toplumları bir arada tutan şeylerden biride dindir. agaç yaşken eğilir. eğer çocukken bunu öğrenmezsen 18 yaşına geldiğinde hiç siklemezsin şahsen benim tepkim bsgçk olur. ayrıca belirttiğimiz gibi ders müslümanlık eğitimi değildir daha önce belirttiğimiz gibi din kültürü ve ahlak bilgisi yani hayat bilgisi coğrafya bilgisi gibi. kimseye bir şey dayatılmaz. sadece dünyaya dair bir şeyleyler öğrenirsin genel kültür bilgisidir aynı zamanda. mesela ab ye gireceksen bunların dini neymiş kitabı neymiş nerede ibadetlerini yaparlarmış. zınk.
dogru bir uygulamadır.
din kitaplarında sadece 4 kutsal dinden bahsetmez orda kültür de vardır. ama muhalefet olunacak ya benim güzel halkım bu işi fazlasıyla iyi beceriyor.
ben kimya fizik dersi almak istemiyorum bir işime yaramıyor. ilgimi çekmiyor. ama dayatıyorlar işte bunu öğreneceksin diye. şimdi fizik le din arasında ne fark var. eleştirmek için eleştiriyorlar. kaldı ki beden eğitiminden bile daha kısa bir ders ki o derste de uyuyorsun. başka sınavlara çalışıyor öss için test çözüyorsun. yalan mı ey halkım? ama gene her zamanki gibi yalandan muhalefet. muhalefet olmak için muhalefet. yemiyorlar efenim bunları.
geçen gün kadıköyde gördüğüm afiş. 3-5 yaşlarında küçük bir kız elinde din dersi kaldırılsın pankartı ,üstte 30 yıldır süren bu "zulüm"e son verilsin! cem derneği. türkiyede şu haftada bir saat olan ve hristiyanların kitaplarını "matta,markus,luka ,yuhanna" öğrendiğimiz dandik din kültürü buraya dikkat kültür dersi zulümmüş. vay arkadaş bu ülkede insanlar isyan edecek bişey arıyor sürekli.yakında renk körleri de yıllardır süren trafik ışığı zulümüne isyan edecek.
en doğal ihtiyaçtır surekli dinde zorlama yoktur geçer içinde ,
insana küçük yaşta sorgulamayı öğretir ama laiklikten başı dönmüş kişiler bunun kaldırılmasını ister bence once kendilerini sorgulasınlar daha ne kadar bu ülke için bişi yapmıyacaklar.
ilk kez 1947'de chp tarafından uygulamaya konan sözde zorunlu olmayan ama gerçekte zorunlu uygulanan derslerdir. demokrat parti iktidara geldiğinde ülkenin %98'i ilkokul 4 ve 5 'de zorunlu din dersi alıyordu. sebebini chpliler açıklayabilir umarım.
(bkz: dini siyasete alet etmek)
çokta takılmaması gereken bir durumdur. zaten haftada 1 saat yapılıyor bir kafa yıkıyacak bir şeyde anlatılmıyor. peygamber efendimizin tarihinden söz ediliyor.
objektif olarak, dünya'daki baskın dinleri anlatmak "bize ters" olduğu için din kültürü değil din eğitimi, yani islam dini eğitimi olarak müfredatlarda bulunan ders. kimliklerde din hanesi olan bir ülkede, başta muhafazakar bir parti var iken bu dersin zorunluluktan çıkartılmasını beklemek hayalcilik olur. çok demokrat ya hükümet, tabii...
din ve ahlaki bilgilerin eğitim kurumlarının değil toplumun öğretici olması gerektiği kanaatindeyim.
veyahut din derslerinin içeriğinin değiştirilmesi gerekir yani olay şudur hacı biz ortaokuldayken hoca sübhaneke duasını bize zorla ezberletmiş ve sözlü yapmıştı ben 100 aldım tabi peki olay bumu yani ben sübhanekeyi ezberledim sığır gibi 100 puanı hakettim öyle mi?
tabi bizde bilmiyoruz sormuyoruz öyle yetişmediğimiz için halbuki sormalıydık '' ne diyorum ben burda hoca bunu okurken ?'' diye sormadık ama.
din dersi dinin toplumdaki yerini önemini tarihteki gelişimini anlatmalıdır zorunluysa eğer. tüm dinleri anlatmalıdır yahu bu putperestler ne yer ne içer yada hristiyanlık nedir diye sormalıdır öğrenciler. sen herşeyi yükle öğrenciye o adam tercihini yapar veya yapmıştır zaten.
