çamaşırları beyazlatmak ve temizlemek için kullanılan madde. çamaşırları temizlemez sadece lekelerin üstünü örter.
temel olarak çamaşır suyundan kasıt sodyum hidroksit yani naoh bazıdır.
annenizin isteği üzerine alıp normal birşey almış gibi eve salına salına getirilen daha sonra ise en sevdiğiniz elbiseye değdirdiğinizi farkettiğiniz ve ebediyen kendisinden nefret ettiğiniz temizlik malzemesi. ayrıca kazayla su niyetine içilmeye ve ardından derin mide acılarına sebep olmaya en meyyal sıvı.
Beyazlatma özelligine sahip bir çözeltidir.
Çamaşırlarımızı, saçımızı, dişlerimizi, derimizi ve yiyeceklerimizi beyazlatırız. Bir maddeyi beyazlatmak veya ağartmak, onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidizasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir. Bilinen beyazlatıcılar (ağartıcılar), hidrojen peroksit (H2O2), sodyum hipoklorit (NaClO) , sodyum perborat mono hidrat(NaBO3.H2O),sodyum perborat tetrahidrat(NaBO3.4H2O) , sodyum perkarbonat (2Na2CO3.3H2O2) gibi bileşiklerdir. “Beyazlatıcı toz” kalsiyum hipoklorittir (Ca[OCl]2). Beyazlatma (ağartma), tekstil sanayiinde boyama işleminin ilk adımıdır.
Evde kullanılan çamaşır suyu veya sodyum hipoklorit, çamaşırları beyazlatmak, kirlerini çıkartmak ve mikroplardan arındırmak için kullanılır. Çamaşır suyunun etken maddesi olan sodyum hipokloritin oranı % 5,25 (w/w)’dir; Sanayide daha yoğun olan tipleri
(%15,00 w/w) de kullanılmaktadır.
Klorlu çamaşır suları genellikle mikrop öldürücü olarak kullanılır. Aktif klor içeren çamaşır suları dayanıksız kimyasallardır ve bir çok iç ve dış etmen nedeni ile bozunabilirler.
Nasıl beyazlatır:
Çoğu boyalardaki ve pigmentlerdeki renk, renk yapıcılar (kromofor) diye bilinen küçük parçacıklar içeren, beta karoten gibi moleküller tarafından üretilir. Moleküllerdeki renk yapıcılar, karbon veya oksijen atomları ile çift bağa sahiptirler.
Kimyasal çamaşır suları-beyazlatıcılar iki yoldan biri ile iş yaparlar :
Soyum hipoklorit gibi bir oksitleyici çamaşır suyu, renk yapıcı oluşturan kimyasal bağların parçalanmasıyla işlevini yerine getirir. Bu parçalanma, molekülü, renk yapıcı içermeyen veya görünen ışığı soğurmayan bir renk yapıcı içeren farklı bir yapıya dönüştürür.
Limon suyu gibi, bir indirgeyici çamaşır suyu, renk yapıcıdaki çift bağı, tek bağa dönüştürerek işlevini yerine getirir.Bu dönüşüm, renk yapıcının görünen ışığı soğurma yeteneğini yok eder.
Saf klor gazı renkleri beyazlatırken çamaşır suları, sodyum hipoklorit veya kalsiyum hipoklorit, oksijeni açığa çıkartarak işlev görürler. Sodyum hipoklorit bu işlemi birçok maddelerle tepkimeye giren klor kökleri ve oksitleyici unsurları ile sağlar.
Eğer beyazlatıcı, bir asitle temas ederse klor gazı açığa çıkar. Bunu önlemek için, pH değerini yüksek tutmak amacıyla (pH 12), ticari beyazlatıcılara ayrıca alkali maddeler eklenir.
Güneş ışığı, benzer sonuçlar doğuran bir çamaşır suyu-beyazlatıcı gibi davranır : genellikle mor ve mor ötesi alanlardaki ışığın yüksek enerji fotonları, renk yapıcıdaki bağları parçalayarak renksiz bir yüzey oluşturur. Buna halk arasında “güneşte soldu” denilir.
Çamaşırlarımızı, saçımızı, dişlerimizi, derimizi ve yiyeceklerimizi beyazlatırız. Bir maddeyi beyazlatmak veya ağartmak, onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidizasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir.Evde kullanılan çamaşır suyu veya sodyum hipoklorit, çamaşırları beyazlatmak, kirlerini çıkartmak ve mikroplardan arındırmak için kullanılır.
temizlikte kullanılanılan mucizevi karışım. hangi temizlik maddesi kullanılırsa kullanılsın çamaşır suyu olmadan yapılan temizlik bir işe yaramaz. öyle teyzeler var ki bağımlısı gibi bunun kokusunu almadan güne başlamıyorlar. bir ortamda uzun süre bu maddeyle bulunduysanız en başta içtiğiniz sigaranın tadında değişiklik olduğunun farkına varırsınız ve gün boyunca sürer bu durum. çok fazla yüz göz olmamakta fayda var.
ömrümde, ancak eşek kadar olduktan sonra farkına vardığım acayip bir sıvı.
çok küntürlü kütür kütür "efem şu şu elementlerin bir araya gelip, kovalent bağlar vasıtasıynan birleşmeleri sonucunda bunlara katılan zobarın süblimleşmesi ile elde edilen" şeklinde bir yazı yazamayacağım, ancak hayvanı koyuyorsun bir kovaya, atıyorsun içine çay lekeli bardağı, aradan 5 dakika geçiyor, alıyorsun cillop gibi bardağı, sudan geçiriyorsun. oh lokum gibi bardak. ulen deliler gibi fırçaladığımı bilirim emektar bardağımı iki kıçıkırık leke yüzünden.
vay be! cep telefonunun icadı bok yemiş yanında diyeyim size, anlayın.
ciltte yanıklara neden olabilen maddedir. hassas ciltlerle teması sonucunda ciltte kızarıklık ve yanma hissi ile kaka yönleri ortaya çıkar. *** bu gibi bir durumla karşılaşıldığında hemen temas olunan cilt bol su ile yıkanmalıdır. ardından sağlık karnesi alınıp hayvan gibi hastaneye koşulur. bayram geldi evi temizleyim deyip bu boktan şeye ** el sürüleceğine, evi bok götürmesi tercih edilir.
tuvalete temizlenmesi için döktüğünüzde bekletmek için muhtemelen üzerine su dökmezsiniz bu meretin. sonra evinize gelen misafir tuvalete girer ve öldürücü olaylar zinciri başlar. idrardan gelen amonyak ve bizim hipoklorit asidimiz bir güzel birbirini o sırada nötralleştiriken cildi tahriş edici gazlar açığa çıkar. eve gelen arkadaşında gtü dahil olmak üzere bir çok yeri o dumandan tahriş olur. bu yüzden asla ve asla sifonu çekmeden milletin evinde tuvaletinizi yapmayın.
yeter lan yeter! bıktım tahriş olmuş götlere üzülmekten. bizde insanız. bir ara herkes benim tuvaletimde cin var falan sanıyordu. yok anam yok ben her gün çamaşır suyu boca ediyordum, olay bu.
tanım: evde denenmemesi gereken bazı deneylerin olmazsa olmazıdır. gümüşü değdiği gibi karartır eğer bundan muzdaripseniz tuzla ovunuz.
ekleme: yukarıdaki olay bir çoğunuzun başına gelmediyse bende dop olayım.
kafa karıştırıcı bir isme sahip temizlik maddesi. portakal'dan çıkana portakal suyu, nar'dan çıkana nar suyu diyorsun. peki buna niye çamaşır suyu diyorsun.