tazminat hakkı doğduğu vakit öğle arası calıştığı tüm mesailerin hakkını alacaktır. devlet işcinin hakkını daima korur. bakın hükümet değil devlet diyorum.
fazladan bir dakika dinlendirmeyen ama fazladan saatlerce çalıştıran işverendir. pisliktir. yasa falan tanımaz varsa yoksa para kazanmaktır onun için aslolan. insan mı çalışıyor it mi çalışıyor umursamaz. şerefsi... neyse, işte öyle biridir.
kesinlikle çalıştığım devlet hastahanesidir o kadar emek harcamamıza rağmen yalnızca öğle yemeğine izin veren kuruluştur, verdikleri maaşta karın doyurmaya yetmez...
bir amerikalı şirket değildir. adamlarda coffee break bile var. bizde yemek saati var. arada çayını kahveni içtin içtin. ha gerçi bazı yerlerde bazıları çayını işe başladığında içiyor. karşısında da müşteri midir artık emekli midir çalışan mıdır neyse öyle bekliyor mıy mıy çay içerek iş yapan adamı.
Bazı bankalarda öğle tatili yok. fakat çalışanların hepsi öğle tatili zamanında çalışmıyor. dönüşümlü olarak birkaç çalışan nöbetçi misali öğle saatlerinde bankanın aktif olmasını sağlıyor. öğle tatili bitince nöbetçiler istirahate çekiliyorlar.her gün öğle çalışması dönüşümlü olarak yapılıyor. bu sistem çağdaş anlayışın bir ürünü. özellikle hizmet sektöründe çalışan firmaların müşteri memnuniyeti açısından yaptığı bu düzenleme isabetli. fakat topyekün tüm çalışanları sabahtan akşama kadar nefes almaksızın çalıştırmak insanlığa sığmaz. zati iş hukukuna göre de kanunsuz olması lazım.
4 saat ve daha kısa süreli işlerde 15 dakika,
4 saat ile 7.5 saat(7.5 dahil) arası süreli işlerde 30 dakika,
7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat ara dinlenmesi sosyal güvence ile çalışan tüm işçinin yasal hakkıdır.
var ise sendikanız ( ki sendika var ise işverenin böyle bir şey yapması imkansızdır) ile görüşün, yok ise ispat edebileceğiniz şekilde yazılı talepte bulunun. yine yazılı bir cevap alın. ve işçi mahkemesine başvurun. tazminatınız ve tüm haklarınızla işten ayrılabilir, işverene öğle arası izni yaptırımı uygulandıktan sonra da işe iade davası açıp çok da rahat bir şekilde kazanabilirsiniz.
ha şu da var, burası türkiye, para lazım, hakkımı korumak pahasına ekmeğimden olamam. e o zaman şikayet etmiyeceksin.
Bir zahmet kaçta girip çıkıldığı da belirtilip cumartesileri de çalışıp çalışılmadığı da eklenirse küfür edip etmeyeceğimiz netleşecek şirkettir. Birincisi öğle tatilleri mesaiden sayılmaz, ikincisi ise cumartesi çalışmıyorsan öğle hariç 9 saat işyerindesin. Sabah saat 9:00 da işe başlayıp 17:00 de gidiyorsan, cumartesi de çalışmıyorsan kusura kalma asıl patrona sen takıyorsun günde iki saat. Bir saat öğle tatilini haftada 42 saatin üzerinde çalıştıran şirketlerin ske ske vermesi gerekir, ama sen de geç çıkarsın haberin ola.
--spoiler--
Ara dinlenmesi
MADDE 68. - Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
Ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.
Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
--spoiler--