meb şurasında görüşülen mevzu. aha içeriği ; '' 18. Milli Eğitim Şurası'nda, zorunlu eğitim süresinin lise dahil 13 yıla çıkarılması, ilköğretim okullarında zorunlu eğitimin eskisi gibi 5+3 şeklinde kademeli olması, ortaöğretimde sınıf geçme yerine ders geçme sistemi getirilerek okulu erken bitirme olanağı verilmesi, haftalık ders saatlerinin azaltılarak teneffüslerin süresinin uzatılması konuları komisyon kararı olarak benimsendi.
zorunda kalıp okuyanların, isteyerek okumaya çalışanlara engel olduğu eğitim sistemi
kesinlikle saçmalıktır. bir insana okuma-yazma öğretmen zorunlu olabilir, hadi ilk 5 yılda zorunlu olabilir diyelim. fakat sonrası kesinlikle istemekle ilgili olmalı. zaten ilköğretimlerde istemeye istemeye okuyan bir sürü çocuk var. ki milli eğitim bunların sınıfta bırakılmasına da şiddetle karşı çıkıyor. kısaca isteksiz öğrenci temel derslerden hiç bir şey öğrenmeyerek liseye gidiyor. üstüne diğer arkadaşlarının öğrenebilmesini de çok rahat engelleyebiliyor.
liselerin zorunlu olması sonucunda benzer durumlar ortaya çıkacaktır. şu an hocasına silah çeken bir lise öğrencisi okuldan atılabiliyor fakat yarın böyle bir durumda okuldan atılamayacağı garanti. peki o çocuk ne olacak?
bir şeyi yıkmak, bozmak için çok az bir zahmet yeterlidir fakat yapmak hiç de kolay değildir.sınıftaki 1 işe yaramazın kalan 29unu kötü etkileyeciği gerçeğini baz alarak, onun eğitim-öğretim dışına çıkarılmasını eğer illa zorunlu yapılacaksa evde eğitim-öğretime devam etmesini sağlamak lazım.
eğer avrupa ülkelerindeki gibi bir uygulamaysa bu, daha 1+4+4+4'ün 1'inden başlanırsa çocuğun özel yeteneklerini, zihin yeteneklerini keşfetmeye mesela bir almanya örneği gibi.o zaman türkiye'de ki sanayi sorunu da, hukuk sorunu da, eğitim sorunu da çözülecektir. ama sadece rakamlar değişip aynı tas aynı hamam devam ederse, öğrenciye sanki kapısında çalışan işçi veya asker muamelesi yapan müdürler görevde kaldığı sürece, yine 13 yıl ingilizce dersi görüp, merhaba benim adım xxx seviyesinden öteye geçemeyen, 4 yıl mühendislik eğitimi alıp bir cnc tezgahın başına geçtiğinde ne yapacağını bilmeyen sözde mühendisler yetişmeye devam edecektir.
ilköğretimden mezun olacak o kadar öğrenciyi hangi binaya yerleştirecekler diye merak ettiğimiz zorunlu eğitim düşünecesidir. her mahallede 3-4 tane ilköğretim okulu mevcutken ve sınıfların sayıları 45-50 kişiyi bulurken, malesef her mahallede bir lise binası bulmak bile bazen zorken o kadar öğrenciyi hangi binaya yerleştirecekler. hadi binayı halletiniz diyelim bunlar için lise öğretmenini nereden bulacaksınız? şimdi öğretmen atamıyorsunuz, mali kaynaklar yeterli değil diyorsunuz, 13 yıl zorunlu yapınca mali kaynağı nereden bulacaksınız?