765 sayılı tck. nın 80. md.de 'müteselsil suç' olarak tanımlanan düzenleme 5237 sayılı tck. nın 43. md.de 'zincirleme suç' olarak tanımlanmıştır.
zincirleme suç'ta aynı tür suç birden fazla işlenmektedir.
*** 'ne kadar eylem ver ise o kadar suç vardır' genel kuralının bir istisnasını teşkil eder. * bu nedenle eylem zincirleme suç tanımına giriyorsa birden çok eylem olduğu halde tek ama ağırlaştırılmış bir cezaya hükmektemek gerekir.
kanuni tanım: (tck. md. 43); " bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda bir cezaya hükmedilir. bir suçun temel şekli ile daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri aynı suç sayılır. "
*** kural olarak zincirleme suç hükümleri tüm suçlar açısından geçerlidir. ancak 'kasten öldürme' , 'kasten yaralama' , 'işkence' , 'cinsel saldırı' , 'çocukların cinsel istismarı' ve 'yağma' (gasp) suçlarında zincirleme suç hükümleri uygulanmaz, failin her fiili ayrı bir suç oluşturur.
örn.; fail kaçırdığı kadına yönelik birden fazla cinsel saldırıda bulunduğunda her eylemi ayrı suç oluşturacaktır.
örn; fail aynı suç işleme kararıyla bir kişiyi çeşitli zamanlarda yaraladığında her yaralama eylemi ayrı suç oluşturacaktır.
örn; fail öldürme kastı ile ateş ettiği hasmının ölmemesi üzerine hastahaneye gidip orada öldürürse failin eylemi hem 'kasten öldürmeye teşebbüs' hem de 'kasten öldürme' olacak ve faile iki ayrı ceza verilip gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
uygulanamadığı durumlar arasında , kasten öldürme ve yaralama, işkence, yağma varken nasıl olur da cinsel saldırı olmaz diye yakınmama sebep olan suçtur.
çünkü uygulandığı takdirde failin lehine suçu hafifletebilmektedir.