çanakkale de dedeler değil çocuklar savaştı

entry4 galeri0
    1.
  1. canakkale savası ile ilgili atlanılan bir gercek,bir yanılsamanın gercege donusudur.belki kurtulus gunlerinde,ozel torenlerde gordugumuz gazilerden oturu,belki o kadarını tahmin edemeyecek kadar rahat yasamış olmaktan,bilinmez,nefes alış verişimizin,suanki huzurumuzun tek gercek nedenlerini "dedelerimiz" olarak hayal ediyoruz.zihin aldatmacası..oysaki savasanlar cocuk denecek yastaydılar.kac lise mezun veremedi bu nedenle ve kac cocuk vatanı ugruna savastı,canı pahasına.henuz 13-14 yasındaki kac cocuk eline silah alıp stratejisiyle degil sadece yuregindeki cesaretle kostu dusman ustune..bu gercekle yetiştirilmeli genclik ki "yasamak" nedir anlasınlar."kahramanlarımız cocuktu".
    5 ...
  2. 2.
  3. dedelerimizin ya da çocuklarımızın savaştığı mühim değildir.
    mühim olan şey sonuçtur, çanakkale savaşını kazandığımızdır.
    1 ...
  4. 3.
  5. götünden sallamanın son örneği. tarihi verileri incelemeden sallamamak lazım. çanakkale savaşında sanıldığı gibi çoluk çocuk kesinlikle savaşmamıştır. bırakın 13-14 ü resmi kayıtlarda en küçük yaşta şehit olan asker 17 yaşındadır ki onların sayısı da şehit oranına göre devede kulaktır. osmanlı devleti cepheye çoluk çocuğu sürecek kadar aciz değildi gayet düzenli bir orduya sahipti.
    3 ...
  6. 4.
  7. genç, yaşlı, çocuk, herkes savaşmıştır. fakat çocukların savaşmasıyla ilgili olan konu doğrudur.

    fakat bildiğim kadarı ile meclis kararı sonucu bu yaşlar 20 üzerine çıkartılıp öyle yazılmıştır mezar taşlarına ve resmi kayıtlara. sebebi olayın acı boyutlarını aza indirgemek içindir.* yani 15-18 arası bir çok çocuk katılmıştır savaşa ve savaşmıştır. hatta galatasaray'da okuyan liseli çocuklar savaş meydanına koşmuş kapılara dayanmıştır. içeri alınmayan çocuklar saatlerce kapıların önünde bekleyip savaşmak istediklerini söyleyince cephelere yollanmıştır. ve o sene galatasaray lisesi mezun vermemiştir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük