'Türkçülük' düşüncesini sistemleştirmiştir. Milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinde önemli rol oynamış düşünce adamıdır. Önce Türkiye Türkçülüğü sonrasında Oğuzculuk daha sonra ise Turancılık fikirlerinin destekçisidir.
şimdi zıpırlar zıplar hürriyet gazetesinin linki var diye ama o haberde de kaynak götüm. makalenin sahibi yok. sadece "hürriyet haber" yazıyor. hürriyet de götüm kalitesinde bir kaynak.
Türkiye'de sosyolojinin kurucusu olan Atatürk ile yakın ilişki kurmuş şair, yazar, sosyolog. Hüseyin Nihal atsız başlığına 3488 entry girilmiş olmasına rağmen Türkçülüğün fikir babalarından biri olan ziya Gökalp'in başlığında bu kadar az entry görmek üzücü.
Kürt kökenli olduğu söylendiğinde, Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olduğunu ama aslında bunun önemsiz olduğunu belirtmiştir. "Sosyolojik çalışmalarımdan öğrendim ki milliyet, eğitime dayalıdır" demiştir. öğrenci iken “Padişahım Çok Yaşa” yerine “Milletim Çok Yaşa” diye bağırması, hakkında soruşturma açılmasına yol açtı. 18 yaşındayken intihar etti. bu girişiminin sebebi olarak idadideki hocası Dr. Yorgi Efendi’den aldığı felsefe eğitimi ve ailesinin verdiği dini eğitim arasında yaşadığı çatışma da gösterilmektedir. Kafasına sıktığı kurşun, güç koşullar altında yapılan morfinsiz bir ameliyatla çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Abdullah Cevdet Bey ve Diyarbakır’da bulunan genç bir Rus operatördü. intihar girişiminden sonra kendisini tekrar okumaya verdi. Özgürlüğe düşman olanlara çatan pek çok şiir yazdı.
Atatürk'ün fikirlerinin temelini oluşturan büyük Türkçü Turancı fikir insanı ve yazar. Kürt Çerkez Laz ayırmayıp Türk Milleti fikrini savunur. Tarih onun gibi büyük bir insanı asla unutmayacak Mekanı cennet olsun.