Hükümet, çalışanların ikinci bir emekli maaşı imkanı elde etmesini destekleyen çalışmada sona yaklaştı. Çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılımını sağlayacak tasarının Mayıs ortasında hazır olması planlanıyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistem için son rötuşlar yapılırken; detaylar da belli olmaya başladı.
Düzenleme ile işe yeni başlayacaklar ya da işyerini değiştirecekler otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Mevcut çalışanlar da bu sisteme isterlerse dahil olacak. Takvim'in haberine göre, çalışanlara belli bir süre verilecek. Bu sürenin sonunda, isteyen sistemden çıkabilecek. Pilot uygulamada bu süre 60 gün olarak belirlenmişti. Edinilen bilgiye göre; şu an yapılan çalışmada 1 ay, 3 ay, 1 sene gibi 3 ayrı alternatif üzerinde duruluyor. Sistem, çalışanları tasarrufa yöneltecek ve sonunda da ikinci bir emeklilik imkanı tanıyacak. isteyen ikinci emekli maaşıyla yaşlılığını geçirirken, isteyen toplu para alacak. Örneğin; 18 yaşında sisteme giren ve aylık 200 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 50 lira da devlet ödeme yapıyor) yatıran, 56 yaşında emekli olduğunda bin 989 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birimi 385 bin 658 liraya ulaşmış olacak.
100 TL FORMÜLÜ
Primler çalışanın maaşından kesileceği için bunun şirkete bir maliyeti olmayacak. Ancak sistemin daha cazip hale getirilmesi için şirket katkısı da gündemde. Sisteme katılım zorunlu, kalmak gönüllü olacak. Her ay yatırılacak para belirlenecek. ilk teklif 100 lira olması.
iKiNCi EMEKLiLiK GELiYOR
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için 2 şart bulunuyor. 10 yıl (360 ay) prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak... Süre sonunda brikmiş paranızı bir seferde toplu olarak alabilirsiniz ya da aydan aya emekli maaşı şeklinde almaya devam edebilirsiniz.
sadece ilk iki ay zorunludur. daha sonra ayrılabilir ve yatırdığınız parayı geri alabilirsiniz. ancak sistemden çıkmadığınız takdirde bir defaya mahsus 1000 tl teşvik primi alabileceksiniz.
Amaç, adı vergi olmayan “yeni bir vergi” koymaktı. Hemen aklıma “vergicilik, kazı en az bağırtarak en çok tüy yolma sanatıdır” özdeyişi geldi. Burada kaz, halk; tüy de alınan para oluyor tabii.
Sonra hatırıma ustamız Kemal Kurdaş'ın, 1961'de ekonomik büyümeyi artıracak kamu yatırımlarının finansmanı için bulduğu “Tasarruf Bonosu” geldi. Güneşin altında yeni bir şey yoktu!
.............
Gözlerimi kapayıp, ekonomiyi dinlemeye başlayınca ufukta kocaman bir bütçe açığı görüyorum. Anlaşılan ekonomi bakanları da aynısını gördükleri için, bütçe gelirlerini artırmak için çare düşünmeye başlamışlar.
Akıllarına Sosyal Güvenlik Sistemi ve gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi zaten varken, bir de otomatik BES kurma fikri gelmiş.
...................
Sırada faizlerin düşürülmesi var.
Şimdi sıfıra yakın düzeyde olan devlet tahvil ve bonolarının reel faizi, nominal faizler enflasyonun altına inerse, eksiye düşecektir. Böylece devlet, halkın parasını bedava kullanmış olacaktır.
Üstelik bütçe, en az “faiz dışı fazla” kadar “reel fazla” verecektir. Bu suretle “Kamu Borcu/ Milli Gelir” oranı daha da düşecektir. Bunu gören derecelendirme kuruluşları kredi notumuzu düşürmekte acele etmeyecektir.
barbarlıktan başka bir şey olmayan soygunculuk yöntemi.
birincisi hiçbir "emeklilik sistemi" zorunlu olamaz.
istemiyorum anasını satim var mı? eşşek bile biliyor artık bu bireysel emeklilik sistemlerinin tamamının soygunculuk olduğunu, her ay o kesilecek olan 150 tl yi vadeli hesaba yatırsan bile daha karlı çıkacağını.
kısacası devletin çalışanını özelliklede memurunu soyma politikasından başka bir şey değildir.
ilk fırsatta çıkacağım.
ayrıca 2 ay sonra değil "iki ay içerisinde cayma hakkı" mevcut. kısacası girdiğin gün çıkabilirsin gibi bir durum var. inşallah öyledir. yoksa o 2 ay geçmek bilmez ızdırap gibi geçer.
düşünsene her ay 150 lira eksik alıyorsun. kabus gibi. devlet verdiği zammı geri alıyor yani hemde zorla.
kuzey kore mi lan burası?
akp hükümetinin yeni icraatıdır. Zorunlu bireysel emeklilik sistemini siz değerli sözlük yazarları için detaylı bir şekilde araştırdım. Asgari ücretliyi tertemiz sikmişler. olay bu.
demokrasi anlayışına aykırıdır. ne zorluyosun kardeşim, istersem bireysel emekli olmaya karar veririm istersem vermem sana ne? senin çıkarın ne? diyesi geliyor insanın.
yeni bir soygun çeşidi. ekonomi öldü sıra insanlara geldi.
Lan 1000 tl devlet katkısı diyor ahahjsjaklaksjekkekskjajajsjwj. Çok güldüm ki dikkat çekeyim. Ulan bu 1000 tl yi almak için benim 54 yaşına kadar sistemde kalmam gerekiyor. Yani tam 26 senem var. 26 sene sonra 1000 tl ye artık bi ekmek alırım. (bkz: swh). Napacağım 2 ay sonra iptal tabi ki. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ülkelerde bireysel emeklilik yapmak yerine o parayı iddiaya yatırsanız kazanma şansınız daha çoktur. Bugün Ödemiş olduğunuz 100 tl lerin çeyrek asır sonra hiç bir önemi ve değeri yoktur.
çalışan sayısı 1.000 ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar 01.01.2017 tarihinden itibaren,
- çalışan sayısı 250- 999 arasında olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar ile 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun eki cetvellerde yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlar 01.04.2017 tarihinden itibaren,
- çalışan sayısı 100-249 arasında olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar 01.07.2017 tarihinden itibaren,
- çalışan sayısı 50-99 arasında olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar ile mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışanlar 01.01.2018 tarihinden
itibaren,
- çalışan sayısı 10-49 arasında olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar
01.07.2018 tarihinden itibaren,
- çalışan sayısı 5-9 arasında olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar
01.01.2019 tarihinden itibaren
işverenleri aracılığıyla sisteme girecek.