din derslerinde öğrencilere arapça anlamını bile bilmediği duaların ezberletilmesi en tuhaf öğretim anlayışıdır oda bizde var.
diyanet' in boşladığı, mesai harcanıp iyi bir müfredat oluşturulup devam edilmesi gerekilen derstir. bireylerin dinler hakkında bilgi sahibi olup seçim yapabilmeleri adına gayet gereklidir.
recep tayyip faşizanlıktan bahsediyor ya;
bir de faşizan din eğitimini de söylese de nirvanaya ersek. var mı samimiyet?
islamiyet'in sünni yorumunu ulusun tüm çocuklarına dikte eden, ezberleten, yaptıran
faşizan sistemden bahsetsin, samimiyse.
ilkokulda, musevi olan (ve henüz muafiyet başvurusunu yapamamış) bendenize zorla kelime-i şehadet getirtmeye çalışan bir manyağın hocalık yaptığı ders(ti). her hoca böyle sapkın olacak diye bir zorunluluk yok elbette ama yine de sözlü notuyla tehdit ederek din öğretmek/öğrettiğini sanmak hoş değil...
tek din dayatmasıdır: sadece ülkemizde değil, hristiyan toplumlarında da durum aynıdır. din dersine girmeyen çocuklar ''ethik'' dersi altında, öğretmen olmayan sınıflarda yalnız başlarına bırakılmakta psikolojik yıldırma yöntemleri uygulanmaktadır.
okullardaki ''zorunlu din eğitimi'' kaldırılmalı, çocuklara ''dinler tarihi'' öğretilmelidir.
antalya'da alevi bir ailenin mahkemeye basvurması ile 5. sınıf öğrencisi cocuklarının muaf olmasını sagladıkları derstir. umarım diğer davalara emsal teşkil edecektir.
turkiye cumhuriyeti laik bir devlettir evet.zorunlu din dersi bu yuzden olmamalidir diyen bazi alevi kesim vatandaslarimiz mevcut.evet ne diyor bu kardeslerimiz zorunlu din dersleri kalkmali alevi cocuklarimiz bu derslere girmek zorunda birakilmamali.eger egitim sistemi aynen devam ediyorsa ki cevremizdeki kitaplarda degismedigi belli,haftanin bir gunu turk ve dunyadaki butun ilahi dinlerden bahsederdik din derslerimizde.dua ve sureler ezberler nasil namaz kilinir diye ogrenirdik.hem budizmi hem islamiyeti isledigimiz ayni dersler olurdu.
bu dersin adi din dir.din kulturu dersidir.islam dersi degildir.
hic bir mufredat baska dine yakinlik gosterip bu din uzerinde kalmamistir.alevi kardeslerimizde dua ederken bizim ilkokulda ezberledigimiz dua ve sureleri okumaktadir.fakat bizden farkli olarak turkce okumaktadirlar.
kisilerin Allah a yakinlasma sekli bambaskadir.
haftanin bir bilemedin iki saat olan zorunlu dedikleri din dersinin ne alevi kardeslerimize ne de sunni kardeslerimize bir zarari vardir.en fazla mufredata alevilerin yasayisindan inanis bicimlerinden sozetmek kafidir.herseyden biraz bilmenin kimseye zarari yoktur.bilgi her zaman guctur.
birilerinin yaraları kasimasina asla izin verilmemeli.zorunlu din dersini ortaya atan zihniyet ne gercek bir alevi ne de gercek bir sunnidir ya da budist.yaralarimizin,hassas karnimizin neresi oldugunu bilen guclerdir.
gariplikler diyarı güzel ülkemde bir başka gariplik. laik demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak şekillendirilmiş bir anayasaya sahip bir ülkede, sırf imam hatipler fazla öğrenci toplamasın mantalitesi ile uygulamaya konulmuş, birden ilahiyat fakültesi mezunlarının yüzde yüzünün atanmasına neden olmuş uygulamadır. bu gün mantığı ile düşünürsem şahsen ben liseye yeni başlayacak olsaydım ulan her lisede din dersi okutukacak nasılsa bari imam hatip okuluna gideyim öğretmen olayım! derdim sanırım. e nede olsa eğitim hayatımız boyunca ressam olmayan hocalardan resim, müzisyen olamayanlardan müzik, hatta ingilizce bilmeyenlerden ingilizce dersi aldık değil mi?! imam olmayan hocadan din dersi alsak ne olurdu?!