çam ağacını süsledikten sonra götünüze mi soktularda sizi ilgilendirir oldu bu olay?
çam ağacı süslemek bir türk geleneğidir. 22 aralık günü, gündüzün geceyi yendiği gün, yeniden doğuş bayramı olarak kutlanır (güneşin yeniden doğuşu) kutsal kabul edilen akçam (sadece türkistanda yetişir) kesilip eve getirilir. o sene tengri güzel şeyler verdi, güzel anılar verdi diye ağacın altına tengriye hediyeler bırakılır. dallarınada ertesi sene için dilekleri simgeleyen kumaş parçaları, kurdeleler konulur.
Yani düşündüğünüz gibi hristiyan geleneği değil, bizim kendi has türk geleneğimiz. bu gelenek hristiyanlara avrupa hun devletinden geçmiş. sonrasında izmit konsilinde pagan adeti olarak görülen bu adeti, diğer dinlere inananları hristiyanlaştımak adına isanın doğuşu kabul etmeye karar veriyorlar ve adet hristiyanlara geçiyor.
diğer yandan islam adı altında araplaştırılmaya çalışması apaçık bir türk düşmanlığı. şeyhler, hacılar, hocalar türkleri kendi geleneklerinden koparıp tamamen araplaştırmak için çalışmalar yapıyorlar islamiyeti kabul edince. bu nedenle araplaştırılmış kesim ile islamiyet arasında dağlar kadar fark var.
araplar şerefsiz bir halktır. 1. dünya savaşında ingilizlere osmanlıya saldırmalarında yardımcı olmuşlar, müslüman türk ordusu için çeşitli tuzaklar kurmuşlardır. örneğin merak ederseniz yemen türküsünün araştırabilirsiniz. 1 dünya savaşı sırasında 150 bin kişi hain araplar tarafından katledilmiş, yemene gönderilen asker artık şehit olarak kabul edildiği için bir ağıt olarak yemen türküsü söylenmiştir. toplam 700 bin türk evladı o götünü yaladığınız araplar yüzünden katledildi.
din kardeşliği falan mavallarını okuyanlar, fırsat buldukları ilk anda bizi öldürmeye çalışıyor. bu yüzden bu pisliklerin bize empoze etmeye çalıştığı kendi geleneklerine yapışmak yerine gidin has türk geleneklerini uygulayın.
Türk Mitolojisinde Yeni Yıl
Yeni yıl kutlama geleneğinin kültürümüzdeki yerini daha iyi kavrayabilmek için islamiyet öncesi Türk geleneklerine bakarak, zamansal olarak yeni bir takvim yılına geçmenin herhangi bir tür holywood etkisi değil de tüm kültürlerde farklı şekillerde de olsa doğal olarak var olan bir kutlama, gelenek olduğunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikle Türklerde yeni yılın ilk günü kabul edilen Nardugan’a bakalım.
Nardugan
Nardugan kelimesi etimolojik olarak Moğol dilinde Nar (Güneş) ve Türkçedeki Tugan (Doğan) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir.
Nardugan aynı şekilde Antik Yunan’da Dionysos Şenlikleri olarak, Roma’da ise Satürnalya olarak kutlanırdı. Aynı Mısır mitolojisinde olduğu gibi Türk mitolojisinde de gece ile gündüz savaş halindeydi.
Türk mitolojisinde gündüzün geceyi bu savaşta yendiği, en uzun gece olan 21 aralıktan sonra güneşin daha çok görünmeye başladığı, gündüzlerin uzadığı ilk gün olan 22 aralık, yeni yılın ilk günü Nardugan’dır.
Nardugan’da, Türk mitolojisinde ölümsüzlük sembolü olarak kabul edilen Akçam ağaçları süslenir, bu ağaçların etrafında geleneksel oyunlar oynanır, şarkılar söylenir ve eğlence düzenlenirdi.
Çam Bayramı
Çam ağacının Türklerde ölümsüzlük sembolü olması ve inanışa göre tüm insan ırkının türediği ağaç olması sebebiyle kutsal kabul ediliyordu.
Murad Adji’nin Türklerin ve Büyük Bozkırın Kadim Tarihi adlı kaynağında konuyla ilgili ”Altay’da Çam ağacının her zaman esrar dolu bir güzelliğe sahip olduğu kabul edilmiştir” der.
Türk mitolojisinde Güneş ve Ay, Tanrı Ülgen’in emrindeydi. Ay yılı esasına göre 25 Aralık’ta gündüz geceyi yeniyordu ve insanlar bu tarihte geri verilen güneş için Ülgen’e teşekkür ediyorlardı.
Yeni yılda dualarının kabul edilmesi için Ülgen’in çok sevdiği bir çam ağacının dallarına renkli kurdeleler, çaputlar bağlayarak süslüyor ve yanına hediyeler bırakıyorlardı. insanlar aydınlığın karanlığı yenmesini kutluyordu.
Bazı kaynaklar mitolojide Ülgen’in gösterişli ”kırmızı” bir kaftan giymesi ve dış görünüşünden (kaftan, şapka, kuşak, çizmeler) yola çıkarak, Ded Moroz, Santa Claus veya Noel Baba’nın aslında tamamen Türklere ait olduğuna yer vermiştir.
Doç. Dr. Haluk Berkmen, araştırmalarına göre Noel Ağacı süsleme geleneğinin kökenini islamiyet öncesi Asya Türklerine ait Hayat Ağacı inancına dayandırmıştır. Akçam ağacının kış mevsiminde dahi yapraklarını dökmemesi ve sürekli yeşil kalması sebebiyle Türkler’de ”hayat ağacı” diye adlandırılmıştı.
