çalışanına yasal hakkını tanımadıysa bile çalışanının izne çıkacağı günü hesaplaması, aynı süre içinde şirkette çalışarak şirkete getirdiği kârı çalışana ikramiye olarak vermesi gereken şirkettir. öbür türlü sigortayla, maliyeyle falan başı derde girer. şikayette bulununuz.
yasalara aykırı davranan şirkettir. ama yasayı devletin başındakiler bile takmıyorken... hele bir kullan o izni, hele bir... gidişin olur da dönüşte karşılama daha muhteşem olur. zaten bu hakkı alabilmek için bile kırk takla atılır. işler yoğun denir, ertelenir de ertelenir. kriz de var ya, işsizlik çok. yerine çalışacak tecrübeli eleman da bulunur kolayca. tatil yapacağım derken , faturaların stresini çekmek istemez kimse. susar büyük bir kısım çalışan. zaten bundan değil midir çalışma şartlarının kötülüğü ve bu şirketlerin amip gibi çoğalması? kapitalizm bir sistem. sömür insanları sömürebildiğin kadar. sigortayı yatırmayanlar( yatıranlar da koskoca genel müdürün bile sigortasını asgari ücrettten yatırma aymazlığını sergilemekte) var, kaldı ki yıllık izin olsun. zaten yıllık bile çalıştırmadan tazminat hakkı elde ediyor diye çıkaranlar mevcut. bir çalışma yaşamı var ama modern kölelik. yıllık izin mi? hayal kurmak güzeldir ama bir yere kadar...
bu gibi şeyler yurt dışında var genelde, ülkemiz için olmasını çok isterdim. avrupa ülkeleri işi ileriye taşıyarak yılda 13-14 maaş veriyorlarmış ek maaşlardan biri noel biri yaz tatili için, bizde hayalini bile kuramayız hem izin hem ek maaşın.
kurumsallığın k sine sahip olmayan işletmedir. ulan 5 ay önce çıktığım şirket aklıma geldi gene. patron olacak sahtekar her yaz başında "bu sene izin kullanma izin paranı 2 katı ile vereyim herkes çıkıyor izne sen çıkarsan işler hepten durur" diye yemler yaz sonunda ise "eaöö iznini kullanman gerek yasal olarak sonra sıkıntıya gireriz" diyerek ekim kasım aylarında izne çıkarmaya çalışırdı. 9 ( yaz ) defa denedi 2 sinde yedirdi ya bana bunu aklıma geldikçe dişlerimi sıka sıka gülüyorum hala.
iş hayatına yeni başlayan arkadaşlar için yazıyorum ; hakkınızı yedirmeyin kardeşim. 1 seneyi doldurunca 1 hafta ( 7 iş günü ) izin hakkınız var. 5 seneyi geçti iseniz 2 hafta ( 14 iş günü ) izin hakkınız var. 10 seneyi geçince 3 hafta izin hakkınız var. eğer değişmedi ise 15+ senedir orada çalışıyorsanız 1 ay izin hakkınız var. izin yok falan derlerse canın cehenneme deyip kullanın izninizi. bu işler hep böyle ufak ufak başlar çünkü. ne kadar taviz verirseniz o kadar fazlasını alırlar sizden.
Yıllık izin yasal haktır yalnız işveren bu izinlerin tarihini belirleme yetkisine sahiptir. izin vermeyecek işletme bu iznin parasını muhakkak ödemek zorundadır.