Marmara üniversitesinde okuduğum 3. sınıfına geçtiğim bölümdür çok güzel ufkunuzu açar özellikle işçi hakları ve dezavantajlı gruplar konusunda etkilidir, Marmara üniversitesindeki kadrosu şampiyonlar ligi gibidir bazı hocalar efsanedir birkaç tane sıkıntılı hoca vardır benim denk geldiklerimin sayısı 3 isimlerini vermek istemiyorum haddim değil diye düşünüyorum fakat durum mezun olduktan sonra iş sende bitiyor üniversite döneminde yatıp yaslanırsan torpilinde yoksa işsizler konvoyuna katılırsın ama yok kendini gelisirirsen dil ekler yurt dışıda yaparsan ekmek yersin velhasıl durum bu.
uludağ üniversitesi çeko 4. sınıfa geçmiş biri olarak söyleyeyim ki iibfde okuyorsan iş sende bitiyor arkadaş bunun çeko, eko işletme, iktisatı farketmiyor. kendini geliştireceksin.
kamuda iş olanakları diğer tüm iibfler için aynı özelde insan kaynakları diye her firmada bulunan bi departmanda çalışma olanağı. ay boş bölüm yeeacılar yazmasın okumasın zaten sen boş oturursan 4 sene sen de çok 'boşsun yea'.
Ilgilendikçe daha da zevkli hale gelen şu anda okumakta olduğum bölümdür. Bu bölümle alay eden hatta ne diye yazdın diyen insanlara en güzel cevap şu anki cumhurbaşkanımızın da çeko mevzunu olduğunu söylemektir.
Heryerde işletme öğrencisi ve mezunları fazlaca olduğu için çokca tercih edilen bölüm. Fakat kimse bilmiyor ki en fazla 2 yıl içerisinde işletmeden farkı kalmayacak. Dutluk olan buralar, hep çeko hep işletmeci olacak.
size şunu peşin peşin söyleyeyim, bunu bana söyleyen bir tekstil şirketinin patronu.
'bu bölümü istanbulda(istanbul'un iyi üniversitelerini kastediyor) okursan 4 yıl iyidir. onun dışında 2 yıllık bir bölümdür aslında. istanbulda okuduğun için iyi bir bölümdesin oğlum' dedi.
neden bunu dedi onu da açıklayayım. istanbulda iş imkanı çok olduğu için, staj imkanı da çok olduğu için, bölümü okumanın yanı sıra genç yaşta iş tecrübesi edinip mezun olduktan sonra işi bilerek şirketlere başvuru yapman için dedi. hayat tecrübesi kazanmış olmak için.
bu bölümün sonunda insan kaynakları müdürü olmanın yanı sıra herhangi bir şirketin finansman pazarlama departmanında da pek tabi çalışabiliyorsunuz. iş güvenliği yasasıyla birlikte daha da önemi artmış olan bölümdür
hiç mi dez avantajı yoktur. elbette vardır.
mezun olduğunuzda ekonomist unvanıyla değil, çalışma ekonomisti unvanıyla mezun oluyorsunuz. ben sanmıyorum merkez bankası vs gibi yerlerde ekonomist yerine 'çalışma ekonomisti' alacaklarını. ama yanlışım da olabilir.
bölümünüzü sorduklarında çalışma ekonomisi dediğinizde 2 yıllık mı? diye sordukları oluyor. kısaca Çeko dediğinizde çevre koruma mı? diyen oluyor. bunlara ben hala üzülmemeye alışamadım sizi bilemem. artık ekonomi diyip geçiyorum!
ben bölümü yazmadan önce epey düşündüm. forumlarda vs. marmara ekonometriden mezun olanlar işsiz kalmadıklarını anlattılar. istanbul ya da marmara üniversitesi oldukça kendini geliştirirsen mutlaka başarılı olacağıma inandırdılar beni. ayrıca gazi üniversitesinde ülkücüler olsa da, oranın çekosu iş bulma konusunda çok başarılı. yani gazi çeko mezunu insanların iş bulma oranları çok yüksekmiş. bunu da bir yerde okudum fakat nedenini bilmiyorum.
istanbul üniversitesi çekoya gelince. devamsızlık yok. istediğiniz gibi derse girip çıkarsınız ama hiç girmezseniz de sosyalleşemezseniz. iktisada giriş dersine bu sene mehmet altan girdi. bence istanbul çeko iyi. ama gidipte deü çeko anadolu çeko yazmayın derim. yazacaksanız marmara gazi istanbul üçlüsünü tercih edin.
unutmadan 1 dez avantaj daha söyliyim. geçen sene iü çeko çok düşük sıralamadan öğrenci aldı diye midir nedir bölüm şuanda keko kaynıyor. bütün krolar çıkışta kavgaya gel diyen barzolar burada. mümkünse kekolar yazmasın bu bölümü. seviyeli arkadaşlara açığız.
edit1: ayrıca her iktisat fakültesinin bölümünde olduğu gibi bu bölümde de yurtdışına gitmek, dil bilmek şart.
edit2: ilk 2 yıl dersleri tüm iktisat fakültesiyle aynıdır. son 2 yıl ise sendika hukuku, iş hukuku gibi dersler görülüyor yanılmıyorsam. biraz daha diğer bölümlere göre sözel.
sen 4 sene boyunca yatarsan hiç bir iş bulamazsın tabi. türkiye'de yaşıyoruz azıcık işin bilincinde olun. sonra ay yok yazmayın hayat enerjisi hölölö. hangi işin garantisi var ya. millet kollarını açıp seni mi bekleyecekti? tabiki olduğun şeyin en iyisi olman için uğraşacaksın. böyle asalak tipli insanlardan nefret ediyorum.
uğraşırsanız çok da güzel yerlere gelebileceğiniz bölümdür.
eskiden buradan mezun olanların çoğunun insan kaynaklarında çalışmak istedikleri bölüm. ama artık almıyorlar. ik artık sosyoloji, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik ve endüstri mühendisliğine kaydı.
iibf bölümleri arasında en az kamu personeli kadrosu alan bölümdür. isminin bu kadar çetrefilli olduğuna bakmayın pek bir numarası yok, ilk sene bıraktım çok şükür.
her işi yaparım abi sözünün çıktığı yerdir.
öncelikle insan kaynakları alanında çalışabilirsiniz. bunun haricinde işletme ve iktisat bölümleri nereye giriyorsa siz de girebilirsiniz. artı özelliği ise kusana kadar hukuk görmeniz.
iş hukuku ve borçlar hukukunun yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği, sosyal politika, iş görme sözleşmeleri, kamu hukuku gibi dersleri de alacağınızdan üzerine çalışma ekonomisi gibi derslerle de bunalıma gireceğinizden sizden her işe yarayan eleman olur. hukuk alanında uzmanlaşmanız oldukça kolay. bir hukukçu iş alanında hukuğun ne işe yaradığı hakkında fikir edinebilir ama çalışma ekonomisi mezunu şlak diye olayı çözer yer bitirir.
bölümün önceki adının sosyal politika olduğunu da unutmamanız ve bölümde siyaseti de irdeleyeceğiniz ve ekonomik etkilerini uzunca öğreneceğinizi unutmamanız lazım.
iş olanağı geniş. iktisat fakültesinden çıkan birinin olabileceği her iş artı hukuk danışmanlığı. ve insan kaynaklarında uzmanlık.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri içerisinde gündelik hayata dair yararlı bir çok konuyu barındırır. Bu bölümü okuyup yada sadece dersini alan birisi eğer hakkını verirse çalışma hayatına dair bir çok şey öğrenebilir.