he meb 1 kişiden oluşuyor. 1 buçuk milyonluk camiayı evet 1 kişi bir anda değiştiriverecekti. yılların yerleşmiş köhne yapısından, bürokrasiden arkadan iş çeviren bürokratlardan haberiniz yok tabi, dışarıdan salla dur.
Bu adam göreve geldiginde herkes pek umutluydu. Ben degildim yanilmadim. Bence bu makama biri okuyup uflemis gelen anlamsiz islere girisiyor.
Egitimin temel sorunu ogretmenlermis gibi yuksek lisans zorunlulugu getirmis. Denecek cok sey var;
1. 10 senelik ogretmenim ogrencinin talep ettigini veremeyecek ogretmen neredeyse yoktu. Psikolojik sorunu olan ogretmenlige gercekten elverisli olmayan iki mesai arkadasim oldu. Biri otorite konusunda cok zayifti ekmek almak icin bile babasindan izin isteyen bir erkek ogretmendi. Ogrenciler sinifta ceketini atese verdiler adamin. Digeri fizigin f sinden habersiz, ogrencilere ic camasirini ucundan gosteren yasli bir bayan ogretmendi. ikisi de gozumun onunde mufettis incelemesi gecirdi. Hicbirsey olmadi.
2. Yuksek lisans bir uzmanlik alani gerektirir. Yani matematigin sadece bir yonuyle, edebiytin bir yonuyle ilgilenmek zorundasiniz. Bu da ogrenciye aktarilacak bir gelisim degildir. Zaten universitede ogrendiklerimiz bile sinifta anlattiklarimizdan cok uzakken yuksek lisans, egitimin gelismesini asla saglamaz.
3. Ben degil yuksek lisans doktorali bir ogretmenim. Anlattiklarim ve ogrenciye davranisim hic degismedi. Onlar ne kadar talep ederse o kadar verebilirim. Hapishaneden cikmis 19 yasinda bir lise ogrencisinin gozlerinin icine cok bakarsam ya beni dover ya sapiklik eder. Bunun aksini ne ogrencinin kalbine dokunmakla ne gozunun icine bakmakla saglayabilirim.
4. Her ogretmeni yuksek lisansli yapacak, yuksek lisans egitimi sisteminin ne kadar uyduruk olabilecegini tahmin etmemek ahmakliktir.
Milli egitimin sorunu herkesin basarili olmasini beklemek. Herkes doktor olamaz copcuye de ihtiyac var diyoruz ama herkes doktor olmayinca basarisiziz diyoruz.
Milli egitimin sadelesmesi lazim. Anadolu ve fen liseleri seckin ogrenci alacak. Ogretmen liseleri adalet liseleri bu okulda okuyanlara avantaj sunacak. Uzmanlasma liseden baslayacak. Acik liseye yonlendirilecek ogrenciler. Herkes okumak istemiyor. Gelip gorsunler okullari. Ogrenciler kitap getir gotur hammalligindan baska birsey yapmiyor. Ciraklik egitim merkezleri cogaltilip bu ogrenciler bir zanaate yonlendirilmeli.
Ogretmene yuksek lisans yaptir doktora yaptir. Ordinaryus profesor olsun ogretmen. Anlattigi karsidakinin anladigi kadar olacaktir.
Dinlediğini anlayamayan davarların bok attığı meb bakanı. işin ilginç yanı bu eleştirileri yapanların ciddi manada penguen olduğunu düşünüyorum.
Bu adam kendinden taviz vermedi, örneğin gezi döneminde attığı tweetleri silmedi ve hala arkasımdayım dedi.
Eğitim sistemi içinse olaya genel bakarak ve en önemlisi zamana ihtiyaç olduğunu milyonlarca kez söyleyerek yaklaşımını aktardı. Bir dünya meb bakanı gördük her gelen yeni bir şeyler koydu ortaya ve sistemi tabiri caizse sikip attı. Arkadaşlar durun bir sakin olun. Ne yapıp ne edilmesi gerektiğini iyice bir düşünüp tartan bir meb bakanımız var. Sakin olalım ve bekleyelim. inşallah bu enkazı düzeltebiliriz.
ankara incek maya kolejinin kitap temini sorumluluğunu üstlendiğim dönemde kendisinin toplantısına girmek zorunda kalmıştım.
kişiliği veyahut insani özellikleri bakımından pek olumlu düşüncelerim yok.
lakin;
kesinlikle motive edici,bakış açısı,ileri görüşlülüğünü konuşmasından fark etmiştim.
zorunda kalmış olduğum toplantısından kendisini tebrik ederek çıkmam benim değil kendisinin başarısıdır.
ziya selçuk hoca türkiye’nin olmayan eğitim sistemini düzeltebilir mi ?
zor ama imkansız değil.
ben de uyandırdığı konuşması,pozitif yaydığı enerjisi ve havası bu işin üstesinden gelebilir keza en kötüsü, bu zamana kadar gelen bakanlardan en iyisi olacağından kuşkum yoktur.
umarım başarılı olur.
o başarılı olursa öğretmenlerimiz başarılı olur.
öğretmenlerimiz başarılı olursa,gençlerimiz başarılı olur.
Ziya hoca'dan çok kez ders aldım, çok kez misafir öğrenci olarak mecbur olmadığım halde derslerine girdim. Her şeyiyle tam eğitimci, kendi okulu var ve orada yurt dışında öğrendiği ne varsa hadi bakalım deneyelim diyerek cesurca uygulamaya koymuş bir adam. Akademik başarıyı geri plana atıp öğrencilerin sosyal yönünün geliştirilmesinin her şeyden önemli olduğunu savunan, talim terbiye kurulu başkanlığı yapmış akademisyen. Çok sevdiğim hocam olmasina ragmen, kendiyle Defalarca sohbet etmiş biri olarak söylüyorum ki tamamıyla hükümet taraftarı bir bakan. Ama siyasi görüşünü kenara bırakın, bakış açısı ile açığı kapatır.
Eğitim fakültelerinin kontenjanını azaltacak ve müfredatı iyileştirecek adımları yök ile koordineli atmalıdır. Böylelikle hem atama bekleyen Öğretmen sayısında azalma, hem de daha kaliteli Öğretmen yetiştirilmiş olur.