ağrı' da kürtler tarafında çıkarılmış isyandır. isyan için çıkarılan bir madde:
"20 haziran 1930'dan 10 aralık 1930'a kadar, devlet ya da vilayet temsilcilikleri, askeri ya da sivil yetkililer, jandarma ve korucular ya da üst makamlara yardım eden veya tek baslarina hareket eden siviller tarafından, erzincan vilayeti'ndeki pülümür ve birinci müfettişlik bölgesi dahil olmak üzere, erciş,zilan,ağrı dağı ve çevreleyen bölgelerder meydana gelen isyanların takibi ve bastırılması sırasında tek başına ya da topluca islenen cinayetler ve diger eylemler suç olarak gorulmeyecektir."
20 Haziran - 12 Temmuz 1930 tarihleri arasında (Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı'na göre 20 Haziran - Eylül başı 1930) Van ile Karaköse arasında Zilan harekatı gerçekleştirdi. Bu harekat sırasında 12 Temmuz 1930 veya 13 Temmuz 1930'da Zilan Olayları yaşandı ve Ağrı eteklerindeki köyler tamamen yakılırken, ahalisi Erciş'e sevk ve iskan olmuştur. Zilan harekatında ölenlerin sayısı 15.000 kadardır.
Cumhuriyet gazetesi 16 Temmuz 1930 tarihinde bu olayı "Ağrı Dağı tepelerinde tayyarelerimiz şakiler üzerine çok şiddetli bombardıman ediyorlar. Ağrı Dağı daimi olarak infilak ve ateş içinde inlemektedir. Türkün demir kartalları asilerin hesabını temizlemektedir. Zilan Deresi ağzına kadar ceset dolmuştur." şeklinde duyurmuştur.
Yaşar Kemal 1950'li yıllardaki röportajlarında "Zilan Deresi Katliamı"nı öğrenip çok etkilendiğini belirtmiştir. Daha sonra Deniz Küstü adlı romanında katliamdan söz etti. Romanın başkahramanlarından biri Selim Balıkçı, Ağrı harekâtlarına katılmış ve yüzünden yaralanarak Cerrahpaşa Hastanesi'ne kaldırılmıştır.
11 Mart 2010 tarihinde Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş ve 19 milletvekili 1930 yılında Zilan Deresi'nde yaşanan olayların araştırılması yönünde önerge verdiler