1605 yilinda estergon'un alinmasindan sonra avusturya'nin istegi ile 11 kasim 1606'da yapilan, 1593 ve 1606 yillari arasindaki Osmanli avusturya savaslarina son veren antlasmadir.
osmanlı devletinin savaş meydanında kazanıpta masa başında kaybetmeye başladığı ilk antlaşmadır. artık savaş meydanından ziyade diplomatik beceriler öne çıkmıştır.
jitava * nehrinin tuna'ya eskiden döküldüğü yerde imzalanmış ve sonucu osmanlı'nın lehine de olsa osmanlı'nın avusturya'ya karşı üstünlüğünü kaybetmeye başladığını gösteren anlaşmadır. anlaşmanın imzalandığı yer bugün slovakya'nın nitra iline bağlı macarların çoğunlukta olduğu komarno ilçesinin Radvan nad Dunajom * belediyesindeki zitavská Tôna * köyüdür.
hem iran hem de avusturya ile uzun yıllar boyunca savaşan, aynı esnada artık iç sıkıntılarla da yıpranan (bkz: celali isyanları) osmanlı devleti'nin 17. yüzyıl başlarında avusturya ile imzalayarak uzun yıllardır süren savaş haline son (aslında bir nevi ara) verdiği anlaşma.
Zitvatorok antlaşmasında Avusturya kralı, Osmanlı sadrazamına eşit olmaktan çıkacak ve Osmanlı padişahına denk olacaktı. Ayrıca Osmanlı padişahı mektuplarda ve konuşmalarda Avusturya kralına "Sezar" diye hitap edecekti. Bu olay sonucu Osmanlı devleti Avrupadaki saygınlığını yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır.
Edit: istanbul Antlaşmasının tam tersi olan antlaşmadır.