Bahsi geçen araştırmada Hayat Ağacı inancının Amerika yerlilerinde de bulunmasına değinilmiştir. Bu konuda Amerikan Navajo yerlilerine ait bir çizim ile bir Asya Türkünün işlediği halı karşılaştırılmış, bu yerlilerin de Türkler gibi bir doğa dini olarak kabul edilebilecek Şamanlığa inandıkları vurgulanmış ve benzerliğe dikkat çekilmiştir.
Ayrıca Hayat Ağacı ve insan ırkının ağaçtan türediği ve buna benzer birçok konuda Türk mitolojisi ile iskandinav mitolojisi arasındaki benzerlikler de araştırılmaya değerdir.
Kaynaklar;
Doç. Dr. Haluk Berkmen – Noel ve Nardugan,
Murad Adji – Kıpçaklar: Türklerin ve Büyük Bozkırın Kadim Tarihi, Muazzez ilmiye Çığ – MERKAM söyleşisi (Cumhuriyet Gazetesi).
Buna türk geleneği diyen kim varsa su katılmamış cahil ve özentidir.
Çam ağacını isterseniz götünüze dikin banane. Kimsenin derdi değil.
Fakat gelenek yaşayarak gelir.yazılı gelenek olmaz.
Neymiş çam ağaçı tayfa.
Gelenek yaşar.
Yani hıdrellez'de ateş yakmak gelenektir.
Gelinin beline kırmızı kuşak bağlamak gelenektir.
Kurşun döktürmek tahtaya vurmak nazar boncuğu gelenektir.
Çocuk doğduğunda 40 uçurmak gelenektir.
Daha uzun yazmadım.anlayan anlamıştır.
Evin içine çam ağacı koyup yanına hediye koymak gelenek değildir.
Bu osmanlıda yaşayan hristiyanlarda da yoktur.
He ben noel ağacı koydum hoşuma gidiyor dersen koy ama muazzez uydurmasını bize gelenek diye anlatma.
Bazı embesil yobazların küçücük aklıyla laf sokmaya çalıştığı başlık. Bak embesil yobaz, türkmenistan'daki nardugan kutlamalarını görsel olarak koydum. Süslenmiş çam ağaçları da var. Nardugan bayramı, azerbaycan'da da kutlanıyor. Yav gerçekten, çam ağacı süslemenin türklerle alakası yokmuş... Çam ağacı süslemenin ya da buna Türk geleneği demenin, cahillikle veya özentilikle alakası yoktur. Muazzez ilmiye Çığ, bunu tespit etmiş ve yazmış. Biz de kaynak olarak onu gösterdik. Ayrıca ben üstteki entarimde iki kişiyi daha kaynak olarak koydum. Senin o dediğin gelenekler, faaliyete dayalı geleneklerdir. Edebiyatta yazılı gelenek ve sözlük gelenek vardır.
Sözlü gelenek ürünleri, maniler, atasözleri, deyimler, fıkralar, efsaneler, destanlardır.
ilk yazılı gelenek ürünümüz, Orhun abideleridir.
Gelenek: Bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır.
Hıristiyanlar noeli yüzyıllardır kutluyorlar ve ağaç süslüyorlar. Bu tanıma göre Noel kutlamak da ağaç süslemek de gelenektir. Zaten bütün kaynaklarda gelenek oldukları yazmakta. Sen milletin bilgi birikimini ölçen alet misin birader? Noelin, diğer kaynaklarda da pagan adeti olduğu yazıyor. Yani burada anlatılmak istenen şey, ağaç süslemenin sadece paganlara ya da hıristiyanlara ait olmadığı. Türkler de hala bu eylemi gerçekleştiriyor. Osmanlı'daki hıristiyanların bunu yapıp yapmadığını bilmiyorum. Herhangi bir kaynakta bulamadım. Muazzez ilmiye çığ'a tarih düşmanı diyenleri, zaten ciddiye bile almam. Noel ile nardugan bayramını bir tutuyorsan o senin problemin. Noel 25 Aralık'ta kutlanıyor, nardugan ise 22 Aralık'ta kutlanıyor. Burada götüne bir şey dikilen varsa, o da sensin. Kimsenin Noel ağacını kendimize mal edek, Noel ağacını süsleyek bir derdi yok. Boş konuşmuşsun.
Herhangi bir dine baglamazsak bile süsleyip evin içerisinde güzel bir görüntü oluşturması icin yapılabilecek sevdiğim bir eylem. Bir metrelik bir ağacım var (salon büyük olduğundan orta boy birşey tercih ettim) süsledim nisil isil görünüyor.
Bak embesil özenti.
Mala davara anlatsam anlar ama sen anlamamışsın.
Gelenek ne demek.
Cevap türkistanda noel baba cover fotosu.
Noel baba gibi güleyim ho ho ho.
Gelenek yaşar.
Gelenek devam eder.
Gelenek halka mal olur.
Gelenek yazılı olmaz gelenek kuşaktan kuşağa aktarılır.
Anladın mı copy paste enteli.
Burada bedavaya ilmimin zekatını veriyorum.
Türklerde nardugan bordugan geleneği yoktur.
Bir ara bir yerde olmuş olması gelenek anlamına gelmez.
Gelemeyen gelenek olmaz.
Gelenek bire bir aynı olarak kalmaz zaman içinde değişir.
Mesela orta asya da bolluk bereket için evlenen çiftin başına darı serpilir.
Darı kalmayınca şeker bozuk para atılır ama gelenek darıdan gelmiştir.darısı başına denilir.
Şimdi mal değnekleri
Yazılı uyduruk işleri geçin.
Bana bu geleneğin bir ip ucunu verin göreyim.
Vermezsiniz.
O zaman ho ho ho
Mutlu noeller coca cola gelenekçisi türkçüler. Ho ho ho.