi" öğrencileri, yine aynı yaşlarda "istanbul erkek lisesi" öğrencileri, "istanbul tıp fakültesi" öğrencileri..... gönül rızasıyla cepheye akan "çocuklar", yaralanıp istanbul'a gelen, yaralarını sarıp muharebe meydanına geri dönen.. tıbbıyeye ait ufak bir bilgi, "tıbbıye 1921 yılında hiç mezun veremedi" ve savaşa ait çok açık bir gerçek ; "oraya giden bir daha geri dönemedi"...
dile getirmeye çalıştığım, yalnızca bir kısmı ordumuzun, öğrencilerin canları pahasına verdikleri bi sınavdır çanakkale savaşı, ve o öpülesi ellerden bize kalan en büyük mirastır; toprak, cesaret ve onur. mirasımıza sahip çıkalım...
TRT başkan vekilinin yaptığı açıklamaya göre yakında film çekimlerine başlanacak olan destan yazdıran savaş.
(bkz: 1000 küsür yıllık tarihten Malkoçoğlu filmleri dışında film çekmemek)
Şu boğaz harbi nedir, var mı ki dünyada eşi?
En kesif orduların, yükleniyor dördü beşi
Şüheda gövdesi, bir baksana dağlar taşlar...
O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar,
Yaralanmış tertemiz alnından uzanmış yatıyor;
Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!
Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i...
Bedr'in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi...
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
"Gömelim gel seni tarihe!" desem, sığmazsın.
Herc ü merc ettiğin edvara yetmez o kitab...
Seni ancak ebediyyetler eder istiab.
"Bu, taşındır" diyerek Kabe'yi diksem başına;
Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına;
Sonra gök kubbeyi alsam da, rida namıyle,
Kanayan lahdine çeksem bütün ecramıyle;
Mor bulutlarla açık türbene çatsam da tavan;
Yedi kandilli Süreyya'yı uzatsam oradan;
Sen bu avizenin altında, bürünmüş kanına,
Uzanırken gece mehtabı getirsem yanına,
Türbedarın gibi ta fecre kadar bekletsem;
Gündüzün fecr ile avizeni lebriz etsem;
Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana...
Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana.
Sen ki, son ehl-i salibin kırarak savletini,
Şarkın en sevgili sultanı Salahaddin'i,
Kılıç Arslan gibi iclaline ettin hayran...
Sen ki islamı kuşatmış, doğuyorken hüsran,
O demir çemberi göğsünde kırıp parçaladın;
Sen ki, ruhunla beraber gezer ecramı adın;
Sen ki; a'şara gömülsen taşacaksın... Heyhat,
Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihat...
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.
hakkında yapılan tüm belgesellerde bize savaşın insan yüzünü anlatan asker mektuplarının ve günlüklerinin büyük çoğunluğunun karşı tarafın askerlerine ait olmasından dolayı (nedeni tabiki askerlerimiz arasındaki %2 civarında olan okuma yazma oranıdır) askerlerimizin çektiklerini tam olarak bilememekteyiz , buna rağmen o topraklara basmak bile insanın içini titretir gözünü yaşartır.
kana bulanmış koylarda anıt mezarların hemen yanında sere serpe güneşlenirken birden kanolarıyla sahile temsili çıkartma yapan anzakların torunlarını görünce insan bir iç hesaplaşma yaşar.
bir ulusun kanla süslediği madalyadır. afedersiniz bizim gibi gevşek götlerin değil türk kürt çerkes ayrımı yapmadan kendilerini zerre umursamadan kendilerinden sonrakileri şereflendirmek için canlarını verebilenlerin destanıdır. biz birbirimizi yerken onlar bizim için kendi ömürlerini yemişlerdir. bizim gibi günü kurtarmaktansa kendi yarınlarını ateşe vermişlerdir.
-topçu seyit onbaşının 270kg lık top mermisini tek başına kaldırıp topa koyarak ingiliz zırhlı gemisini ortadan vurup batırdığı savaş..
-savaş anında kısa süreli ateşkes ilan edilip ingiliz ve türk askerlerinin futbol oynadığı, türk berberlerinin ingilizleri traş ettiği savaş...
-16 günde 18.000 türk askerinin öldüğü savaş...
-türk askerinin her gittiği iki metre için siper kazdığı savaş.. bu öylesine önemli idi ki bir gece verilen emir şöyleydi.. -olduğunuz yeri kazın,kazın,kazın...
-siperler arası 4-5 metre olup bir el bombasının pimi çekildikten sonra 3-4 defa siper değiştirdiği,patlayacağı anlaşılınca üstüne kum torbaları kapatılan savaş...
-karşılıklı ateş halinde mermilerin birbirine çarpma ihtimali 10.000.000'da bir olmasına rağmen onlarca merminin havada çarpıştığı savaş..
-igiliz subayının ayağında altı demir kaplı bot,ingiliz erinin ayağında kauçuk tabanlı bot varken,türk askerinin ayağında 1-2 mm kalınlıgında bir çarık vardı. ingilizler bu olaydan yararlanarak 4 uçlu , dövme demirden bir yıldız yaparak siperlerden türk askerlerinin önüne atmıştır. Bu yıldızın özelliği nasıl atılırsa atılsın bir ucu hep gökyüzüne bakar. Canını vatan için vermeye koşan türk askeri de bunlara dikkat etmediğinden onlarca asker kan kaybından ve tetanozdan hayatını kaybetmiştir.
-türklerin fransız askerlerine sigara attığı, karşılığında da Fransızların konserve attığı savaş..
-15 yaşında delikanlıların , yüreği bedeninden büyük yiğitlerin çanakkaleye ölüme geldikleri savaş. Tokat yöresinin ''hey on beşli onbeşli'' türküsü bu olaydan doğmuştur.
Ve bunun gibi onlarca olay.. biz bu savaşın değerini bilmiyoruz. Japonyanın Çanakkale için söylediği söz.. ''böyle bir zafer bize ait olsa cam fanus içine koyar ebediyeten korurduk.''